Ağrı Dağı eteklerinde uzun süredir devam eden araştırmalar kapsamında, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenker Atila koordinasyonunda ve ABD merkezli Noah's Ark Scans desteğiyle yürütülen ortak çalışmalarda beş ülkeden yaklaşık 20 bilim insanı ve öğrenci görev aldı. Çalışmaları yürüten ekibin "insanı hayrete düşüren verilere ulaştık" açıklamaları kamuoyunda ve dünya basınında geniş yankı uyandırırken, tartışmaların arka planını Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü'nden Prof. Dr. Faruk Kaya değerlendirdi.

Nuh’un Gemisi Ağrı’da Çıkarsa Ne Olacak Prof. Dr. Kaya Açıkladı (3)

"Süreç Uzun Soluklu ve Yeni Araştırmalar Gerektirecek"

Bölgedeki araştırmaların teolojik ve coğrafi boyutuna dikkat çeken Prof. Dr. Faruk Kaya, konunun inanç dünyasındaki ve uluslararası akademik çevredeki yerini şu sözlerle aktardı:

"İnanç bağlamında olduğundan dolayı, Kitab-ı Mukaddes'te ifadesi geçtiğinden dolayı Yahudi ve Hristiyan dünyasında Nuh'un gemisinin Ağrı Dağı'nda demirlediğine dair inanç vardır. Kur'an-ı Kerim'de de ifadesi olduğundan dolayı, gemi ayetinden dolayı İslam dünyasında da ve yine batıdan da çok sayıda araştırmacı geminin Cudi'de olabileceğine inanıyor.

Nuh’un Gemisi Ağrı’da Çıkarsa Ne Olacak Prof. Dr. Kaya Açıkladı (4)

"Süreç Uzun Soluklu ve Yeni Araştırmalar Gerektirecek"

Çıkacak bilgi ve bulguları şaşırtıcı olabileceğinin ihtimalini aktaran Kaya, bu bilgi ve bulgular işin en nihai kısmı değildir. Mutlaka ondan sonra da yeni çalışmalar, yeni araştırmalar gerektirecektir. Bu süreç benim kanaatime göre bugüne kadar yapılan çalışmalar da dikkate alındığında uzun soluklu bir süreçtir. Belki bu çalışma sonucunda, çünkü bu çok kapsamlı bir çalışmaydı, çıkacak bulgulara göre yeni araştırmalarla ilgili yeni projeler geliştirilecektir" diye konuştu.

Ağrı’da gece saatlerinde feci kaza: 2 kişi yaralandı
Ağrı’da gece saatlerinde feci kaza: 2 kişi yaralandı
İçeriği Görüntüle

Nuh’un Gemisi Ağrı’da Çıkarsa Ne Olacak Prof. Dr. Kaya Açıkladı (5)

"İlk Etapta Nuh'un Gemisi Müzesi Kurulmalı"

Sürdürülebilir turizm vurgusu yapan ve bu potansiyelin bölge ekonomisine kazandırılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Kaya, sözlerini şöyle tamamladı:

"Doğubeyazıt ile Ağrı ile adeta özdeşleşen bu alanın sürdürülebilir turizme kazandırılması bizim için son derece önemli. Ağrı veya Doğubeyazıt, Ağrı Dağı'nın veya Nuh'un Gemisi silüeti olarak bildiğimiz formasyonun bulunduğu yere yakın mutlaka bir Nuh'un Gemisi Müzesi kurulması gerekiyor. İlk etapta bunu yaparsak Türkiye'nin kişi başına milli gelirde en son sırada yer alan maalesef ili olan hem Ağrı'nın hem de ülke ekonomisine çok ciddi gelir sağlayabileceğinizi düşünüyorum."

Ağrı sokaklarında mikrofon uzatılan vatandaşlar arasında hem inancı destekleyen hem de şüpheyle yaklaşan farklı sesler yükseldi:

Bölge halkından bazı vatandaşlar çocukluklarından beri bu hikâyeyle büyüdüklerini belirterek, "Yıllardan beridir burada biliyoruz. Yani biz yıllardan beri, çocukluğumuzdan beri burada diye biliyoruz", "İnşallah Ağrı'dadır. Türkiye'nin en büyük dağı Ağrı'da olduğu için Ağrı'da olabilir", ve "Onun şekli Ağrı Dağı'nda gözüktüğü için zaten Kur'an'da da geçiyor. O yüzden Ağrı'da olduğunu düşünüyorum" sözleriyle inançlarını dile getirdiler.

Bölgeyi yakından tanıyan bir meslek sahibi ise maden mühendisi kimliğiyle bölgeyi tamamen tanıdığını, Nuh'un gemisi ve meteor çukurunun Doğubayazıt'ta bulunduğunu düşündüğünü ifade etti.

Nuh’un Gemisi Ağrı’da Çıkarsa Ne Olacak Prof. Dr. Kaya Açıkladı

"Ağrı'da çıkarsa iyi olur bizim için"

Bazı vatandaşlar kesin bilgilere mesafeli yaklaşarak, "Bence değildir ya. Araştırmalara göre çıkabilir de yani bilmiyoruz. Çıkarsa iyi olur bizim için", "Öyle duyumlar var ama tahmin etmiyorum" araştırmalara göre burada su yok, değerlendirmeleriyle durumun netleşmesi gerektiğini belirtti.

"Amerika'nın bir finans projesi olabilir"

Bir vatandaş ise %100 buradadır diye bir söyleminin olması çok doğru değil bence. Ben bunun açıkçası Amerika'nın farklı arkeolojik çalışmalar için finanse edilmesi yönünden bir çalışma olduğunu düşünüyorum" diyerek dış kaynaklı projelere dikkat çekti.

Bir diğer vatandaş ise İslami kaynaklardaki rivayetlere atıfta bulunarak, Nuh'un gemisinin oturduğu yer Cudi Dağı'dır. Şırnak olabilir diye düşünüyorum" diyerek farklı bir ihtimalin altını çizdi.

Muhabir: Berrin Çelik