TBMM’ye sunulan torba yasaya göre, kontörlü hat abonelerinin cep telefonundan internet kullanımı için ödediği ‘özel iletişim vergisi’ oranı yüzde 25’ten yüzde 5’e düşüyor.
ENGELLİLERE YENİ HAKLAR
-Elmas, pırlanta, yakut, zümrüt ve inci gibi kıymetli taşlarda katma değer vergisi istisnası sona eriyor.
-Engellilere hem bakım hem de istihdam için yeni haklar tanınıyor.
-Kontörlü cep telefonu abonelerinin özel iletişim vergisi düşüyor.
-Kıymetli taşlarda katma değer vergi vergisi istisnası kalkıyor.
ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ DÜŞÜYOR
-Yeni buluş geliştirenlere vergi istisnası getiriliyor.
-Kontörlü hat sahibi cep telefonu aboneleri yükledikleri parayı internet için kullanırsa özel iletişim vergisi yüzde 25 yerine yüzde 5 olacak.
-Maliye bakanlığı oranı sıfıra indirmeye yetkili olacak.
-Havayolu şirketlerinin uçak alımı kolaylaştırılıyor.
-Havayolu şirketleri uluslararası sicile tescilli ipoteklerini Türk mevzuatına uygun olarak paraya çevirebilecek.
-Anadolu ajansı, KİT, kamu personel rejimi, Kamu İhale Kanunu ve Sayıştay Kanunu gibi mevzuatın dışındı tutulacak.
-Tasarı yasalaştığında, kıymetli taşlar için de katma değer vergisi ödenecek. Borsa’da işlem görenler dışındaki elmas, pırlanta, yakut, zümrüt ve inci gibi kıymetli taşlarda katma değer vergisi istisnası sona eriyor.
DEVLETTEN MALİ DESTEK
-Engelli çalıştıran ‘korumalı işyerlerine’ devlet mali destek sağlayacak. Her bir engelli çalışanın yıllık ücretinin belli bölümü devlet tarafından ödenecek. Engellilere ve yaşlılara kişisel giderlerini karşılayabilmeleri için bütçeden karşılanarak ‘harçlık’ verilecek. Kayıtdışı ekonominin yüksek olduğu sektörlerde kaçakla mücadele için ürünlere bandrol zorunluluğu getirilecek.
GÖRÜNTÜLERE ANINDA ÖNLEM
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda internetle ilgili düzenlemeler içeren bir torba yasa tasarısı bulunmasına karşın AK Partili Necdet Ünüvar ve milletvekilleri benzer bir teklifi daha da genişletilmiş haliyle Meclis’e sundu. Teklife göre özel hayatının gizliliği ihlal edilen gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi önlemi uygulanmasını isteyebilecek.
YAYIN DOĞRUDAN ENGELLENEBİLECEK
Başkanlık, talebi uygulanmak üzere Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne gönderecek. Talepte bulunan kişi ya da kurum, 24 saat içinde bu talebi sulh ceza hakiminin onayına sunacak. Hakim kararı olmazsa, engelleme önlemi kendiliğinden kalkacak. Ancak, özel hayat, hak ve özgürlüklerinin korunması söz konusu olduğunda, gecikmesinde sakınca bulunulan hallerde TİB Başkanı ya da Ulaştırma Bakanının emriyle doğrudan yayın engellenebilecek. Erişime engelleme kararları belirli bir süreyle sınırlı olarak verilebilecek.