YEREL PARLAMENTONUN PARLAMENTERLERİ...

YEREL PARLAMENTONUN PARLAMENTERLERİ...

Fakir YILMAZ

Yeni bir seçimin, 2023'ün yaklaştığı şu günlerde en çok tartışılan konuların başında gelenin kimin başkan adayı kiminin ise hangi partiden milletvekili adayı olacağı konuşuladursun ben yerel parlamenterlere dem vuracağım.

Çünkü son yerel seçimlerde seçilenin sadece belediye başkanları olmadığını ve kentin ana yönetiminde büyük yetkileri olan Meclis Üyeleri sanki göz ardı ediliyor ve sanki önemsenmiyor gibi.

Halbuki TBMM'sinden farkı olmayan ve gerçek adı, 'Yerel Parlamento' olarak söylenmesi gereken Belediye ve İl Genel Meclisinin çok ama çok önemli bir kurum olduğunu başta belediye başkan adayları olmak üzere herkes iyi bilmelidir.

Çünkü bana göre çokta ciddiye alınmayan ve bugüne kadar başkanların ve de partisinin dediğinden dışarı çıkmayan Belediye Meclis Üyelerinin hepsinin birer yerel parlamenter yani milletvekili olduğunu hissettirmeleri gerekir.

Bu anlattıklarımı daha iyi anlamak ve tahlil etmek için gerçek adı Yerel Parlamenterler olan Belediye Meclis Üyesinin kim ve ne anlama geldiğine bir bakalım derim.

Çünkü vekil ve muhtar gibi halktan oy alarak seçilen ve milletvekili kadar yaşanan, çözüm bekleyen sorun ve sıkıntılardan sorumlu olan belediye meclis üyesi ülke kamuoyunda, gündeminde çokta olmayan, tartışılmayanlardır...

En son 2019'da yapılan tartışmalı Yerel Seçimlerde il ve ilçeler için belediye başkanları, mahalleler ve köyler için muhtarlar ve belediye meclis üyeleri seçilmiştir değil mi?..

Peki belediye meclis üyesi nedir? Belediye meclis üyesi nasıl olunur? Belediye meclis üyesi ne iş yapar? Belediye meclis üyesi kimdir? Belediye meclis üyesinin maaşı ne kadar?

Bir gazeteci olarak belediye meclis üyeleriyle ilgili bilgiyi sizin için bir araya getirdim.

Belki sorunlarınızı çözeceklerine inanıp oy verdiklerinin sadece başkan, milletvekilleri olmadığını anlarsınız diye.

Çünkü bu ülkenin siyasi gidişatına sadece TBMM ya da Saray sorumlu değil.

Oy verip, çare beklediğiniz muhtar, belediye ve il özel idarenin kaderine imza atan meclis üyeleri de vekiller kadar sorumludurlar.

Evet gündemde olamayan seçtiklerimiz yani belediye meclis üyesi denildiğinde çoğumuzun 'O da ne?' dediği bu, Belediye Meclis Üyesi Nedir? Kimdir?' e bir bakalım mı?

Belediye meclis üyesi ülke siyaseti içerisinde kritik rol üstlenen bir unvandır.

Türkiye'de siyaset her vatandaşın en önemli ilgi alanlarından biridir. Bu nedenle siyasetle ilgili her konu da merak konusu olmaktadır.

"Belediye meclis üyesi nedir?" "Belediye meclis üyesi kimdir?" soruları da bu nedenle sorulmaktadır. Belediye meclis üyesi belediyelerde çalışan kamu görevlisidir. Belediye meclis üyesi olacak kişiler seçimle belirlenir. Kamu görevlisi olan belediye meclis üyeleri siyasi partiler bünyesinde aday olur. Partilerin aday gösterdiği belediye meclis üyeleri yine bu partileri temsil eder. Belediye meclisi il ve ilçe belediyelerindeki en önemli kurumlardan bir tanesidir. Şehirlerde ve ilçelerde belediye meclisi ilin veya ilçenin kaderini belirleyebilir. Belediye meclis üyeleri görev yaptıkları bölgedeki sorunlarla ve projelerle ilgilenir.

Belediye Meclis Üyesi Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Belediye meclis üyesinin pek çok görevi bulunmaktadır. Belediye meclis üyeleri ağır bir yükün altına girerler. Belediye meclis üyeleri görev yaptıkları il ve ilçelerde vatandaşın hayatına etki edecek kararların alınmasını sağlarlar. "Belediye meclis üyesi ne iş yapar?" ve "Belediye meclis üyesi görevleri nelerdir?" sorularına pek çok cevap verilebilir.

Belediye meclis üyesi olarak seçilen kişiler meclis tarafından yapılan her işte pay sahibidir. Belediyenin karar alma organı olan mecliste görev ile ilgili bölgedeki projeler, yatırımlar ve sorunlar ele alınır.

Belediye meclis üyeleri il veya ilçedeki stratejik planlama, projeler, çalışmalar, faaliyetlerle ilgili konuları görüşür. Belediye personelinin görev dağılımı ve yapacağı işleri belirler.

Belediye meclis üyeleri belediye bütçesini denetler bütçenin etkin kullanımını sağlar. Ayrıca kesin hesabı kabul ederek bütçedeki hesaplama, sınıflama ve kodlama işlemlerini yürütür.

Belediye meclis üyeleri belediyenin imar planlarını görüşür, inceler ve onaylar. Ayrıca büyükşehirlerde ve il belediyelerindeki çevre düzen planını oluşturur, inceler ve onaylar.

Belediye meclis üyesi belediyenin borçlanma işlemleriyle ilgilenir. Borç alınmasına karar verir.

Belediye meclis üyeleri belediyeye taşınmaz alımı ve satımıyla ilgilenir. Ayrıca taşınmazların tahsisine ve tahsis şekline kadar karar verir. Üyeler belediye için kiralamayla ilgili işlemleri de yürütür.

Belediye meclis üyeleri kanunlar tarafından çizilen çerçeve içinde çalışır. Vergi, harç, katılım payı gibi uygulanacak ücret tarifelerinin belirlenmesi ve uygulanması için çalışmalar yürütür.

Belediye meclis üyeleri belediyelere yapılan bağış işleriyle de ilgilenir ve şartı olarak yapılan bağışların kabulüyle ilgilenir.

Belediye meclis üyeleri Ticaret Kanunu kapsamında bütçe içi işletme ve ortaklıklar kurabilir. Ayrıca bu ortaklıkların bozulmasına, sermaye artışına veya gayrimenkul yatırım ortaklığı kurulması için değerlendirme yapabilir ve karar alabilir.

Belediye meclis üyesi belediye adına imtiyaz verilmesine karar vermekle yükümlüdür. Ayrıca belediye yatırımlarının yap işlet veya yap işlet devret gibi modellerle gerçekleşmesinde karar organıdır. Belediye meclis üyeleri belediyeye ait şirket, işletme gibi oluşumların devrine, özelleştirilmesine, satışına, kiralanmasına karar verebilir.

Belediye meclis üyesi seçimle seçilir ve belediye içindeki pozisyonların doldurulması için seçim yapar. Örneğin meclis başkanlık divanını ve encümen üyelerini, ihtisas komisyon üyelerini seçer.

Belediye meclis üyeleri norm kadro çerçevesinde belediye ve belediyeye bağlı kurum ve kuruluşların kadrolarına ihdas, alım, düzenleme yapar. Veya kadroları iptal eder ve değiştirilmesine karar verir.

Belediyeler görev bölgelerindeki herkesi ilgilendiren yönetmelikler çıkartır. İşte o yönetmelikleri de belediye meclis üyeleri oylama ile kabul eder.

Belediye meclis üyeleri il veya ilçelerdeki meydan, cadde, sokak, tesis, park adlarını seçer, değiştirir. Örneğin Ankara'da ABD Büyükelçiliği, BAE Büyükelçiliği önündeki sokakların ismi değiştirilmiştir. Ayrıca mahalle kurulması, kaldırılması ve birleştirilmesi de belediye meclis üyelerinin sorumluluğundadır. Belediye meclis üyeleri görev bölgelerini tanımlayacak amblem, flama gibi unsurları belirler ve seçer.

Belediye meclis üyeleri fahri hemşerilik unvanı ve beraat ile ilgili karar verir. Ayrıca belediye başkanı ile encümen arasındaki dengeyi sağlar. Üstelik mücavir, tenha, ihtiyaç sahibi alanlara belediye hizmetlerini götürür. Belediye meclis üyeleri imar planları doğrultusunda belediye imar plan ve programlarını görüşür kabul eder ve yönetir.

Belediye meclis üyeleri farklı mahalli idarelerle, belediyelerle iletişim kurar birlik sağlar. Ayrıca kurulan birliklere katılımın ve birlikten ayrılmanın kararını verir.

Belediye Meclis Üyeleri yurt içindeki ve yurt dışındaki belediyelerle İçişleri Bakanlığının bilgisi ve izniyle iletişim kurabilir. Ortak projeler yürütülebilir, iş birlikleri yapılabilir. Ayrıca sosyal, ekonomik, ticari ilişkilerin geliştirilmesi için projeler ve faaliyetler gerçekleştirir. Bu kapsamda yeni yatırımlar, tesisler, binalar yapılması için çalışma yürütür. Kiralama ve satın alma işlemlerine karar verir.

Şimdi az çok anladınız mı bu ülkenin gidişatında sadece, 'başkan' 'atanmış bakan' ya da 'vekil efendi' deyip geçtiklerimizin tek sorumlu olmadıklarını...

Peki nerede bunca meclis üyesi?

Yani milletvekilleri gibi sizden, benden oy alıp seçilen muhtar il genel meclis üyesi gibi sayın bay/bayan belediye meclis üyeleri yani diğer adıyla yerel parlamenterler.

Bilmem onu da siz bulun, benden bu kadar...



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor