- Türkiye`nin yöresel tatları arasında yer alan ve soğuk havada yağ tutmasıyla ayrı bir lezzete kavuşan kazlara, mart ayında talep artıyor
- Kaz satıcılarından Turan: "Kış boyunca vücuduna yağ biriktiren kazları satıyoruz. Bazı müşteriler önceden sipariş verip, istedikleri boyutları belirliyorlar"
Kaz yetiştiriciliği bakımından Türkiye`nin önemli merkezleri arasında yer alan Ağrı`da, karlı havada vücudunda oluşan yağ tabakasından dolayı kazın lezzeti artıyor.
Kentte kış boyunca beslenen kazlara, karlı ve soğuk havalarda lezzeti arttığı için özellikle mart ayında talep yükseliyor. Önceden sipariş edilen kazlar, 80 ila 130 liradan satışa sunuluyor.
Hava sıcaklığının zaman zaman sıfırın altında 30 dereceye kadar düştüğü Taşlıçay ilçesinde yetiştirilen ve kar yediği için lezzeti artan kazlar, sofraları süslüyor.
Genellikle yüksek kesimlerde ve akarsu kenarlarında yetiştirilen ve "Kafkas kazı" olarak da bilinen kazlar, bölge halkının geçim kaynağını oluşturuyor.
Kaz satıcılarından Mehmet Turan, yaptığı açıklamada, kışın bitmesine doğru köylerden topladıkları kaz ve ördekleri il ve ilçe merkezlerine getirerek, sattıklarını ifade etti.
Turan, "Kış boyunca vücuduna yağ biriktiren kazları aynı gün içinde keserek satıyoruz. Bazı müşteriler önceden sipariş verip, istedikleri boyutları belirliyorlar. Biz de onların siparişlerine göre getiriyoruz fakat bu kazları yemek için en iyi mevsim, kışın ortaları ve mart ayının başlarıdır" şeklinde konuştu.
Kaz besicilerinden Hanımzer Bayat da kışın sonlarına doğru kazları kestiklerini belirterek, özellikle mart ayında talebin fazla olduğunu söyledi.
Mart ayından sonra kaz etinin lezzetinin kalmadığını öne süren Bayat, "Ağır geçen kış şartları nedeniyle dışarıda yemlenen kazların vücudunda soğuktan korunmak için bir yağ tabakası oluşuyor. Bu tabaka da kaz etinin lezzetini arttırıyor" dedi.
Bayat, soğuk havanın kazın lezzetinde etkili olduğunun altını çizerek, kar, buz yiyen kazın etinin daha iyi olduğuna dikkati çekti.
Kazın haşlandıktan sonra, kavrulduğunu anlatan Bayat, "Eğer kaz genç ise tandırda pişirip, altına pilavı koyacaksın. Kazdan süzülen yağ, pilava damlayacak, sonra pilavla beraber eti parça parça servis edeceksin" diye konuştu.
- "Kaz eti, tandırda daha lezzetli olur"
Yüksel Ateş de mart ayının vazgeçilmez lezzetinin kaz eti olduğunu ifade ederek, kaza yoğun talep olduğunu dile getirdi.
Bölgede kazın genellikle tandırlarda pişirildiğine değinen Ateş, şunları kaydetti:
"En güzel kaz eti tandırlarda pişer ve daha lezzetli olur. Kaz kesildikten sonra yaklaşık 3 saat kadar güneşte bekletilir. Bu işlemin ardından tandır yakılır ama tezekle yakılması daha güzel oluyor. İsteğe göre ya pirinç ya da bulgur pilavıyla hazırlanır. Yörede genellikle bulgur pilavı tercih edilir." (AA)