ULAŞTIRMA BAKANI AĞRI´DA ÇARPICI AÇIKLAMALARDA BULUNDU?

ULAŞTIRMA BAKANI AĞRI´DA ÇARPICI AÇIKLAMALARDA BULUNDU?

Ağrı´ya Tünel Yapılacak. Şeker fabrikası bu sene çalışmaya başlayacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Horasan-Erzurum karayolunda özellikle birkaç tane kritik nokta var. Oraları tünel haline getirmekle ilgili karar aldık. Tünel projeleri şu an bitmek üzere. Üç tünel ki toplam boyları projeye bağlı olarak yaklaşık 2 bin 500 ile 2 bin 700 metreye çıkıyor. Onları da bu sene ihale edeceğiz. Tüneller de bu projenin kapsamında olacak ve hedefimiz 2019´da tüneller dahil bitirmek." dedi.

Bakan Arslan, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Ağrı´da bir otelde gazetecilerle sohbet toplantısında buluştu.

Kentteki yatırımlar ve yapılacak projelere değinerek, 2002´de 17 kilometre olan bölünmüş yola 330 kilometre bölünmüş yol daha ilave ettiklerini belirten Bakan Arslan, kentte 2 kilometre bitümlü sıcak karışım asfaltı 261 kilometre bitümlü sıcak asfalta çıkardıklarını anlattı.

 Arslan, "Gerçekten bunlar bakanlık olarak bizi de Ağrılıları da memnun eden gelişmeler. Sadece bizim bakanlığın Ağrı´ya yaptığı harcama bugüne kadar 1,5 milyar liranın üzerinde. Eski parayla 1,5 katrilyon. Önemli rakamlar." ifadesini kullandı.

Ağrı´da 11 projenin devam ettiğini vurgulayan Arslan, şöyle konuştu:

"Devam eden projelerin maliyeti 1 milyar ve bunların aşağı yukarı 470 milyon liralık kısmı harcanmış. 530 milyon lira daha bu projelerden kaynaklı Ağrı´da biz yatırım olarak harcama yapacağız. Tabii sadece bununla yetinmiyoruz. Ağrı, Hamur, Tutak ve Patnos arasında çok önemsediğimiz bölünmüş yol ve BSK yani sıcak asfalt haline getirmekle ilgili çalışmalarımız başladı, devam ediyor. Yaklaşık 335 milyonluk proje, bunun 200 milyonluk kısmı harcanmış durumda ve hedefimiz önümüzdeki yıl bitirmek. Çünkü bu güzergah çok yoğun kullanılan bir güzergah. Ağrı´yı, Patnos´u Van´a bağlayan bir güzergah. En geç önümüzdeki yıl burayı bitirmeyi hedefliyoruz."

Bakan Arslan, Ağrı´nın ülkeyi batıya bağlayan önemli bir koridor olduğuna işaret ederek, "Horasan-Eleşkirt yolu bölünmüş yol, ancak bu yolun sıcak asfalt hale getirilmesi çok önemli. Bölünmüş yol üzerine sıcak asfalt yapılıyor ama aynı standardı da yükseltiliyor." dedi.

- Ağrı-Erzurum karayoluna tünel

Horasan-Eleşkirt karayolunda birkaç tünel yapacaklarını ifade eden Arslan, şöyle devam etti:

"Horasan-Erzurum karayolunda özellikle birkaç tane kritik nokta var. Oraları tünel haline getirmekle ilgili karar aldık. Tünel projeleri şu an bitmek üzere. Üç tünel ki toplam boyları projeye bağlı olarak yaklaşık 2 bin 500 ile 2 bin 700 metreye çıkıyor. Onları da bu sene ihale edeceğiz. Tüneller de bu projenin kapsamında olacak ve hedefimiz 2019´da tüneller dahil bitirmek. Aslında yolun tamamı daha erken bitirilir ama tünellerin projelendirilmesi, uygulama projelerinin hazırlanması ve ihale edilmesi, artı tünel yapımı olduğu için 2019´da inşallah burayı tamamen bitireceğiz. Önemli bir koridorun sıkıntılı bir bölgesini tünelle aşmış olacağız."

Eleşkirt´ten başlayarak Ağrı-Taşlıçay mevcut bölünmüş yolun sıcak asfalt yapılmasının önemine değinen  Arslan, şu bilgileri verdi:

"Aslında bunun sözünü daha önce verdik ve fiilen işe de başladık. Ancak başka firmaların işi Kamu İhale Kurumu´na, oradan mahkemeye ve en sonunda Danıştay´a götürmesi nedeniyle beklemek zorunda kaldık. Fakat Danıştay´ın bugünlerde karar vermesini bekliyoruz. Karar her ne olursa, mevcut yükleniciyle göreve devam derlerse ona devam etmek, değilse de çok hızlı bir şekilde tekrar ihale edip burayı en geç önümüzdeki yıl bitirmek istiyoruz. Çünkü bu da çok önemli bir güzergahımız. Burayı da bitireceğiz. Burası bizi İran´a ve Doğu´ya taşıyan bir koridor. İnşallah onu da yapacağız. Yine Taşlıçay´la kalan kısmı, Doğubayazıt arasının da sıcak asfalt yapılmasıyla ilgili daha önce karar almıştık. Haftaya onun ihale ilanına çıkıyoruz. Yani Taşlıçay´la Doğubayazıt arasının sıcak asfalt yapılması konusun haftaya ilana çıkıyoruz ve inşallah onu da 2-2,5 sene içerisinde bitireceğiz."

- Kar tüneli şeklinde iki tünel

Ağrı-Kağızman yolunda kar tüneli şeklinde iki tünel yaptıklarını belirten Arslan, "Ağrı´dan Kağızman´a giden yani Ağrı Cumaçay, Kağızman yolunu Ağrılının çok önemsediğini biliyorum. Çünkü hem Kağızman´la olan akrabalık ilişkileri ve ticari ilişkileri nedeniyle hem de oradan Iğdır´a, Tuzluca´ya çok daha hızlı erişebilmek adına önemsedikleri bir koridor. Çalışmalar bitmek üzere. Çok az heyelanlı iki bölgede biz kar tüneli şeklinde iki tünel yapıyoruz. Bunu bir müjde olarak ta vermek istiyoruz." diye konuştu.

Diyadin´de bulunan kaplıca yoluna ilişkin de Bakan Arslan, Diyadin kaplıca şehrinin 2,5 kilometrelik BSK talebini de yaptıklarını kaydetti.

- "Şeker fabrikamız bu sene çalışmaya başlayacak"

Ağrı şeker fabrikasının tekrar faaliyete geçeceğini anlatan Arslan, "Eleşkirt´te 100 bin ton, Ağrı´da 20 bin ton ve yine Patnos´ta 50 bin tonluk bir şeker pancarı ekim kotası uyguladık. Böylece bu yıl bu ekimle biz inşallah 170 bin tonluk şeker pancarı üretebilir hale geleceğiz. Böylece şeker fabrikasının da bu sene açılması ve hizmet vermesi ile ilgili karar verildi. Sayın Başbakanımız dün bunu benim açıklamamı istedi. Şeker fabrikamız bu sene çalışmaya başlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Eleşkirt ilçesindeki kayak merkezini de anımsatan Bakan Arslan, tesisin bu yaz yapılıp, önümüzdeki sezona yetiştirilebilmesi konusunda hiçbir sıkıntı bulunmadığını bildirdi.

Ağrı´da Besi Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili ciddi çalışmaların olduğunu kaydeden Arslan, "Besi Organize Sanayi Bölgesi´nin son aşamaya geldiğini biliyorum. Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi. Bu bence çok önemli. Bu bölgelerdeki tarımın da artık çok daha modern yapılması adına bizim bölgelerimiz için önemli. Buradan kaynaklı biz çok daha ciddi bir pazar oluşturabiliriz diye düşünüyorum. Rakımımız her ne kadar çok yüksek olsa da bunları avantaja çevirmemiz gerekir diye düşünüyorum." dedi.

Cazibe Merkezleri Programı kapsamında Doğu ve Güneydoğu´da yatırım hamlesine de değinen Arslan, şöyle konuştu:

"Cazibe Merkezleri Programı çok önemli. Bu 65. hükümet olarak 23 ille diğer iller arasındaki kalkınmışlık farkını gidermek adına çok hayati bir proje. Bu projenin bizzat takipçisiyiz. Bu proje, Ağrı´da dahil olmak üzere, bölgelerimize çok ciddi yatırım, sanayinin gelişmesi ve daha da önemlisi istihdam demek ki biz inşallah insanları yerinde ikame edip istihdam ettikçe, bu hem bölgenin kalkınması demek hem de ülkemizin topyekün kalkınmasına çok daha kısa yoldan düşük maliyetlerle katkı koyması anlamına geliyor. Cazibe merkezlerini çok önemsediğimi özellikle sizin aracılığınızla vurgulamak isterim."dedi.(aa)

/resimler/2017-4/1/1532159359302.jpg

/resimler/2017-4/1/1532529828807.jpg

/resimler/2017-4/1/1533264204452.jpg



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor