Tarih: 24.04.2017 09:01

YAZARLIK VE YAZARLIK SÜRECİ?

Facebook Twitter Linked-in

Göknur ORAL´ın Kaleminden

Hayatın yoğun temposundan ayırabildiğiniz o çok kıymetli vakitleri masa başında geçirmeye hazır olun !

Bazen sıkılacak, bazen hüzünlenecek, bazen mutluluğu yaşayıp sevince boğulacaksınız ve bir yerde takılıp kalacağınız anınız olacak.

Çünkü yazmayı hızlandırmak hemen dosyanızı bitirmek isteyeceksiniz. Hiç kalkışmayın böyle bir şeye. Yazma tekniği her kalemdarın kendi sanatıdır. Ve elbet yazma süreci zorlu bir maraton, yorulacaksınız.

Enerjiniz düşecek, hatta çoğu zaman uykunuzdan fedakarlık edeceksiniz. Sanırım bu yüzden uykumun müsebbibi kahve, vazgeçilmezim.

Belki sizlerde kahve üstüne kahve içecek saatlerce ilham gelmesini bekleyeceksiniz. ama emeğinizin karşılığında kendinize alkış tutacaksınız . Kim bilir belki bir çok kağıdı buruşturdunuz belki de word sayfasına yazdığınız bir çok yazıyı sildiniz fakat sonunda inançla ve azimle ilerlediğiniz bu yolda kendinizden emin eserinizi oluşturacak öykünüzün, şiirlerinizin yada romanınızın son haline gelerek dosyanızı tamamladınız.

İşte asıl süreç tamda bu nokta başlıyor. Sizi temsil edeceğine inandığınız bir yayınevi bulmak!. Yayıneviyle anlaşarak yazar ailesine fiilen katılmış oluyorsunuz.

Ancak daha işimiz bitmiyor . Karşılıklı olarak hakları güvence altına almak için düzenlenen bir sözleşme ile kitabınızın yayın hakkını bir nevi devretmiş oluyorsunuz yayınevinize. Burada çok ince detaylar var . Sözleşme protokolünü çok iyi okumanızı tavsiye ediyorum sonra ilerde hiç olmadık bir madde yüzünden canınız sıkılabilir.

Ve sözleşme imzalandıktan sonra editör ve mizanpaj aşamasında olan eseriniz yeniden incelenip gerekli düzeltmelerden geçiyor.

Editörlük çalışmaları ile kapak tasarımına ortak bir karar verilerek kitap kapağı istenilen şekilde tasarlanıyor. Bu gibi çalışmalarda bilginiz alınıyor merak etmeyin sürekli irtibat halinde oluyorsunuz.

Zaten o süre zarfında yayınevide gerekli izin, bondrol ve tüm resmi işlemleri halledip bir yandan kitabınızı basıma hazırlıyor. Derken kitabınız matbaa sürecine çoktan girmiş oluyor . Basım istenilen adetlerde gerçekleştikten sonra matbaa tarafından gönderilen kitaplar dağıtım için yayınevinin deposuna aktarılıyor.

Yayın evi burada çok önemli ! çünkü tanıtım, satış ve dağıtım onlar aracılığıyla doğru yapılırsa kitabınızı her yerde görmeniz kaçınılmaz. Kitabınızı piyasada duyurabilmek okuma kitlesini artırmak için kendi sitelerinde sürekli güncel yayın sağlayarak biz yazarlara yardımcı olmaktalar.

Ancak yazar kişiliğimizden ötürü bizlerinde bu gibi faaliyetleri gerçekleştirip medyada fuar, röportj seminer vs. etkinliklerde boy göstermemiz gerek . Merak konusu olan diğer konumuz ise satış .

Evet .. Satış demişken; ´´ Yazar para kazanır mı yada kazanırsa ne kadar kazanır sorusuna ? Sözleşmede belirtilen telif hakkı dışında bir ücret almamız söz konusu bile değil. Tabi bu oran daha çok kitapların kaç adet satıldığıyla alakalı. Yalnız hiç bir yazarın hayalperestliğiyle , geçim kaynağıdır yazarlık denilemez.

Okuyan kesimin çok az olduğu ve globalleşen bu dünyada bazı yayınevlerinin para kazanma hırsı ile belli bir düzeyden geçmeyen çok fazla yazarların olması yazarlığı zorlaştırmış bulunmakta. Zaten yazarlıkla geçinebilen çok az yazarımız mevcut.

Allah kalemlerine zeval vermesin. Ancak bana yazarlığı sorarsanız hiç tereddütsüz yazarlık benim yaşam tarzım , belki de hayata tutunmamın müsebbibi.

Yine de yazmayı kendine sanat eden ve yazma amacı herkeste farklı olan tüm yazar adaylara başarılar diliyorum .

Göknur ORAL




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —