Maliye camiasında harman ayı veya hasılat ayı olarak bilinen MART ayına girmek üzereyiz.
Toplum için gerekli olan kalkınma projelerinin, büyük mimarı ve ekonominin lokomotifi olan vergi, bu ayda beyan edilip, birinci taksiti ödenecektir.
Yani bir yılın sonunda günahlar, sevaplar ortaya dökülecek ve bir yılın mizan çıkarılarak bu sonuca göre işlem yapılacaktır.
Bu bağlamda 21?27 Şubat tarihler arası ?´Vergi Haftası´´ olarak çeşitli etkiliklerle kutlanmaktadır.
Haftanın amacı, kamuoyunda sağlıklı bir vergi bilincinin oluşturması ve toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesidir.
Vergiyi, kısaca devletin gerçek ve tüzel kişilere yüklediği ekonomik yükümlülük, olarak açıklayabiliriz.
Devletin bizlere yani vatandaşlara yüklediği bu ekonomik yükümlülüğün asıl işlevi, devlet harcamalarını karşılayarak yol, su, elektrik, sağlık gibi altyapı hizmetlerini sağlayabilmektir.
Vergi ödemenin en temel ilkelerinden biri, toplumsal sınıf farkı tanımadan tüm vatandaşların bu görevi yerine getirmeleridir.
Diğer bir anlatımla vergiyi, Devletin kamu giderlerini karşılamak üzere kişilerden zora dayalı olarak ve karşılıksız aldığı parasal değerlerdir. Şeklinde ifade edebiliriz.
Tanımında da anlaşılacağı üzere verginin gerçek alış nedeni kamu giderini karşılamaktır.
Kamu giderlerini karşılamak için alınan vergiler adilane olmalıdır. Vergi yükünün dağılımı da adil olmalıdır. Herkes payına düşeni ödemelidir. Vergi sisteminin etkin ve adil olabilmesi içinde tutarlı ve basit olmalıdır.
Yöneticiler, geniş halk kitlelerinin yediği kuru ekmekten içtiği bir tas sudan almakta olan vergiyi çar çur etmeden, soyguncuya, vurguncuya kaptırmadan ülkenin kalkınmasına kanalıze etmelidir.
Ticari ve zirai faaliyetlerden doğan kazançlarla sermayeden sağlanan iratlar kaçakçılık dolaysıyla yeteri kadar vergilendirilmemektedir.
Gelir vergisinin büyük bir kısmı vergi kaçırma imkanlarından yoksun ücretliler tarafından ödenmektedir.
Gelir idaresi propagandalarında şu ifadeyi sık sık kullanır.´´ Vereceğiniz her kuruş vergi size yol, su, elektrik ve okul olarak geri dönecektir.´´ Gerçekten vergi verenler açısından, buna inanmak çok önemlidir.
İşte böyle bir ortamda vergi verenler, verdiklerine pişman olmamalı, vermeyenlerin ise yanında kar kalmamalı. Böyle olursa O zaman vergi adaletinde bir nebzede olsa söz edilebilir.
SEYİTHAN KAYA
MALİ MÜŞAVİR
DOĞUBAYAZİT