SÜT PARASI

KIZLAR EVDE KALIYOR

Ekonomi 11.05.2022 10:38:00 0
SÜT PARASI

Nezir ÇELİK

Geçmiş zamanda yaygın bir şekilde alınan ve daha sonra eleştiri konusu olan BAŞLIK, son yıllarda isim ve şekil değiştirerek yerini SÜT PARASI denen, ne olduğu belli olmayan bir uygulamaya bıraktı.

Evlenen kızlar için süt parası adı altında alınan paralar,  nerede ise başlık parasını ikiye katlamış durumda.

Hal böyle olunca da gençlerin çoğu artık Doğubayazıt'ta evlenemiyorlar, yüksek miktardaki süt parasını bulamayan gençler, çalışmak için gittikleri batı illerinden, ya da sosyal medya yoluyla hiç bir masrafa girmeden, süt parası ödemeden evlenmeyi tercih etmeye başladılar.

Doğubayazıt'ta, evliliklerde öyle masraflı bir gelenek oluşmuş ki; Nişan, haftalık, görme derken maliyet rakamı fazla kabarıyor ki, evlenen gençler ve aileleri, gerçekten zor durumlara düşüyorlar,  çoğu da düğünden sonra fakirleştirip muhtaç ve zor durumlara düşüyor.

Evliliklerde oluşan bu duruma, hem gençler hem de aileler tepkili. Evlenmek isteyen gençler eskisi gibi yerelde kız aramıyor, durumu düşük olanlar çalışmak için gittikleri batı illerinde evlenip oralara yerleşiyorlar.

Gelenek haline gelmek üzere olan bu uygulamadan vaz geçilmesini isteyen vatandaşlar, "Başlık parasını yıllar sonra ancak kaldırabildik. Süt parası ise ondan daha kötü. Böyle devam ederse kızlar evde kalır. Onun için bu uygulamayı acilen terk etmeliyiz" diye konuştular.

 

Anahtar Kelimeler: PARASI
  • BIST 100

    10895,16%0,23
  • DOLAR

    40,89% 0,06
  • EURO

    47,87% 0,04
  • GRAM ALTIN

    4408,70% 0,59
  • Ç. ALTIN

    7056,83% 0,00

Egazete


  • Pazartesi 33 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Salı 34.7 ° / 15.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 34.8 ° / 15.5 ° Güneşli

Ağrı

18.08.2025

  • İMSAK 03:43
  • GÜNEŞ 05:16
  • ÖĞLE 12:17
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:08
  • YATSI 20:34