Ağrı'ya atanan Vali Osman Varol, işe çok hızlı başladı denilebilir. Öyle ki sanki hiç kaybedecek zamanı yokmuş gibi hareket ediyor.
Geldiğinin üzerinden çok kısa bir süre geçmişken nerede ise bütün kamu kurumları ile toplantılar yapmış, anıma, tanışma ve sorun tespiti aşamalarını büyük ölçüde tamamlamıştır.
Ağrı merkez ile birlikte tüm ilçeleri ziyaret etmiş, kaffeleri bile dolaşmış, esnaf görüşmelerini yapmış, diğer bir anlatımla il ve ilçelerin sorun -sıkıntılarının bir çoğunu yerinde tespit etmiştir.
Ağrı'nın en büyük ilçesi olan Doğubayazıt, aynı zamanda Ağrı'ya en uzak ilçedir. Buna rağmen Vali Varol, daha ilk haftalarda Doğubayazıt'ı ziyaret etmiş, buradaki tarihi ve turistik yerleri, tek tek yerinde incelemiş, noksanlıkları bizzat gözlemiştir.
Öyle ki Ağrı'ya 130 km. uzaklıktaki Meteor Çukuruna kadar gelmiş, çukurun eksikliklerini yerinde tespit etmiştir. Aynı şekilde dağlık bölgede bulunan Nuh'un Gemisi kalıntılarını da keza bizzat görmüş.
Doğrusunu söylemek gerekirse bu güne kadar bir çok yönetici, yeni valimizin bir ayda gördüğü yerleri, 2-3 yılda adece bir kerecik görerek Ağrı'dan ayrılmışlardır.
Alınan bilgilere göre yeni Valimiz, Ağrı'nın sorun ve sıkıntılarını üç başlık halinde değerlendiriyor;
Tarım, istihdam ve turizm olmak üzere.
İçme Suyunu hangi başlık altında değerlendiriyor bilemiyorum lakin çok önemli bir sorundur. Her halde onun için de bir başlık açarlar.
Eskiden Ağrı denilince ilk akla gelen Hayvancılık ve hububat üretimi idi. Turizm ise Ağrı'nın doğasının bizatihi kendisidir.
Nasıl yapılır ne edilir bilemem fakat Turizm ve Tarım, Ağrı'nın altyapısına en uygun ekonomik faaliyetler olduğu izahtan varestedir.
Bir de içme suyu sorunu vardır. Doğubayazıt'ın tek içme suyu kaynağı Balık Gölüdür.
O nedenle Göl çevresi ağaçlandırılıp koruma altına alınırsa hem sağlıklı bir içme suyu yıllarca garantilenir, hem de ağaçlandırmanın etkisiyle Bolu- Abant manzaralı tipi bir göl oluşur ki işte asıl o zaman turizm patlaması olur.
Ağrı Dağı ciddi bir şekilde değerlendirilmelidir. Tırmanış kolaylığı, Özel İdare yada devlete ait dağ evleri, hatta bir kayak pisti çalışması gibi yatırımlar da pek ala düşünülebilir.
Görülüyor ki Vali bey hem proje bazlı çalışıyor hem de tam bir saha adamıdır. Böyle olunca da sonuç almak çok daha kolay oluyor.
Tabi ki bütün bu projeleri hayata geçirmek için ciddi bir icraat gerekir. Bunun için de öncelikle kaynak temin edilmesi lazım gelir.
Bazı hizmetler yap-işlet devret yöntemiyle yapılabileceği gibi bir kısmı da yerel kaynaklarla yapılır. Yeter ki yapılacak hizmetler ciddi bir şekilde projelendirilsin.
Bütün bu dilek ve düşünceler ile Vali Dr. Osman Varol’a başarılar dilerim.