Sarıkamış ilçesinde saat tamirciliğini yapan 60 yaşındaki Mahmut Alcan, gelişen teknoloji yüzünden eskisi gibi ilgi olmamasına rağmen yarım asırdır saat tamirciliğini sürdürüyor.
Dünyada hızla ilerleyen teknolojinin bir çok avantajına rağmen beraberinde, bir zamanların büyük emeklerle icra edilen bazı mesleklerin de unutulmasına neden oldu.
Ancak Kars´ın Sarıkamış ilçesinde çocuk yaşlardan itibaren saat tamirciliği yapan Mahmut Alcan (60), gelişen teknolojiye direnerek 50 yıldır sanatını severek icra ediyor.
Kentte halen saat tamirciliği yapan ve bu mesleğin son ustalarından olan Mahmut Alcan yaptığı açıklamada, teknolojinin gelişmesiyle yaptığı işin bitme noktasına geldiğini söyledi.
Ağabeyinden öğrendiği saat tamirciliği mesleğini, 50 yıldır ara vermeden devam ettirdiğini belirten Alcan, mesleğinin eskiden saygı duyulan bir iş olduğunu ancak şimdilerde dijital saat ve cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla eski önemini kaybettiğini dile getirdi.
Alcan, yörenin en eski saat tamircilerinden biri olduğunu hatırlatarak, "Ben ağabeyimin yanında 10 yaşında saat tamirciliği mesleğine başladım, bundan 15 sene öncesine kadar güzel iş yapıyor ve para kazanıyorduk. Ancak şu anda piyasada Çin malı,Japon malı elektronik saatlerin oluşu işimizi öldürdü." dedi.
Vatandaşların artık saatleri çok fazla önemsemediğini vurgulayan Alcan, "Çok nadiren mekanik saatlerden tamire geliyor. Eskiden köstekli saatler, mekanik kol saatleri vardı. Şimdi maalesef bunlar yok. İnsanlar artık saati kullanıp atıyor, tamir ettirmeye bile değer görmüyor, çünkü 10-15 liraya yenisini alıyor. Atadan dededen kalma saatleri de kimse tamire getirmiyor. Halbuki geçmişimize, tarihimize ve onları hatırlatan objelere sahip çıkmalıyız. Şu anda emekli maaşımla idare ediyorum. Arada sırada da olsa müşterilerin getirdiği kaliteli saatlerin tamirlerini yaparak ekmek paramızı çıkarmaya çalışıyoruz." ifadesini kullandı.
- Gençler sanata önem vermiyor
Özellikle kaliteli saatleri tamir etmekten keyif aldığını dile getiren Mahmut Alcan, gençlerin bu tür sanatkarlığa ilgi göstermediğine dikkati çekerek, üniversite eğitimi alınsa da sanatın her zaman altın bilezik olduğunu, gençlerin sanata ve geçmişine mutlaka sahip olması gerektiğini kaydetti.
Mahmut Alcan, eski dönemlerde vatandaşların saatlerine özenle baktığını ve tamire getirdiğini söyleyerek, "Saatlerin önceden bir önemi vardı, şimdi piyasada çok fazla saatler var, kalite bakımında da iyi olmadığı için vatandaşlar bozulduğu zaman hemen yenisini alabiliyor. Bu anlamda saat tamirciliği son dönemlerini yaşıyor. Teknolojik gelişmeler bir çok el sanatını bitirdiği gibi büyük bir emek ve titizlikle icra edilen saat tamirciliğinin de son dönemlerini yaşamasına neden oldu." ifadesini kullandı.(AA)