Tarih: 30.01.2014 20:51

TMK KALKIYOR

Facebook Twitter Linked-in

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmaları sonrasında başlayan “yeniden yargılama” tartışmaları ile ilgili sürpriz bir açıklama yaptı.
Özel yetkili mahkemelerin kaldırılacağını ve buradaki dosyaların ağır ceza mahkemelerine devredileceğini açıklayan Erdoğan, 1991 yılında çıkarılan Terörle Mücadele Kanunu’nun da kaldırılarak gereken maddelerin Türk Ceza Kanunu’na aktarılacağını söyledi.
Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla Türkiye’de 12 Eylül 1980’den itibaren sıkıyönetim mahkemeleri, DGM’ler ve sonrasında da özel yetkili mahkemelerle sürdürülen “olağanüstü yargılama” dönemi de kapanmış olacak.
8 özel yetkili kapanıyor...
Başbakan Erdoğan, gazetecilere “Balyoz davasında delil olan 5 nolu harddiskte değişiklik yapıldığına ilişkin TÜBİTAK raporu” ile ilgili değerlendirme yaptı: “TÜBİTAK olayı, bilirkişilerle alakalı. Kurumla alakalı değil. Bilirkişi raporunu hazırlıyor. Doğrusu ben, bilirkişilerin hazırladığı rapor ne içeriyor incelemiş değilim. Haberim yok. Şu anda henüz Ergenekon’la ilgili gerekçeyi görmedik. Bu konuyla ilgili açıklama yapmamız da mümkün değil.”
Başbakan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Adalet Bakanlığı’yla alakalı, bu süreçte Bakanlığımız yeniden yargılanma sürecini değerlendiriyor. Muhtevası ne olacak, nasıl olacak... Ben burada bir şeyi açık söyleyebilirim; Özel Yetkili Mahkemeler, bunu kaldırmayı kesinlikle hedefledik. TMK’yı (Terörle Mücadele Kanunu) da aynı şekilde kaldırmayı, ama buradaki TCK’ya (Türk Ceza Kanunu) aktarılması gereken maddeleri aktarma gibi bir hedefimiz var. Ve Özel Yetkili Mahkemeleri kaldırarak, burakadik dosyaları tamamiyle Ağır Ceza Mahkemelerine devretmek suretiyle artık bu süreci kapatmış olacağız. Böylece sadece 133 ağır ceza mahkemesi var, yanılmıyorsam 8 tane de özel yetkili mahkeme var. Bundan sonra 133 ağır ceza mahkemesiyle artık bu süreci sürdüreceğiz. Böyle bir dönemi başlatıyoruz.”
Zirvede kararlaştırıldı
Edinilen bilgiye göre Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve bakanlık bürokratları Pazar günü Başbakan Erdoğan’a yeniden yargılama konusunun da yer aldığı tasarı taslağı ile ilgili bilgi verdi. Bu bilgilendirmenin ardından Başbakan dünkü meclis grup toplantısından sonra da Bakan Bozdağ, ilgili bakanlar ve grup başkanvekilleri ile taslakla ilgili bir toplantı yaptı. Bu toplantıda, taslakta yer almamasına rağmen TMK’nın tamamen kaldırılması gündeme geldi. Bu kanundaki bazı düzenlemelerin TCK’ya aktarılması halinde terörle mücadelede zafiyet yaşanmayacağı konusunda görüş birliğine varılınca taslağa TMK’nın kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin eklenmesine karar verildi. Erdoğan, taslakta netleşmeyen bazı konuların perşembe gününe (yarın) kadar tamamlanması talimatını verdi. Başbakan’ın İran’dan döndükten sonra bakanlık bürokratları ile bir araya geleceği ve taslağa son şeklinin verileceği öğrenildi.
Yeniden yargılama için iki formül...
Taslakta netleşmeyen konular arasında yeniden yargılama talepleri ile ilgili düzenleme de var. Adalet Bakanlığı’nın yeniden yargılama başvuruları ile ilgili Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda kıdemli üyelerden oluşan bir kurulun karar vermesi ile özel yetkili mahkemeler kaldırılınca dosyaların devredileceği ağır ceza mahkemelerinin yetkili olması formülünün üzerinde çalıştığı öğrenildi.
Hangi davalar etkilenir?
Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ile bu mahkemelerin görev alanına giren suçlarla ilgili davalar, ağır ceza mahkemelerinde görülecek. Devam eden davalar da ağır ceza mahkemelerine devredilecek. Ağır ceza mahkemelerinden bazıları bu suçlarda ihtisaslaşacak. Buna göre ‘çete, terör örgütü ve devlete karşı suçlar’ bu konuda ihtisaslaşmış ağır ceza mahkemelerinde görülecek.
Ağır ceza mahkemelerine gönderilecek davalar arasında Poyrazköy, Kafes, 28 Şubat, 12 Eylül, KCK davaları, askeri casusluk da var. Ergenekon davasında kararını açıklayan özel yetkili mahkeme gerekçesini tamamladıktan sonra dosya Yargıtay’a gidecek. Yargıtay’ın olası bir bozma kararı vermesi halinde bu dava da normal ağır ceza mahkemelerinde devam edecek.
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —