Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Doğu, şubatta ülkede adeta ilkbaharın yaşandığını, son günlerde ise kar yağışı ve havaların soğumasıyla "kışa geri dönüldüğü" yorumlarının yapıldığını söyledi.
"Tatvan kıyılarında meydana gelen kısmi donma denilen olay, aslında göl yüzeyinin aşırı yağış nedeniyle tatlı suyla kaplanması ve kar yağışının bu su üzerinde tabaka oluşturmasından kaynaklanmaktadır. Bu donmadan çok farklı bir olay." değerlendirmesinde bulunan Doğu, şöyle konuştu:
"Sodalı suyu olan gölün yüzeyinde kar tabakasının donma görüntüsü oluşturması tabii ki beklenmedik bir olay. 2009´da Akdamar Adası ile Gevaş kıyı şeridinde, yine mart ayında sabaha karşı gölün yüzeyinde donmaya benzeyen görüntüler oluşmuştu. Tatvan´daki görüntü ona göre daha zayıf. Ama donma değilse bile karın kabuk tutmuş gibi göl yüzeyinde donma görüntüsü vermesi ilginç bir olay."
- "Anlık ve kısa süreli meteorolojik olay"
Bunun, gölün sığ, durgun kesimlerinde birkaç saatlik bir olay şeklinde meydana gelebildiğini anlatan Doğu, "Bunu, anlık ve kısa süreli meteorolojik olaylar olarak nitelendirebiliriz. Ama çok sık görülmediği kesin. Zaten gölün toptan donması durumu söz konusu değil. Sıcaklık eksi değerlerde çok düşerse bu olabilir ancak. Mevcut iklimde, koşullarda Kuzey Buz Denizi gibi donma söz konusu değildir. Ama bunu ender görülen olaylar arasına alabiliriz." dedi.
Vatandaşlardan Niyazi Erem ise yaklaşık 30 yıldır Tatvan´da yaşadığını belirtti.
Bölgede kışın çok soğuk günlere şahit olduklarını ifade eden Erem, "Ama ilk kez Van Gölü yüzeyinin buzla kaplandığını gördük. Göl suyu sodalı ve tuzlu olduğu için buzlanması imkansız. Yağmur sonrası kar yağışı oldu ve hava sıcaklığı aniden düştü. Ardından göl yüzeyi buz tuttu." ifadelerini kullandı. (AA)