YK BAŞKANI VE GENEL MÜDÜRÜ DR. HÜSEYİN KESKİN 91. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ İÇİN MESAJ YAYIMLADI

YK BAŞKANI VE GENEL MÜDÜRÜ DR. HÜSEYİN KESKİN 91. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ İÇİN MESAJ YAYIMLADI

Doğubayazıt Gazetesi

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünün 91’ inci kuruluş yıl dönümü 20 Mayıs 2024 tarihinde tüm havalimanlarında kutlandı. Bu nedenle Genel Müdür Dr. Hüseyin KESKİN’in 91. Kuruluş yıl dönümüne ait mesajı yayınlandı.

Genel Müdür Dr. Hüseyin KESKİN’in yayınlamış olduğu kutlama mesajında şunları söyledi:

“Kıymetli mesai arkadaşlarım,

Ortak akıl ve ekip ruhuyla ortaya koyduğumuz Cumhuriyet tarihinin en büyük projeleri ve havalimanlarımızda sunduğumuz üstün hizmetlerimizle ülkemizi dünya sivil havacılığının lideri haline getiren kuruluşumuzun 91’inci yılını idrak etmenin sevincini ve gururunu yaşıyoruz.

DHMİ kurulduğu 20 Mayıs 1933 tarihinden bu yana sivil havacılığımızın gelişiminde öncü kuruluş olmuş, ülkemizin değerlerine değer katan proje ve hizmetleriyle Türkiye’nin uluslararası havacılıkta söz sahibi, önemli bir aktör olarak konumlanmasına büyük katkı sağlamıştır.

Gücünü 91 yıllık köklü geçmişinden alan Kuruluşumuz, sivil havacılığımızın altın dönemi son 22 yılda ise havalimanı işletmeciliği ve hava seyrüsefer yönetiminde göz kamaştıran başarılara imza atmıştır.

Havacılığımızda son 22 yılda gerçekleşen gelişim, değişim ve dönüşüme dair, başarılarımızın tezahürü olan bilgileri paylaşmak isterim sizlerle.

2003’te 26 olan aktif havalimanı sayımız 2023 yılında %119 artışla 57'ye ulaştı.

Söz konusu dönemde terminal kapasitesi %512 artışla 337,45 milyon yolcu/yıl seviyesine yükseldi.

Bu süreçte Elektronik (CNS) Sistemlerimizin sayısı %189 artışla 566'ya ulaştı.

Bunun yanında yurdu bir ağ gibi saran yolcu ve çevre dostu havalimanlarımız vasıtasıyla vatandaşlarımız hava yolu ulaşımının konforunu daha fazla tercih etmeye başladı. 2003'te 34.443.655 olan toplam yolcu trafiği 2023’te %522 artışla 214.136.575'e yükseldi; uçak trafiği (overflight dâhil) 2003'te 529.205 iken 2023'te %310 artışla 2.171.330’a ulaştı.

Hava yolu kargo kapasitesi ise 2003'teki 303 ton seviyesinden 2023'te %730 artışla 2.514 ton seviyesine yükseldi.

Büyük bir atılım dönemini ortaya koyan bu veriler Türkiye Yüzyılı vizyonuna varan yolun önemli kilometre taşlarındandır.

Başarıları, bir sonrakiler için daima ilham kaynağı olarak gören DHMİ bu süreçte rakiplerini birçok niteliğiyle geride bırakan, birbirinden güzel ve modern yeni havalimanları ve terminal binaları inşa ederek vatandaşlarımızın hizmetine sundu.

Türk havacılığını dünya havacılığının merkezi haline getiren, rekor üstüne rekorlar kıran İstanbul Havalimanı havacılık tarihimizin en önemli eserlerinden biri olarak göğsümüzü kabartmaya devam ediyor.

Kuruluş olarak imza attığımız muhteşem eserlerle birlikte temel görevlerimizden olan hava seyrüsefer hizmetlerinde de üstün başarılar elde ediyoruz. Yetişmiş insan gücümüz ve ileri teknolojiye sahip alt yapımızla yaklaşık 1 milyon km2’lik Türk hava sahasını maharetle yönetiyoruz.

Kuruluşumuzun yerli ve millî teknoloji temelli projelerine gösterilen ilgi ülke sınırlarını aşmış durumda. Dışa bağımlılığı azaltarak ekonomimize katkı sağlayan, ülkemizde 40’tan fazla havalimanı ve merkezde kullanılan Ar-Ge sistemlerimizden Çok Amaçlı Radar Ekranı (ÇARE), kardeş ülke Azerbaycan’da hizmet veriyor.

Kuruluşumuzca geliştirilen; pilotlara, kullanacakları havalimanı ile ilgili meteorolojik bilgilerin, kullanılan pistin, kullanılan yaklaşma tipinin, geçiş yüksekliğinin, güncel pist ölçüm bilgilerinin ve havalimanına ait diğer bilgilerin ATIS telsizleri üzerinden hızlı bir şekilde iletilmesine imkân veren Sesli Otomatik Terminal Bilgi Servisi (Voice-ATIS) sistemi ise KKTC Ercan Havalimanı’nda kullanılıyor.

Bunun yanında Türk mühendislerimiz tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve millî sivil gözetim radarı Milli Gözetim Radarının (MGR) saha kabulü başarı ile yapıldı ve Gaziantep Havalimanı’nda hizmete hazır durumda.

Bunların yanında kuruluşumuzun çeşitli birimleri ve havalimanlarımızın geliştirdiği proje ve sistemler ödüllerle taçlandırılmaya devam ediyor.

DHMİ olarak havacılık alanında başarılı iş birlikleri ve çalışmalar yürütüyoruz.

Bildiğiniz üzere, Avrupa ve Asya'yı kapsayan bölgesel bir hava seyrüsefer koordinasyon platformu oluşturmak amacıyla kuruluşumuz ve Azerbaycan Hava Seyrüsefer Hizmeti Sağlayıcısı AZANS arasında imzalanan bir iş birliği protokolü ile kurulan Bölgesel Hava Seyrüsefer Emniyeti İş Birliği Platformu (SOCEA)’na; Özbekistan Hava Seyrüsefer Otoritesi Uzaeronavigation’ın ardından geçtiğimiz günlerde Kırgızistan Hava Seyrüsefer Hizmet Sağlayıcısı Kyrgyzaeronavigatsia da katıldı. Başkanlık görevini yürüttüğüm SOCEA'nın bu genişleme hamlesi, bölgesel hava seyrüsefer hizmetlerinde ve uçuş güvenliğinde daha fazla iş birliğini sağlamak ve geliştirmek için ülkemiz adına önemli bir gelişmedir.

Geniş bir alana yayılan faaliyetlerimizi gerçekleştirirken öncelikli ilkemizi çevreye duyarlılık oluşturuyor. “Sürdürülebilir Çevre, Sürdürülebilir Havacılık” ilkesi doğrultusunda yerine getirdiğimiz uygulamalarla 57 havalimanımızın hak ettiği sıfır atık belgesi ve 50 havalimanımıza verilen Uluslararası Havalimanı Karbon Akreditasyonu Sertifikası çevreye ve sürdürülebilir yarınlara verdiğimiz önemin göstergesi…

Ayrıca tüm havalimanlarımızı erişilebilir kılmak için çalışmalarımızı hassasiyetle sürdürüyoruz. Çalışmalarımız sayesinde Erişilebilirlik Belgesi alan 40 havalimanımız ve çalışmaların sürdüğü diğer havalimanlarımızla engelleri birlikte ortadan kaldırmak için çabalıyoruz.

Değerli mesai arkadaşlarım,

Ülkemizin her alanda küresel yükselişini ifade eden Türkiye Yüzyılı vizyonuna uygun yeni proje ve hizmetlerimize hız kesmeden devam ediyoruz.

Bu kapsamda Kayseri Havalimanı’nın yeni terminal binasını ülkemize kazandırmış bulunuyoruz. Malatya Havalimanı yeni terminal binası ve Çukurova Havalimanı projelerinde çalışmalar süratle tamamlanıyor.

Asrın felaketi depremlerde hasar gören Hatay Havalimanı’nda yürütülen PAT sahaları onarımı ve gelişimi işlerinin planlanan tarihte bitirilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz.

Samsun Çarşamba Havalimanı’nın terminal binasının yenilenmesi projesiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor.

Kıymetli mesai arkadaşlarım;

DHMİ’yi; Türkiye’yi havacılıkta küresel ve bölgesel liderliğe yükselten proje ve faaliyetlerin öncü kuruluşu yapan değerli çalışmalarınız için bu vesile ile bir kere daha teşekkür ediyorum.

Önümüzdeki dönemde de yeni başarılar için, zirveye taşıdığımız havacılığımızı daha da geliştirmek, lider konumunu pekiştirmek için Türkiye Yüzyılı, Havacılığın Yüzyılı şiarıyla geleceğe koşumuzu azim ve kararlılıkla sürdüreceğiz.

Bu düşüncelerle, kıymetli mesai arkadaşlarımın ve ortak geçmişe sahip olduğumuz Türk Hava Yolları A.O. çalışanlarının 91. kuruluş yıl dönümünü tebrik ediyorum.

En verimli çağlarını kuruluşlarına adayarak DHMİ’yi zirveye taşıyan saygıdeğer emeklilerimize Yüce Allah’tan sağlıklı, uzun ömürler niyaz ediyorum.

Ebediyete göçen DHMİ ailesinin kıymetli mensuplarına Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum.

Başarı ve hizmetle dolu nice yıllara inşallah...

DHMİ Çalışıyor, Türkiye Uçuyor!”

Kuruluş Yıl Dönümümüz Iğdır Şehit Bülent Aydın Havalimanı'nda Düzenlenen Törenle Kutlandı

Bu vesileyle Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün 91’inci kuruluş yıl dönümü, 20 Mayıs 2024 tarihinde Iğdır Şehit Bülent Aydın Havalimanı’nda tören düzenlendi. DHMİ Iğdır Şehit Bülent Aydın Havalimanı Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen törene Havalimanı personeli ve paydaş kurum yöneticileri katıldı.

Tören Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve Şehitlerimizin anısına yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın toplu olarak okunuşu ile başladı, daha sonra Havalimanı Müdürü Sayın Fikret BAĞCA’nın açılış konuşması, tebriklerin kabulü ve müzik dinletisi ile son buldu.

 



  • BIST 100

    10796,39%0,23
  • DOLAR

    32,80% -0,04
  • EURO

    35,15% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2447,75% -0,10
  • Ç. ALTIN

    3983,52% 0,00

Egazete


  • Pazartesi 28.1 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 28 ° / 11.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.4 ° / 12.4 ° Güneşli

Ağrı

24.06.2024

  • İMSAK 02:39
  • GÜNEŞ 04:34
  • ÖĞLE 12:15
  • İKİNDİ 16:12
  • AKŞAM 19:47
  • YATSI 21:33