SIKINTILARI MİLLETVEKİLLERİ ÇÖZEMİYOR…
Hüseyin DEMİR
Bir kapıyı çalmadan önce o kapının görev, yetki ve yapabileceklerinin bilinmesi gerekiyor diye düşünüyorum.
‘MİLLETVEKİLLERİ İCRA MAKAMINDA DEĞİL, RİCA MAKAMINDADIR.
Öncelikle kimler milletvekili olabilir. Milletvekili nasıl olunur. Milletvekillerinin görev ve sorumlulukları nedir. Diye bakmak gerekiyor ki gerçek ile abartma arasında farkı bilmeden yanlış kapılarda zaman harcamayalım. Bakınız;
ANAYASA ’da belirtilen seçilme şartlarını taşıyan (ilkokul mezunu olmak, askerliğini yapmış olmak, yüz kızartıcı ve benzeri suçları işlememiş olmak, kamu hizmetinden yasaklı olmamak, terör eylemlerine katılmamak ve bu tür eylemleri tahrik ve teşvik etmemek vs) her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı milletvekili seçilebilir.
Milletvekillerinin TBMM’deki görevleri belirli bir süreliğine temsil ile sınırlıdır. Kendilerini seçenleri, yani halkı temsil ederler. Her ne kadar belirli bir ilden aday olup da seçimi kazanmış olsalar da seçildikleri ili, bölgeyi veya salt kendilerini seçen seçmenleri değil, bütün milleti temsil ederler
Ancak başkanlık sistemiyle etkinliği çok fazla azalan milletvekillerine, bürokrasinin tavrı; ister iktidar olsun, ister muhalefet olsun işine gelmiyorsa milletvekillerine cevap vermiyor, yapmıyorum diyor, bir probleminiz varsa bakan beyi arayınız vb. söylemleri rahatlıkla söylemekten çekinmiyor. Bürokrasi, milletvekillerine neden bu şekilde davranıyor?, sebebi çok basit ‘Milletvekilleri icra makamında değil, Rica makamında ' olduğunu bilen bürokrasini,rahatlıkla bu şekilde davranabiliyor.
Vatandaş olarak bir sorun ve sıkıntımız olduğunda milletvekillerine gittiğimizde şunu net olarak görmeliyiz, milletvekilleri icra makamında değildir sorununuzu çözmek için sadece ileten ve rica eden bir durumdadır. Abartı ile gerçekliği bilerek hareket ederseniz, sizin için daha iyi olur diye düşünüyorum…
9876,9%0,51
34,75% 0,05
36,53% 0,00
2950,57% 0,01
4821,05% -0,37
Ağrı
05.12.2024