Türk Vatandaşlığına Geçme şartları Belirlendi
Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına ılişkin Yönetmelik, Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, Türk vatandaşlığının kazanılmasına, ispatına ve çok vatandaşlığa ilişkin işlemler; yurt içinde Bakanlık, yurt dışında ise dış temsilcilikler tarafından yürütülecek.
06-04-2010, Salı Vatandaşlık işlemlerinin kağıt veya elektronik ortamda yürütülmesine Bakanlık yetkili olacak.
Türkiye de doğan ve ana ve babanın belli olmaması veya vatansız bulunması ya da milli kanunları gereğince ana ve babadan dolayı vatandaşlık kazanamaması gibi nedenlerle herhangi bir devletin vatandaşlığını kazanamayan çocuk, doğumundan itibaren Türk vatandaşlığını kazanacak.
Türk vatandaşlığının sonradan kazanılması, yetkili makam kararı veya evlat edinilme ya da seçme hakkının kullanılması ile mümkün olacak. Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancının, genel şartların yanında, başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye de kesintisiz 5 yıl ikamet etmek, taşınmaz mal edinmek, iş kurmak, yatırım yapmak, ticaret ve iş merkezini Türkiye ye nakletmek, çalışma iznine tabi olarak bir iş yerinde çalışmak gibi durumlarla Türkiye de yerleşmeye karar verdiğini teyit etmek, Türk vatandaşıyla evlenmek, daha önce Türk vatandaşlığını kazanmış ana, baba, kardeş ya da çocuk sahibi olmak veya eğitimini Türkiye de tamamlamak gibi şartları taşıması gerekiyor.
Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılardan, istenilen şartlarla birlikte, taşıdıkları devlet vatandaşlığından veya vatandaşlıklarından çıkma şartı da aranabilir. Bu takdirin kullanılmasına ilişkin esasların tespiti Bakanlar Kurulunun yetkisinde olacak.
Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancı hakkında müracaat makamınca ön inceleme yapılarak kendi milli kanununa, vatansız ise Türk Medeni Kanunu na göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmayan, başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye de kesintisiz 5 yıl ikamet etmeyen, yasal ikamet izni olmaksızın veya yasal olmakla birlikte Türkiye de yerleşme niyetini göstermeyen; sığınma veya iltica başvuru sahibi, sığınmacı, öğrenim, turistik, öğrenim gören çocuğuna refakat, tedavi gibi amaçlarla ikamete bağlandığı anlaşılan, herhangi bir suçtan dolayı yargılaması devam eden veya hükümlü ya da tutuklu olan, belirtilen belgeleri ibraz edemeyen kişilerin başvurusu kabul edilmeyecek.
EVLENME YOLUYLA TÜRK VATANDAşLIğI
Kanunda sayılan şartları taşıyarak vatandaşlık için başvuran yabancı hakkında müracaat makamlarınca araştırma yapılacak.
Araştırma sonucunda yabancının bir Türk vatandaşı ile üç yıldan beri evli olmadığı, evliliğin boşanma veya müracaat tarihinden önce ölüm gibi nedenlerle son bulduğu, herhangi bir suçtan dolayı yargılamasının devam ettiği veya hükümlü ya da tutuklu olduğu, istenen belgeleri ibraz edemediği anlaşıldığı takdirde başvurusu kabul edilmeyecek.
Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancı ve eşi, komisyon tarafından ayrı ayrı ve birlikte mülakata tabi tutulmak suretiyle evliliğin gerçek bir evlilik ya da Türk vatandaşlığını kazanmak amacıyla yapılmış bir evlilik olup olmadığı araştırılacak. Mülakat sonucunda oluşan kanaat evlenme yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin mülakat formuna yazılacak. ıl müdürlüğünce dosya karar alınmak üzere Bakanlığa gönderilecek.
MAVı KART DÜZENLEMESı
Türk vatandaşlığı, Türk vatandaşlığından izin almak suretiyle çıkma, Türk vatandaşlığını kaybettirme ve Türk vatandaşlığını kazanma kararının iptali halinde yetkili makam kararıyla kaybedilecek.
Türk vatandaşlığından çıkma izin ve çıkma belgesi, karar tarihinden itibaren 2 yıl geçerli olacak. Çeşitli nedenlerle karar tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde ilgiliye teslim edilemeyen çıkma izin ve çıkma belgeleri, kararın ve belgelerin iptal edilmesi için müracaat makamınca Bakanlığa iade edilecek.
Türk vatandaşlığından çıkmasına izin verilen kişi, çıkma belgesini imza karşılığında teslim aldığı tarihten itibaren Türk vatandaşlığını kaybeder ve yabancı muamelesine tabi tutulacak.
Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve kendileri ile birlikte işlem gören çocukları; milli güvenliğe ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam edecek. Ancak bu durumdaki kişilerin askerlik hizmetini yapma yükümlülükleri ile seçme ve seçilme, kamu görevlerine girme ve muafen araç veya ev eşyası işal etme hakları olmayacak.
Söz konusu kişilerin sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı olup, bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabi olacak. Bu kişilerin Türkiye deki ikamet, seyahat, çalışma, yatırım, ticari faaliyet, miras, taşınır ve taşınmaz iktisabı ile ferağı gibi konulara yönelik işlemler, ilgili kurum ve kuruluşlarca Türk vatandaşlarına uygulanmakta olan mevzuat çerçevesinde yürütülecek. Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilere, talepleri halinde bu haklardan faydalanabileceklerini gösteren mavi kart düzenlenerek verilecek.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Ağrı
23.11.2024