Son birkaç yıldır çekilmenin artmasıyla yeniden ortaya çıkan tarlalar bölgedeki vatandaşlar tarafından mera olarak kullanılırken, gölün tuzlu ve sodalı suyunun olumsuz etkileri nedeniyle zengin bitki örtüsü yerini çorak bir araziye bıraktı.
Suların yükselmesinden önce bölgede hayvancılık yapan Necmi Sucular, 20 yıl öncesine kadar çok verimli olan arazilerde, şu anda gölün tuzlu suyu nedeniyle insanları ürküten bir görüntünün ortaya çıktığını söyledi.
Bölgenin en büyük geçim kaynağının hayvancılık olduğuna dikkati çeken Sucular, "Bölgemizde zaten uzun bir kış mevsimi yaşanıyor. Hayvanlarımız 4 ay boyunca yeşilliklerle beslenebiliyorlar. İşte tarlalarda otlar yeni yeni filizlenince vatandaşlarımızda hayvan alıp otlatıyorlar. Meralarımız da suyun altında kalınca hep kuraklaştı. Bu arazi tuzlaşmış ve artık ot da çıkmıyor. Önceden buralar yemyeşil bitki örtüsüne sahipti" dedi.
Suların yükseldiği dönemde balıkçılık yaptığını belirten İdris Kılıç ise "1994´te biz Kasımbağı Mahallesi´nde balık çekiyorduk. Her tarafta su vardı. Şimdi göl suyu çok çekildi ve bununla birlikte kuraklık yaşandı. Tarlalar göl suyundaki tuz nedeniyle kurudu. Biz de teknelerimizi sattık, hayvancılık yapmaya başladık" diye konuştu. (AA)