YEREL GAZETELER VE GAZETEMİZ...

YEREL GAZETELER VE GAZETEMİZ...

RESMİ İLAN ARTIK BİTTİ BİTİYOR

Mehmet KOÇ´un Kaleminden

TARİHÇEMİZ;

1986 yılında “Doğubayazıt´ın Sesi” adıyla yayın hayatına başlayan gazetemiz, yaptığı yayınlarla çok kısa sürede tanınmış, gerek haberde gerekse köşe yazılarımızdan dolayı başta gazete cemiyetleri olmak üzere çeşitli kuruluşlardan ödüllerle taltif edilmiştir.

“Doğubayazıt´ın Sesi” Gazetesi, özellikle ekonomik sıkıntılar sebebiyle 1992 tarihinde yayın hayatına son vermiştir.

Bu arada hiçbir zaman Gazetecilik mesleğinden uzak durmadık, onun içindir ki bu kere de 1998 tarihinde “ Doğubayazıt Gazetesi” adıyla gazeteciliğe başladık ve yayınımız halen devam ediyor.

Gazetemizde ikisi Basın Kartlı olmak üzere toplam 5 personel çalışmaktadır.

GAZETE ÇIKARMA

Mahalli Gazeteler, başlangıçta kaymakam ya da valiliğe verilen bir beyanname ile açılır ve hemen sonrasında yayın hayatına başlardı.

  Öyle çok fazla formel yoktu. Sadece Yazı İşleri için Lise Mezunu olma şartı aranıyordu, diğer çalışanlar için her hangi bir tahsil şartı bulunmuyordu.

Şimdiki duruma baktığımızda, gazete çıkarmanın serbestliği yine var fakat bir gazetenin ilan hakkından yararlanabilmesi için o kadar çok koşul getirilmiş ki,

ASGARİ KADRO

Bir mahalli gazetenin resmi ilan hakkından yararlanabilmesi için asgari kadroda çalışan personelin öncelikle iletişim alanında eğitim veren okullardan mezun olası isteniyor.

Bu, gerçekçi bir durum olamaz. Çok zor şartlarda yayın yapan ve kazandığı ilan ücretleri ile ancak çarkı döndürebilen bir mahalli gazete, bu vasıflarda işçi bulamayacağı gibi bulsa bile onları tatmin edebilecek bir ücret de ödeyemez.

İKAMET ZORUNLULUĞU

Yine yerel gazetelerin asgari kadrosu için getirilen İKAMET koşulu da çok anlamsız. Günümüzde tamamen internet ortamında gidip gelen haber akışları nazara alındığında muhabir ya da diğer bir çalışanın, gazetenin çıktığı mahalde ikamet etme zorunda olması gerçekçi değildir.

RESMİ İLAN ARTIK BİTTİ BİTİYOR

Bilinen bir gerçektir ki mahalli gazeteler, sadece ve sadece rasmi ilanlardan besleniyorlar. Resmi ilanlar kesildiği ya da azaldığı vakit yerel gazetelerin varlığından söz edilemez.

Resmi ilanların kaynağı ise resmi kurumlardır. Resmi kurumların, her hangi bir yatırım veya alım faaliyetini ilansız olarak ifa etmesi durumunda yerel gazetelerin de gelir kaynakları tehlikeye giriyor.

a-Son zamanlarda bazı kurumlar, ilana çıkması zorunlu olan alımları bile, doğrudan temin yöntemiyle yapmaya çalışmakta, bu da yerel gazetelerin can çekişmesi anlamına gelmektedir.

b-Doğubayazıt´ta faaliyet gösteren bazı kurumların ihale ilanları AĞRI İl merkezinde yapılmakta, dolayısıyla sadece il merkezinde yayımlanan yerel gazetelerde ilana çıkmaktadır.

Oysaki hizmetten yararlanacak kuruluş Doğubayazıt´ta olduğuna göre söz konusu ilanların öncelikle ilçede yayınlanması gerekir.

Böyle bir durumlara meydan verilmemeli, ilçede yayımlanan bir gazete varsa orada da ilana çıkmalı, ilçede gazete yoksa o zaman sadece ilde yayımlanan gazeteler tercih edilmelidir.

Takdir edersiniz ki böyle bir uygulama, bir nevi kamu hizmeti yapan yerel basını çok olumsuz etkilemekte, gelişmesini ya da daha kaliteli hizmet üretmesini engellemektedir.

HABER KAYNAKLARI

Gazetelerin en önemli haber kaynağı Ankara´dır. Ankara´daki bütün kurumlar, başlı başına birer haber yeridir.

Yerel Basının haber kaynakları ise bulunduğu il ya da ilçedir.

İl ve ilçeleri yönetenler, Devlet Memuru oldukları için yerel basına bilgi ya da demeç vermeleri yasalarla sınırlandırılmıştır.

O nedenle yerel basın, çoğu zaman Ankara ya da İstanbul haberleri ile beslenmek durumundadır.

Ancak burada da önemli bir sorun ile karşı karşıyayız.

Yerel Gazete muhabirlerine, gazetenin çıktığı yerde ikamet etme zorunluluğu getirildiği için, Ankara ve İstanbul kaynaklı haberleri de, çoğu zaman büyük gazete ya da ajanslardan almak durunda kalıyoruz.

BASIN KARTI

Fazla bir getirisi olmamakla birlikte Basın Kartı bir kimliktir, bir aidiyettir. Ne var ki bu kartı edinmenin şartları ise çok ağırdır.

Gazetede asgari ücretle çalışan ve Basın Kartı almaya hak kazana bir emekçi başka bir ek kazanç elde ettiği zaman kartı iptal ediliyor.

Oysaki bu, o gazetecinin, gazetecilik yapmadığı anlamına gelmiyor.

Aldığı asgari ücretle geçinemeyen bir gazetecinin, ticari olmamak kaydıyla bir başka ücretli iş yapması, aldığı Basın Kartına halel getirmemesi gerekir.

GAZETE SAHİPLERİNİN BASIN KARTI

Gazete sahibinin, basın kartı alabilmesi için hiçbir koşul olmaması gerekir. Çünkü gazetenin sahibi olmazsa ne gazete çıkar, ne muhabir istihdam edilebilir, ne de Basın Kartı oluşur.

Bu itibarla müteşebbis durumda olan gazete sahibi, tahsil ya da başkaca bir şart aranmadan Basın Kartı alabilmelidir.

CEMİYETLER

“Gazeteciler Cemiyeti” adıyla nerede ise her ilçede bile birden fazla dernek bulunmakta, bu dernekler arasındaki çekişmeler nedeniyle gazetecilik mesleğini saygınlığı zedelenmektedir.

O nedenle Gazetecilik Dernekleri sadece il merkezlerinde kurulmalı, o ildeki faaliyet gösteren bütün gazeteciler tek çatı altında toplanmalıdır.

İLGİLİ KAMU OTORİTELERİ

Halen Basın ile alakalı;

Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Basın İlan Kurumu, basın ile alakalı hizmet veriyorlar.

Bunlara ilaveten Valiliklerin de yerel basın üzerinde ve resmi ilanların dağıtımında yetkili oldukları biliniyor.

O nedenle bu konuda yetkilendirilmiş kamu kurumlarının tek çatı altında toplanması daha yararlı olur.



Anahtar Kelimeler: YEREL GAZETELER GAZETEMİZ...
  • BIST 100

    9411,13%0,46
  • DOLAR

    34,56% 0,25
  • EURO

    36,04% -0,51
  • GRAM ALTIN

    3000,45% 1,31
  • Ç. ALTIN

    5010,37% 1,12

Egazete


  • Cuma 7.8 ° / 0.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 9.9 ° / 0.8 ° Güneşli
  • Pazar 9.1 ° / 0.9 ° false

Ağrı

22.11.2024

  • İMSAK 06:23
  • GÜNEŞ 07:53
  • ÖĞLE 12:55
  • İKİNDİ 15:25
  • AKŞAM 17:48
  • YATSI 19:12