Tarih: 21.07.2019 07:56

YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ VE YEREL BASIN?

Facebook Twitter Linked-in

Feridun Fazıl ÖZSOY - Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyet Başkanı

TBMM Adalet Komisyonunda görüşülen Yargı Reformu Strateji Belgesi yakında Meclis gündemine getirilecek ve orada tartışıldıktan sonra yasalaşacak?

Gazetelerin Cuma günkü haberine göre de Yargı Reforma Strateji Belgesi´ni tartışmanın sonuna gelindi?

Biz Yargı Reformu ne getiriyor diye tartışacak değiliz,  ülkemizdeki yargı adamları, konunun uzmanları ve siyasetçiler elbette tartışacaklar ve tartışıyorlar da? Bizim üzerinde duracağımız konu sözünü ettiğimiz bu strateji belgesi içinde yer alan, Yerel Basını getirilen kısıtlamalar?

TBMM Adalet Komisyonu´nda görüşülmesinin ardından Meclis Gündemi´ne gelecek olan Yargı Reformu strateji belgesi, basın sektörümüze ilişkin önemi değişiklikler öngörülmektedir.

Bilindiği gibi icra ? iflas ve ihale ilanları başta olmak üzere Basın İlan Kurumu aracılığı ile alınan resmi ilanlar, yazılı basınımızın adeta can suyu niteliğindedir. Ancak, yeni tasarı ile resmi ilan statüsünde olan ve yerel gazetelerde yayınlanma zorunluluğu bulunan icra ilanlarının, yeni uygulamada kalkacağını üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz.

Eminiz ki bu yaklaşım meseleyi tek boyutlu ele almaktan uzak, tüm yönleri ile ortaya koyan, Adalet Bürokrasi´sinin beklentilerine de cevap verebilecek her şeyden önemlisi demokrasimizin sağlıklı işlemesine hizmet edecek, basın sektörünü kamu hizmeti üretecek şekilde yaşatacak bir yaklaşımdır.

*

Bu gün Anadolu´da yayınlanan gazeteler yaklaşık 10 bin kişiyi istihdam etmektedir? Yargı Reformu Paketi´nde öngörüldüğü şekilde bir değişiklik yapılması halinde 10 bin kişiye yakın istihdamda çok ciddi kayıplar yaşanacak, kamu verdiği ilanlar yolu ile oluşturduğu sigorta ve vergilerden mahrum kalacak, reklam eşdeğerleri yolu ile ortaya çıkan devasa katma değer yitecektir.

Kaldı ki gazetelerimizin aldığı resmi ila gelirleri KDV, BİK Komisyonu, SGK pirim, damga, muhtasar, gelir ve kurumlar vergileri yolu ile kamuya dönmektedir.

*

Anadolu´nun gündemini Ankara´ya taşıyan Yerel Basın, bu anlamda çok ciddi bir görev üstlenmektedir.  Yerel Basın, milli güvenlik, ulaştırma, haberleşme eğitim gibi bir kamu görevi yapan alandır?   Bölge, siyaset ve  spor  haberlerini verme, tanıtım yapma, Valilerin, Belediyelerin ve kurumların icraatlarını tanıtmadan tutunuz da toplumu ilgilendiren çok çeşitli haber ve yorumlara kadar bir çok işlevi yerine getiren Yerel Basın kuruluşlarının en önemli gelirini resmi ilanlar oluşturmaktadır?

Anadolu´da yayınlarını sürdüren gazetelerin büyük bölümü, teknolojik yetersizlik ve ekonomik imkansızlıkla mücadele etmektedir. Bir diğer sorunda vasıflı eleman bulamamadır. Bütün bunlara resmi ilanlardaki yok oluşu da eklediğinizde durum daha da vahimleşecek ve çığlıkların daha çok artmasına sebep olacaktır? Bu anlamda yeni düzenleme olduğu şekliyle kanunlaştığı takdirde yerel basındaki sıkıntı büyüyecektir.

*

Geçtiğimiz hafta içinde Meclis Genel Kuruluna getirilen bu konudaki Araştırma Önergesi maalesef reddedildi.  Bu işin siyasi tarafı ve siyaset bizi ilgilendirmiyor?

Biz diyoruz ki, 15 bin liranın altında olan icra ilanlarına yine yetkililer karar versin ama 15 bin ile 500 bin lira arasında kalan ilanlar bulunduğu mahaldeki yerel gazetelerde ilan edilsin? Bu rakamın üzerinde olan ilanlar da tirajı 50 binin üzerinde olan gazetelerde yayımlansın? İsteyen de Dijital ortamda yayınlasın?

Yerel Basın olarak Siyasetçilerimizin tamamının konu ile yakın alakasını bekliyor ve inanıyoruz ki gerekli düzenleme yapılacaktır?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —