Türkiye´nin en büyük tehlikesi olan uyuşturucuya bağımlılık Van´da her geçen gün artış gösteriyor. Van uyuşturucu kullanım oranında son yıllarda İstanbul´dan sonra ikinci yer aldığı belirtiliyor. Her ne kadar farklı rakamlar telaffuz edilse de Van´da madde bağımlı sayısının 15 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Uyuşturucu kullanımının yaygınlaşması da toplumda da yankısını buluyor. Belediyeler, sağlık kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları komisyonlar oluşturarak mücadele yöntemleri üzerinde çalışmalar yürütüyor.Emniyet Genel Müdürlüğü Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı Merkezi´nin (TUBİM) raporuna göre, kullanma yaşı 10´a kadar düştü. Uyuşturucu kullanımın Van´da bu derece artış göstermesine Van´daki STK temsilcileri de sessiz kalmadı. Uyuşturucunun herkesin ortak sorunu olduğunu dile getiren STK temsilcileri uyuşturucu ile mücadelede ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduklarını kaydetti.
Mazlum-Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan
Bildiğiniz gibi Türkiye´nin tamamında olduğu gibi Van´da da uyuşturucu belası ile karşı karşıyayız ve özellikle genç yaştaki çocuklarımız bu uyuşturucu tehlikesi ile karşı karşıyalar. Yaklaşık iki yıldan beri bu tehlike karşısında duyarlılık oluşturmak için çağrılar yapıyoruz, toplumda duyarlılık meydana gelmesi için sürekli açıklamalarda bulunuyoruz ve kimi zamanda yaptığımız çağrılar bazı çevreleri rahatsız edebiliyor. Şu ana kadar açılan iki davadan da takipsizlik kararı çıktı. Bunun basın açıklamaları yapıldı yani bizim bu duyarlılık çağrımıza destek verecek ve destek vermesi gereken çevreler daha çok bizi sindirmeye bizi yargı yoluyla susturmaya çalıştılar. Ama ne yazık ki sokaklar, siteler çevresindeki bahçeler, metruk alanlar, ağır hasarlı binalar uyuşturucu belasına batmış müptela olmuş insanların uyuşturucu kullandıkları yerler olarak devam ediyor. Bunların başında bir kısmı yıkılmış harabe binalar geliyor. Bunlardan biri eski Araştırma Hastanesinin içinde bulunan yıkılması gereken ama henüz yıkılmayan alanlardır. Akşam saatlerinde parklar bu uyuşturucu kullananlar tarafından tamamen güvensiz hale getiriliyor ve insanlar buralardan geçmeye cesaret edemiyor. Bunun dışında çarşının merkezinde büyük iş yerleri akşamın belirli saatlerinden sonra yine bu uyuşturucu kullananların merkezi haline gelmiş durumdadır. Bugüne kadar bunlara bir çözüm bulunmadı.
Biz MAZLUM-DER olarak yeni çalışma içerisindeyiz. Oluşturduğumuz yeni komisyonlarla uyuşturucu konusunda insanların duyarlı hale gelmesi için, bu ve benzeri zeminlerde çalışmalar yürüten Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İpek Yolu Belediye Başkanlığı ve Ticaret odası gibi duyarlı kurumlarla ortak bir çalışma yaparak bu işin üzerine daha çok gitmeyi düşünüyoruz. Bu alanda ebetteki medyaya da büyük sorumluluk düşüyor ve Türkiye´de toplumun, medya eşliğinde duyarlı bir şekilde bu belanın üzerine gitmesi gibi Van´da da aynı duyarlılığın oluşması yolunda gayret göstermesi gerektiğine inanıyoruz. Medya´nın bu sahada üzerine düşen görevi yapacağına eminim. Son günlerde medyaya yansıyan haberde de görüldüğü gibi cezaevlerinde de uyuşturucu dağıtıldığı konusunda haberler çıktı. Daha önceki dönemde özellikle seksen askeri darbesinden önce bütün cezaevlerinde uyuşturucu dağılımının olduğunu herkes biliyor. Eğer bu ölüm tuzağının üzerine gidilmez ise gerçekten genç neslimiz imha olacak. Şu anda beş binlerden on binlerden, otuz binlerden bahsediliyor. Binlerce gencin ölüm batağında olması gerçekten bu toplumun geleceğini kaybetmesi anlamına geliyor. Binlerle bahsedilen bu tehlikeli süreçte önlemin 12 yataklı AMATEM ile sınırlı olması sorunu çözmeye yetmez. Daha fazla çalışma yapılması gerektiği inkar edilmez bir gerçektir.
İnsan Hakları Derneği Van Şube Başkanı Murat Melet
Yaklaşık 2 yıla aşkın bir süredir, sürekli Van´da sivil toplum örgütleri, zaman zamanda olsa uyuşturucu konusunu gündeme getiriyoruz. Uyuşturucu kullanımı noktasında, Van´da birçok kez farklı konularda, basın açıklamalarında bulunduk, hatta bazı yerleri bile tespit edip, özellikle kamuoyuyla paylaştık. Van´da tahmini kullanan insan sayısını da dile getirdik. Bütün bunlara rağmen, biz Van´da devletin güçlerinde hiçbir somut adımı görmedik. Şimdi hal böyle iken, biz sivil toplum örgütlerinin, duyarlılık oluşturmaktan başka yapabileceğimiz bir şey yok. Bizim bu insanları sokakta toplayacak gücümüz de yok. İkinci bir şey, bizim bunları rehabilİte etmeye, hastanelerde tedavi etmeyle ilgili ekonomik gücümüz de koşullarımız da yok.
Biz her seferinde özelikle, bu konuyu dile getiriyoruz ve getirmeye de devam edeceğiz. Biz aynı duyarlılığı, sivil toplum örgütlerinden de oluşmasını aynı duyarlılığı devletten de oluşmasını bekliyoruz. Biz aynı duyarlılığı şuan mevcut bulunan Validen de oluşmasını istiyoruz, aynı durumu güvenlik güçlerinde de oluşmasını istiyoruz.
Polis nasıl ki bir araya toplanan insanlara müdahale ediyorsa, uyuşturucu kullanan insanlara da müdahale edecek. Yani kısacası artık kimin uyuşturucu kullandığı ve uyuşturucu sattığı bilinmektedir. Sivil toplum örgütlerinin, asıl amacı bir duyarlılık oluşturmaktır. Ailelerde de problem olduğunu düşünüyoruz, her anne baba kendi çocuğundan sorumludur. İlimizde yaşayan birçok ailenin, bu sorumluluk içerisinde olmadığı düşüncesi içerisindeyiz. Biz tüm aileleri de bu sorumluluk bilincine davet ediyoruz. Bundan sonra da, biz Van´da buna çözüm bulunana kadar da, tüm basın açıklamalarında önce ya da sonra mutlaka ve mutlaka bu cümleleri dile getireceğiz. "Van´da, ülkemizde hatta dünyada, uyuşturucu kullanımına son" diye bir slogan haline getirip, her yerde dile getireceğiz. Yaşam hakkı kutsaldır, hiç kimsesini insanların yaşam hakkını elinden almaya hakkı yoktur. Diğer bir çağrımızda, uyuşturucu satıcılarınadır, bunların ortaklığını yapan, bunların karşısında duran hangi güç olursa olsun onlaradır. İnsanların yaşama haklarını ellerinden almaya hakkınız yoktur, lütfen elinizi insanlardan çekin.
Van Hakkari Tabipler Odası Başkanı Op. Dr. Ahmet Koç
Başta bölgemiz olmak üzere Türkiye genelinde uyuşturucu kullanımı gittikçe artmaktadır özellikle sosyoekonomik düzeyi düşük toplumlarda Bu oranın daha da fazla olduğu tespit edilmiştir.Gençlerin madde bağımlılığı bataklığına sürükleyen sebeplerin başında sosyal çevrenin etkili olduğu tespit edilmiştir Bu bir siyaset üstü sorundur.Mahallelere sızan uyuşturucu satıcılarıyla kararlı bir mücadele sürdürülmesi gerekir .Ortada sigara için bu kadar mücadeleyi sürdüren devlet politikası varken bonzai ve diğer uyuşturucular için neden bu kadar mücadele edilmiyor bunu anlamak mümkün değil. Türkiye´de bonzai kullanımı on yaşa kadar inmiş durumdadır bölgemizde de eroin ve esrar kullanımının yüksek orandadır. Bu sorunu Siyasal ve politik açıdan yaklaşıldığında eskiden bu tür sorunların bölgede hiç görülmezken Kürt sorununun önemli sorun haline geldiği dönemlerde uyuşturucu bağımlılığının da bu sorunla birlikte arttığı gözlemlenmektedir. Sigara ile yapılan mücadelenin uyuşturucu ile de aynı şekilde mücadele yapılırsa bu sorunun çözüleceğini düşünmekteyiz. Sınırlarda katırlarla yapılan en ufak mazot kaçakçılığının tespit edildiği katırlarını bile devlet tarafından katledilerek yok edildiği bir devlet politikası mevcutken uyuşturucunun neden bu kadar Özellikle bölgemizde yaygın olduğu siyasi ve politik nedenleri de vardır.
Protesto gösterilerinde gençlerin üzerine gaz ve su sıkacağımıza köprü altlarında bonzai ve uyuşturucu kullanan gençlere fazla hassasiyetle yaklaşmalıyız .Uyuşturucu ile mücadele sadece bir devlet politikası olarak kalmamalı sivil toplum örgütleri meslek örgütlerinin yaygın bir şekilde Bu durumunu mücadele etmeleri gerekmektedir.Fuhuş uyuşturucu taciz tecavüz birbirinden ayrılmaz kavramlardır bunların hepsi genelde beraber seyretmektedir.Toplum dokusunu bozan bu tür durumlar ile mücadele edecek bir devlet politikasının olması gerekir ve toplumun topyekün bu olaylara karşı duyarlı olması gerekir.
Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva
Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak yaptığımız özel bir çalışma yok. Fakat kentte oluşturulmaya çalışılan farkındalığı takip ediyor ve destekliyoruz. Özellikle madde bağımlılığı meselesinin bu şehirde konuşulan bir mesele olmaktan çıkması lazım. Böyle bir sorunumuzun olmaması lazım. Van bunu kaldıracak bir durumda değil. Özellikle genç nüfusun yoğun olduğu bir şehir olması hasabiyle bütün kesimlerin duyarlılık içerisinde olması gerekiyor. Biz de bu konuda yapılan tüm çalışmaları takip ediyoruz ve destekliyoruz. Van Büyükşehir Belediyesi´nin bu konuyla ilgili özel bir birim oluşturduğunu biliyoruz. Tabi bunlar çok olumlu gelişmeler. Özellikle emniyet güçlerinin bu konudaki duyarlılığına yoğun bir ihtiyaç var. Halkın bilinçlendirilmesi ve çocukların bunlara yönelmesini engelleyecek bir anlayış içerisinde olmaları gerektiğini düşünüyoruz ve bu yüzden bu duyarlılığı benimsiyor ve destekliyoruz.
Van Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Halit Yakut
Özellikle son zamanlarda ilimizde uyuşturucu kullanımı çok yaygınlaştı. Edindiğimiz bilgilere göre ilimiz uyuşturucu kullanımı oranında üst sıralarda yer alıyor. Bunun kadar vahim bir durum olabilir mi? Van adeta uyuşturucu konusunda bitmiş durumda. Kullanım yaşının çok aşağılara düştüğünü görüyoruz. Her yaş grubundan kişiler kullanıyor. Çok rahat bir şekilde maddeye ulaşılabiliyor. Uyuşturucu ticareti çok yaygın. Buna ciddi tedbirler konulmuyor. Bu sadece bir kişinin ya da çocuğu uyuşturucu batağına saplanmış ailelerin sorunu değil,bu hepimizin düşünmesi gereken bir sorun. Bazen ateş sadece düştüğü yeri yakmıyor. Van´daki bütün Sivil Toplum Kuruluşları´nın birlikte bu konuda hareket etmesi lazım. (Merkurhaber)
9293,99%2,90
34,48% 0,06
36,42% 0,23
2953,86% 0,65
4949,95% 0,45
Ağrı
21.11.2024