Niye Taşlıçay Belediyesi, çünkü Balık Gölüne en yakın ilçe Taşlıçay, ya da Balık Gölünün büyük kısmı Taşlıçay sınırında kalıyor da ondan.
Daha açıkçası böyle hizmetleri yapmaya istekli bir belediyemizdir de Taşlıçay. Öyle ya hizmet yapılmak istenirse kim engel diyebilir ki, Balık gölü ile hiç sınırı olmayan örneğin Diyadin belediyesi de pek tabi böyle etkinliğe ev sahipliği yapabilir.
30 km2 büyüklüğünde, 37 metre derinliğinde ve 2240 metre rakımlı Balık Gölünde yapılan Festival, iki gün devam etti. O nedenle her saati dolu dolu geçen bu festivale ev sahipliği yapan Taşlıçay Belediye Başkanı İsmet Taşdemir ve emeği geçen her kesi kutlamak gerekir.
Festival mahalline daha çok Taşlıçay üzerinden ulaşılıyor. Çünkü Ağrı, Eleşkirt, Patnos, Hamur ve Tutak ilçeleri ile civar illerden gelenler, Taşlıçay üzerinden Balık Gölüne ulaşmak durumundalar.
Ne var ki bu yol iyi değil. Bu yoldan gelenler çeşitli zorluklar yaşıyorlar ve yolun bir an önce yapılmasını istiyorlar.
Doğubayazıt cenahında ise yol daha düzenlidir. Taşlıçay'a nazaran daha uzun olsa da Doğubayazıt-Balık Gölü yolu çok daha uygun ve asfalt.
Göründüğü kadarıyla festival organizasyonu, tamamen Taşlıçay Belediyesi tarafından gerçekleştiriliyor ya da öyle görünüyor.
O sebeple genel duruma bakıldığında lojistik ve organizasyon noktasında bazı yetersizlikler göze çarpıyor.
Oysa ki Doğubayazıt, daha çok Balık Gölü ile alakalıdır. Çünkü Balık Gölü, aynı zamanda Doğubayazıt'ın içme suyu kaynağıdır.
Onun için her iki belediyenin, özellikle de bu etkinlikte güç birliği yapması ve birlikte hareket etmesi durumunda, her yıl düzenli olarak yapılan bu festival, çok daha anlamlı bir hale gelebilir.
Hatta komşu ülkelerin de katılımı sağlanarak uluslararası bir hüviyete de kavuşabilir.
Bu itibarla;
Göl, her geçen gün içerilere doğru çekiliyor. Bu durum hem balıklar için hem de Doğubayazıt için büyük risk.
Son zamanlarda azalan yağış, gölü beslemeye yetmiyor.
Derecek suyunun Balık Gölüne akıtılması konusunun yol ve yöntemleri araştırılmalıdır. Aksi durumda Doğubayazıt yakın bir gelecekte içme suyu sıkıntısı yaşayabilir.
Öncelikle Taşlıçay-Balık Gölü yolu yapılmalıdır. Çünkü bu yol, ulaşımı olumsuz etkiliyor, insanları yoruyor ve keyfini kaçırıyor.
Balık Gölü çevresi mutlaka ağaçlandırılmalı ve koruma altına alınmalıdır,
Gölde yaşayan balıkların bir envanteri çıkarılmalı, pembe benekli Alabalık aleyhine bir uyumsuzluk varsa bunlar bir şekilde ayıklanmalıdır.
Zira Balık Gölünün özelliği alabalığın doğal ortamda yetiştiği bir yer olması.
En önemlisi de festival sırasında göl çevresinde biriken çöpler süratle temizlenip bölgeden uzaklaştırılmalıdır.
Son bir not, Balık Gölü Festivali için Kültür ve Turizm Bakanlığından 150 bin lira, Serka dan da 100 bin lira dolayında bir yardımda bulunulduğu ifade edildi.
9293,99%2,90
34,48% 0,06
36,42% 0,23
2953,86% 0,65
4949,95% 0,45
Ağrı
21.11.2024