Tarih: 30.12.2010 00:00

Van da iki dilli hayat başladı

Facebook Twitter Linked-in

Van da iki dilli hayat başladı


Kürtçenin yaşamın her alanında kullanılmasına yönelik BDP nin başlattığı kampanya kapsamında Van Belediyesi de birim odalarının levhalarını Türkçe ve Kürtçe olarak değiştirdi.


            BDP nin başlattığı Kürtçenin yaşamın her alanında kullanımına yönelik kampanya giderek büyüyor.


            Bölgede günlük yaşam içinde kullanılan Kürtçe, esnaf ve belediyelerin hizmetlerini Kürtçe yapmasıyla yaygınlaşıyor. Nüfusun çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu kentlerde, belediyelerin daha iyi hizmet sunabilmek için başlattığı Kürtçe hizmet programına Van Belediyesi de katıldı. Birim odalarını ve müdürlükleri tanıtan Türkçe levhaları indiren belediye, Türkçe ve Kürtçe olarak hazırlanan levhalar astı.


            Yeni uygulamaya ilişkin makamında basına açıklama yapan Belediye Başkanı Bekir Kaya, kamu kurumları ve belediyelerin en önemli görevlerinin başında halka rahat bir hizmet götürmek olduğunu belirterek, Van Belediyesi olarak hizmete ulaşma kanallarını açık tuttuklarını söyledi. Kamu kurumlarının hizmet verdiği alanların gereklerini iyi tespit etmeleri gerektiğini ifade eden Kaya, "Van Belediyesi olarak yerindelik ilkesi gereği, halkımıza en rahat ve anlaşılır bir şekilde hizmet sunmak istiyoruz. Yine Belediye olarak yurttaşların hizmete kolay erişimini sağlamak için çalışmalar yapıyoruz. Van da toplumun bir gerçeği olarak da yaşamda iki dil başat bir şekilde kullanılıyor. Yine kentimizde Kürtçenin Kurmancî lehçesi yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bu nedenle hizmetlerin bu dillerde verilmesinin doğru olacağını düşünüyoruz" dedi.
Tüm toplantı, basın, yayın ve belgelerimiz iki dilli olacak
            ıki dilli hayata geçmelerindeki nedenlerden birinin parti olarak önlerine koydukları bir proje olan Demokratik Özerklik olduğunu söyleyen Kaya, "Diğer bir neden ise toplumdaki farklıları ve çeşitliliğin hangi semtte, hangi şehirde, hangi kasabada kimler yaşıyorsa bunların bilincinde ve farklılıklara saygı duyarak bunun gerekliğini yerine getirmektir" diye konuştu.


            Demokratik Özerklik projesinin en temel ayaklarından birinin dil olduğunu aktaran Kaya, Van Belediyesi olarak, kentte konuşulan dilleri dikkate alarak Türkçe ve Kürtçe tabelalar astıklarını belirtti. Belediye ile ilgili hizmetin tüm alanlarında iki dili esas alacaklarını söyleyen Kaya, Belediyenin bundan sonraki tüm belge, toplantı, basın ve yayın faaliyetlerinin de bu esaslar üzerine yürütüleceğini söyledi. Özellikle toplantılarda bu hususa önem vereceklerini dile getiren Kaya, "Gittiğimiz mahallenin istemi üzerine istedikleri dille kendileri ile diyaloga geçeceğiz. Mahallede kim hangi dili kullanıyorsa, hangi dili iyi anlıyorsa, kendisi ile öyle bir ilişki içerisine gireceğiz" ifadesinde bulundu.
            Yapılan çalışmaların Türkçeyi resmi dil olarak kabul etmeme gibi bir algı uyandırmaması gerektiğine de vurgu yapan Kaya, "Bizim temel vurgumuz Türkiye nin neresinde olursa olsun, kim hangi etnik kökenden ve dilden olursa olsun özgürce kendi dilini kullanabilmelidir. Ya da kamu kurumlarından da hizmet beklerken bu dilden hizmet alabilmelidir" şeklinde konuştu.
            Kaya, "Türkçe-Kürtçe tabela asacak mısınız?", sorusuna karşılık olarak da, "Van Belediyesi garip bir durumda. Belediyenin önünde geçip, banttan kayan yazıyı görmeyenler buranın belediye olduğunu bilmiyor. Biz, çoğu zaman belediye binasını tarif ettiğimizde ya da kente gelen yabancılara anlattığımızda arayıp bulamıyorlar. Bu konuda herkesin bir isim asılması konusunda bir talebi var. Biz önümüzdeki günlerde belediyenin önüne Kürtçe ve Türkçe isim asacağız" bilgisini verdi.
            Kaya, açıklamanın ardından asılan Kürtçe-Türkçe tabelaların önünde fotoğraf çektirdi.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —