Tümer Argın: Yerel gazeteler kendi modelini oluşturmalı
Gazeteci Tümer Argın ?Yerel Medyada Planlama ve Görsellikle? ilgili sunum yaptı.
Hem teorik olarak hem de gazetelerden örnekler vererek bilgilerini aktaran Argın, ?Yerel medya taklitçilikten kaçınmalı gazetelerin daha düzgün çıkmasını sağlamalı? dedi.
Bütün gazetelerde aynı sorunların yaşandığını ifade eden Argın, şöyle devam etti: ?Gazetecilik artık okullarda öğretilse de, öğretilenler pratikte usta-çırak uygulamasıyla yapılmalı. TGC?nin KAS?la yaptığı seminerlerle bu açığı kapatmaya çalışıyoruz. Yerel basındaki olanakların ne kadar kısıtlı olduğunu biliyorum. Önerilerimi yerel basındaki bu şartlara uygun olarak sizlere aktarmak istiyorum. Size pasta tarif etmeyeceğim, ekmek tarif edeceğim. Yerel basın ekmeği dahi zor buluyor. Gazete, politika, kültür, ekonomi vb. konularda yorumlu ya da yorumsuz, her gün ya da haftanın belirli günlerinde çıkan basılı yayındır. Eğer ülke genelinde dağıtım yapılıyorsa, yaygın; sadece il ya da bölgede dağıtılıyorsa yerel gazete, bölge gazetesi diyoruz. Burada sizlere anlatacaklarım gazetelerin içeriğinden ziyade, teknik ve fiziki yapısıdır. Gazete mutfağında çalışanlar için görev, haberin, fotoğrafın, okuyucuya planlı bir şekilde sunulmasıdır. Sayfalara gelişigüzel yerleştirilmiş malzemeler, emeğe de okuyucuya da saygısızlıktır. Gazete bir süpermarket gibidir. Haberin, makalenin, dizi yazının, fotoğrafın bulunduğu bir market düşünün. Okuyucu bu market içinde rahat dolaşmak ister. Gazete çıkarmaya karar veren kişiler için yayın başlamadan önce izlemesi gereken birçok yol vardır. Girişimci gibi bilinçli davranmalı, bunun için ön çalışma yapmalı. Bu aşamalarda yapılacak ön çalışmalar o yayının geleceği için çok önemlidir. Plan yapılmayan, bu aşamalardan geçmeyen yayınlar yayın sahibi ve çalışanlar için düş kırıklığı yaratır. Gazete birimleri, yazı işleri birimi, teknik birim, idari birimden oluşur. Bu üç birim, birbirine destek olmalı. Görsel ve teknik yönetmen, belirlenen haber içeriğinin yayına uygun hale üretilmesi sürecinde gazete ve dergide sayfa yapısını belirleyen, teknik süreci yöneten kişidir. Görsel yönetmen yazı işlerinde çalışıp haberi getiren kadar, haberin gelişimini ve içeriğini bilmeli, ona göre yerleştirmeli. Görsellik amaç değil, malzemenin sunumunda bir araçtır. Ben görsel yapacağım diye uydurma karakterlerle içeriği arka plana atmak başarı değildir, bu okuyucuya saygısızlıktır.?
Sayfa düzeninde yayınlanacak malzemenin estetik ve okuyucu profiline uyumlu olması gerektiğini söyleyen Argın, ?Yayınlanacak malzeme belirli bir düzen içinde, estetik unsurla ve okuyucu profiliyle uyumlu olmalı. ılk sayfa her gazetenin vitrin sayfasıdır. ılk sayfa gazetenin içindeki haberleri özetle sunulduğu, gazetenin kimliğini yansıttığı ve gazetenin satışını etkileyen en önemli sayfadır. Gazetenin birinci sayfasından iç sayfalara doğru gidildikçe haberin önceliği ve değeri düşer? dedi.
Haber, punto, başlık, fotoğraf konularında yapılan yanlışları gazetelerden örnekler vererek katılımcılara anlatan Argın, ?Siz kendi bölgenizin gazetesini çıkarın, kimseyi taklit etmeyin.
Yayınınızı bir daha gözden geçirin, yeniden çıkıyormuş gibi dizayn yapın, çaba gösterin. Ama kimseyi taklit etmeyin? diye konuştu.