Yerel ıdareler ve Su ışleri
Hani bir söz var ? taşıma suyla değirmen dönmez? diyorlar. Bu atasözü günümüz Doğubayazıt?ında pek geçerli değil. Çünkü değirmeni bilmem, ama taşıma suyla yaklaşık 75 bin nüfuslu Doğubayazıt pek ala döndürülüyor.
Birçok alanda yetersizliği görülse bile Doğubayazıt Belediyesi su konusunda çok yoğun bir çaba harcıyor. ılçenin su şebekesi oldum olası yeterli değil.
Plansız bir şekilde ovaya yayılarak genişleyen ve büyüyen şehir, ne yazık ki bu güne kadar su konusunda gerekli hizmeti alamamış. Onun için Doğubayazıt Belediyesi 24 saat süre taşıma yöntemi ile vatandaşların içme ve kullanma suyunu karşılamaya gayret ediyor.
Sağlıklı içme suyu temini çok sorumluluk isteyen hayati bir hizmettir. Başka bir ifade ile Yerel idarelerin en öncelikli hizmetidir su işi. Onun için belediye ya da özel idare su hizmetini başarmak zorundadır. Özel idare diyorum çünkü köylerin su ihtiyacının temini özel idarenin görevidir.
Fakat Özel ıdarelerin başı olan vali ve özel idare genel sekreteri seçimle iş başına gelmedikleri için, bu gibi hizmetleri fazla da dert etmiyorlar. Siyasilerin zorlamaları olmazsa, köyler öyle kolay kolay sağlıklı su ve yol gibi hizmetleri görmezler. O nedenle belediye sınırları içinde yaşamak biraz da ayrıcalıktır.
Belediyeler demokrasi mahsulü oldukları için yaptıkları ya da yapamayacakları hizmetler konusunda devamlı sorgulanabiliyorlar. Belediye Başkanları hesap vermek durumunda oldukları için atanmışlara nazaran görevlerini daha dikkatli yapmak zorundadırlar. Aksi durumda bir sonraki seçim onların sonu oluyor. Nitekim öyle oluyor da.
O nedenle Kırsalda yaşayan insanlarla belediye sınırları içinde yaşayan insanlar arasında hizmet noktasında her zaman bir eşitsizlik söz konusu.
Bu da demektir ki belediye sınırları içinde oturan insanlar zorunlu hizmetleri alabiliyor, köylerde yaşayan vatandaşlar ise aynı şekilde hizmet alamadıkları için köyler boşalıyor.
Köylerde yaşayan insanların yerel ihtiyaçları il valisinin, şehirdeki insanların yerel hizmetleri ise belediye başkanlarının sorumluluğunda. Vali atama ile geliyor başkan seçimle. Vali hizmet yapmayınca bir başka vilayete tekrar vali olarak atanabiliyor, başkan hizmet etmediği takdirde başkanlığı kaybediyor.
Onun için vatandaşların yeterli hizmet alabilmeleri için il valilerinin de seçimle iş başına gelmeleri gerekir.
Neyse daha fazla siyaset yapmadan yine su konusuna dönelim. Köylerle birlikte 120 bin nüfuslu olan Doğubayazıt?ın içme suyunun tek ciddi kaynağı Balık Gölüdür. Doğubayazıt Belediyesi şu anda yeni bir hat çalışması yapıyor.
Ancak göl havzası tamamen korumasız bir durumdadır. Balık Gölü çevresinde her biri birkaç evden ibaret 4 köy ya da mezra bulunuyor. Bu köy ve mezralar ister istemez gölü kirletiyor. Geçtiğimiz günlerde gölü besleyen derelerin birinde bir leş haberini de yayınladık.
Doğubayazıt Belediyesi Balık Gölünde yeni bir su çalışması yaparken göl çevresinde de önlem almak durumundadır. Su havzasının temiz ve koruma altında olması zorunludur. Kış mevsiminde göl çevresindeki köy ve mezraların yolları kapanıyor ve uzun süre Taşlıçay ve Doğubayazıt?la irtibatları kesildiği için hiçbir hizmet alamıyorlar.
Bu itibarla Balık Gölü çevresindeki az sayıdaki köy ve mezralar mutlaka boşaltılmalı, buradaki insanlar başka yerlerde iskan edilmelidir. Aksi durumda sağlıklı su temini asla mümkün olmaz.
9357,24%-0,11
34,57% 0,26
36,28% 0,16
2993,61% 1,07
4956,37% 0,00
Ağrı
22.11.2024