Sigara savaşlardan daha çok insan ölümüne neden oluyor?

Sigara savaşlardan daha çok insan ölümüne neden oluyor?

Hüseyin DEMİR

Hüseyin DEMİR

Her şeyin fazlası zarar ama tütün ürünlerinin azıda fazlası da zarar. Sigara dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur bu konuda ki rakamlara göz atarsak.

Türkiye´de her yıl  100 bin kişi ölüyor, 252 bin çocuk içiyor

Türkiye´de her yıl 100 bin kişi sigara kaynaklı nedenlerle yaşamını yitirirken 252 bin çocuk ve 14,5 milyon yetişkin tütün ürünü kullanıyor.

Tütün ürünü kullanımının çocuklardaki oranı ise oğlanlarda yüzde 10,2, kızlarda yüzde 5,3.

6 tütün şirketinin cirosu, Türkiye milli gelirinin yüzde 42´sine denk

Dünyanın en büyük 6 tütün şirketi, Türkiye´nin en değerli 500 şirketinin toplamından 3,4 kat daha fazla kâr ediyor.

Türkiye´de sigara kullanım oranı, son 5 yılda artarak yüzde 26´ya ulaştı. 15 yaş üstü yaklaşık 14.5 milyon kişi sigara kullanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Akciğer Vakfı´nın katkılarıyla hazırlanan Tütün Atlası, her yıl 100 binden fazla insanın tütün ürünleri nedeniyle hayatını kaybettiği ülkemizde, 10-14 yaş arasında 252 bin çocuğun sigara içtiğini ortaya koyuyor.

TİRYAKİ BİR YILDA 880 LİRA HARCIYOR

Yılda kişi başı 88 paket sigara tüketilen Türkiye´de ortalama 880 lira yalnızca sigaraya harcanıyor.

Sigara maddi ve bedeni zararların yanı sıra doğaya da ciddi zararlar veriyor. Türkiye´de her yıl 50 bin ton izmarit doğaya karışıyor ve bir izmarit ancak 5 yılda çözünebiliyor

Yol açtığı sağlık sorunları biliyor musunuz?

Kalp ve damar hastalıkları

Bronşların daralması sonucu akciğer rahatsızlıkları ve KOAH

Damarlarda tıkanma ve buna bağlı felç

Midede gastrit, ülser ve mide kanseri

Ciltte sararma, kırışıklık, cilt kanseri

Ağız kokusu ve dişlerde sararma

Gebelikte sigara içilmesi erken doğuma ve buna bağlı olarak çeşitli gelişim bozukluklarına, doğum sonrası ise sütün kesilmesine yol açar.

Sigarayı bıraktıktan sonra... ne olacak peki?

Sigarayı bıraktıktan 2 saat sonra nikotin vücudunuzu terk etmeye başlar.

6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar.

12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbonmonoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar.

2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir.

2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir, bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır.

3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerleriniz güçlenir.

5 yıl içinde kalp krizi riski yarı yarıya azalır.

10 yıl sonra akciğer kanseri riski yarıya inerken kalp krizi riski hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşer.

Sigara kullanan kardeşlerime seslenmek istiyorum. Tütün ürünlerini kullanmayalım kullanan kişilerin bırakması için bizde caba sarf edelim. Nargilede bir tütün ürünüdür ve çok zararlıdır kullanmamak lazım. Sigarayı içinler bırakmak istiyor ama başaramadıklarını dile getiriyorlar bunun için sağlık bakanlığının hastanelerde verdiği tedavileri denemelerini tavsiye ediyorum. Tütünün kölesi olmaktan kurtulduğunuz gün yeniden doğmuş gibi olacağınıza eminim.

Sigaradan ölen insanların sayılarına baktığımızda savaşlara gerek olmadığını görüyoruz. Sigara konusunda Türkiye de hükümetin aldığı birçok kararın yerinde olduğunu ve daha fazla bu işin üstünde durması gerektiğini, sigarayı bırakmak isteyen kişilere her konuda destek olunmasını çok önemli ve gerekli görüyorum

Teknoloji hastalıklarına karşıda bazı uyarılarda bulunmayı yararlı görüyorum.

Teknolojinin sizi ve evlatlarınızı esir almasına izin vermeyin!

Teknolojinin hızla geliştiği bir dönemde teknolojiyi takip etmeli, teknolojiden istifade edilmeli bunu çok önemli görüyorum. Yalnız teknolojiyi elbette takip edeceğiz ama tüm dünyamızı bilgisayar, tablet telefondan ibaret gören bu şekil de gençlerin ve çocukların yetiştiğini görmek ayrıca insanı üzmektedir.

Teknolojinin gelişmesi, dijital araçların yaygınlaşması ve sosyal medyanın bilinçsizce kullanılması nedeniyle bireylerde nomofobi, FOMO (Fear Of MissingOut), Siberhondrik, Photolurking, Facebook depresyonu ve cheesepodding adı verilen çeşitli "e-hastalık"ların ortaya çıktığını görmekteyiz

Uzmanlar, çağın hastalıkları olarak ifade edilen bu tür psikolojik rahatsızlıkların, özellikle çocuk ve gençlerin gelişimini olumsuz etkilediğini, problem yaşayan kişilerin mutlaka tedavi olması gerektiğini söylüyor bu konuda etrafınızda kimse varsa tedavi olması için destek olmak gereklidir.

Etrafınızda ölçüsüz ve kontrolsüz olarak zamanının çok büyük bir kısmını kapsayacak şekilde teknolojiyi kullanması ve teknolojiye erişemediği noktada çok büyük bir yoksunluk çekmesini, sinirlilik, gerginlik, boşlukta kalmışlık hissini bağımlılık olarak adlandırabiliriz." Bu tür davranışlara sahip kimse varsa tedavi edilmesi teknolojiyi daha yararlı ve etkili yaşamı kolaylaştıracak şekilde teknolojinin kölesi olmaktan teknolojiyi kendi hayatını kolaylaştırma noktasına taşıyacağını düşünüyorum.

Tüm dostlarıma bunları hatırlatmak, bir kişiye bile yardımcı olabilmek adına sigaranın, teknolojinin  zararlı etkilerine karşı dikkatli olunması gerektiğini hatırlatmak istedim.

Umarım sevdikleriniz hepsi bu tür zararlı şeylerden biran önce kurtulması dileğiyle hayırlı günler dilerim?



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor