ıslam-ıbadet-Temizlik
Dikkat edilirse yıllardan beri camilerde vaaz olarak ne duyduysak, o vaaz ve telkinler bu gün de aynı şekilde devam ediyor. ıçeriğinde fazla bir değişiklik yok. Nerede ise artık hocaların anlatmasına bile gerek kalmıyor.
Çünkü cemaat olarak bu vaazları adeta ezberlemişiz. Tıpkı okullardaki andımız gibi. Söyletiriz, ezberletiriz lakin normal yaşamda fazla bir etkisi olduğu söylenemez.
Hal bu ki dini vaazların biraz da çağın gereklerine göre olması, böylece cami cemaatlerinin de ona göre eğitilmeleri ya da yönlendirilmeleri iktiza eder. Cami cemaatine verilecek nasihatlerin başında da, çevre temizliği gibi sosyal yaşama yönelik kurallar gelmelidir.
Nasıl ki Okullarda öğrencilere bir takım görgü kuralları öğretiliyor ise, cami cemaatlerine de bu gibi pratik eğitimlerin verilmesi lazımdır. ıçinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayında cami cemaatine kişi temizliği, toplu yaşam içinde uyulması gereken kurallar, yerlere tükürülmemesi- sümkürülmemesi, çevreye çöp ve sigara izmariti atılmaması gibi çevre temizliği konularında nasihatler verilirse çok daha iyi olur.
Öyle ki camilerde verilen vaazlar aşağı yukarı hep aynı olduğu için nerede ise cemaat bunları ezberlemiştir. Hoca daha leb demeden cemaat anlıyor ve sonunun nasıl geleceğini biliyor. O nedenle sürekli vurgulanan telkinler dinde olduğu gibi diğer alanlarda da sonuç vermiyor.
Orucu ne bozar ne bozmaz, zekatın kimlere verileceği, hesaplama usulü oranı, kişi başı verilmesi gereken fitrenin miktarı ve ne zaman verileceğini bilmeyen yok. Bütün gazetelerde bu konularda sayfalar dolusu haberler var zaten.
Çünkü bu gibi mutat dini bilgileri vermek için din adamı olmaya gerek kalmamış artık. Bu konular yaşamın her alanında tekrarlandığı için, ilgisi olan olmayan her kes benzeri konularda konuşur hale gelmiştir.
Camilerde asıl söylenmesi gereken, toplu halde bir arada yaşamak zorunda olan insanların sosyal yaşam içindeki davranışlardır. Birlikte yaşayan insanların, toplu yaşamın gereği olarak bazı kurallara uymak zorunda oldukları, bu kurallara uyulduğu sürece yaşam alanlarının her kes için daha sağlıklı hale geleceği vurgulanmalıdır.
Eğer Belediye Başkanı Dr. Canan Korkmaz, eline çöp torbası almış çevre temizliği yapıyorsa, bu organizasyonun içinde başta ilçe müftüsü olmak üzere din adamları ve cami cemaatleri de yer almalıdır.
Dinimiz demiyor mu ?temizlik imanın yarısıdır? O halde Müslümanlar olarak temizliğin gereğini yapmak zorundayız. Öyle lafla Müslümanlık olmaz. Hiç kimse evinin içini temizleyip çöplerini rastgele sokağa atamaz. Bırakınız Müslümanlığı günümüzdeki sosyal yaşam da buna izin vermiyor.
Bu itibarla il müftüsü acilen bir genelge yayınlamalı, bütün din görevlilerinin cami sohbetlerin sırasında temizlik konusunu titizlikle işlemeleri konusunda talimat verilmelidir.
9631,38%0,85
34,58% 0,12
36,17% 0,48
2969,24% -1,19
5031,94% 0,00
Ağrı
25.11.2024