Buna göre 250 milyar TL değerinde devlet garantisiyle kredi hacmi oluşturulacak. Verilecek kredilerde KOBİ´ler aslan payını alacak. İş dünyasına SGK prim desteği geliyor, kamu tasarruf oranlarını artıracak.
İşte cuma günkü Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısından çıkan kararlar ve Başbakan Yıldırım´ın açıklamaları:
Reel sektörün desteklenmesi, istihdamın artırılması, reformların devam edilmesi reformların kaldığı yerden devam edilmesi ve hızlandırılması kamuda tasarrufun devam edilmesi gibi hususlardan gibi çalışmalar yapılıyor.
İstihdamla ihracatla uğraşan sektörün sıkıntılarını biliyoruz. Yatırım yapan üreten üretime değer katan bütün kesimlerin yanında olmaya devam edeceğiz. İlave olarak yeni tedbir daha almış bulunuyoruz.
250 MİLYAR LİRAYA KADAR KREDİ HACMİ
Bunlardan birincisi firmaların piyasada nakit ihtiyaçları var. Nakit sıkıntısı var. Nakit sıkıntısını rahatlatmak işlerini genişletmelerini sağlatmak istihdamı artırmak için hazine kefareti getirmek suretiyle kredi garanti fonunun kefaretiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz.
İhracat kredilerinde teminat yüzde 100 ticari kredilerde yüzde 81 uygulanacak. KOBİ´ler firma sayısı yüzde 98´ini oluşturan KOBİ´lere ilave kıyak yapmış oluyoruz. Buna ihtiyaç var.
Bu nasıl olacak. 250 milyar nasıl olacak. Vereceğiz de nasıl olacak. Bunun karşılığı var mı yok mu denebilir. Burada bir kere bütçe açığını artıracak yeni borçlanma gerektirecek planlama gerektirecek bir düşünce yok. Bu sadece 2017 bütçesinde ve arizi gelirlerde gelen paralarla karşılanacak. Bütçeden nasıl karşılanacak. Bütçe kalemleri arasında bazı kaydırmalar yapmak suretiyle bunu gerçekleştirmiş olacağız.
PROJELERE TAM DESTEK, KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ
İkinci olarak 2017´de özel sektör yatırımlarının daha da teşvik etmek artmasını sağlamak amacıyla imalat sanayi ile yatırım teşvik kapsamındaki projelere artı destek vermek.
Yatırımda ciddi bir teşvik edilmesinde seferberlik başlatıyoruz. Yatırıma katkı oranını yüzde 15 daha artırıyoruz. Öyle Naci Bey? Tamam. Kurumlar vergisi indirimini tam olarak uygulayacağız.
Teşvikin tamamını diğer kazançlara uygulama imkanı getireceğiz.
SGK PRİMLERİ 3 AY ÖTELENECEK
Bütün bunlar 2017 2018 gelince onlara da bakarız. Şu anda önümüzdeki seneyi konuşuyoruz. KDV iadelerinde de gecikmeler oluyor.
Vatandaş adına bu bizim talebimiz.
İstihdamı korumak artı artırmak. Artırmak için bazı tedbirler alıyoruz. Asgari ücret desteğinden yararlananlar bu destekten yararlanması için esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde 2017 Ocak Şubat Mart üç ay. Üç aylık primlerini 2017´nin Ekim, Kasım, Aralık ayına öteliyoruz. Ocak´ta, Şubat´ta bu SGK primlerini ödemeyecekler.
Ne zaman ödeyecekler senenin son üç ayında ödeyecekler. İlave yük gelmeden faizsiz. Faiz yok. Ocak´ta 100 lira ödeyecektin, erteliyoruz, Ocak´takini Ekim´e Mart´ınkini aralıka aynı para kur farkından etkilenmeden. 9 ay faizsiz erteleme.
Diyoruz ki devlete parayı sonra verirsin, işine harca önce. Sonra bize gelirsin biz bekleriz piyasa beklemez. Maaşlar beklemez. Sen vatandaşları çalıştırmaya devam et. Bu yükünü daha sonra yerine getirebilirsin. Bunu nasıl yapacaksınız. Yıl içinde geri dönecek bir yük getirmiyor.
Bir başka önemli iş. İşsizlikte hafif bir kıpırdanma var malum. Önümüzdeki yılın iş ve istihdamını artırmaya yönelik özel sektör firmalarımızın da maliyetlerini düşünmeye yönelik, sırayla açıklayacağız.
500 BİN İNSANA İŞ
İş başı eğitim programı girişimcilik eğitim programlarını daha da güçlendiriyoruz. Bu bağlamda 2017´de mesleki eğitim ve girişimcilik olmak üzere özel sektörde 500 bin vatandaşımızı İŞKUR´un iş programlarından yararlandıracağız. Bunu özel sektöre sağlayacağız. Bunu özel sektöre de yayıyoruz. 500 bin insanımıza özel sektörde 2017 yılı için iş temin edeceğiz.
Mevcut istihdamın üzerine artı istihdam koyacak iş verenlerimize asgari ücretin yarısı kadarki bir yüklenmeyi biz bakanlık olarak üstlenerek orada artı istihdama 1 yıl süresinde yüzde 50 ikinci yıl süresince yüzde 25 destek verilecek.
BDDK bankacılık sektörünün reel sektöre kredilerini yeniden yapılandırılması için yetki ve imkan veren karşılıklar kararnamesini kabul etti ve yayımladı. Bunun detayını da? Karşılıkların düşürülmesi yoluyla yeni kredi imkanları söz konusu BDDK tarafından bütün kredilerin yapılandırılması getirilmesi söz konusu oluyor. Krediye verilecek.
KOBİ´LERE 50 BİN TL KREDİ
Özellikle KOBİ´lerin maliyetlerinin düşürülmesi hedefleniyor. 125 milyon altında yeniden yapılandırma söz konusu olacaksa bunlar KOBİ sınıfı olarak dikkate alınacak. Onun avantajlarından yararlanmış olacaktır.
5. konu ihracatın artırılması 2017 yılında ilave ihracat yaparsak o ayrıca desteklenecek. Bunu nasıl yapacağız. Eximbank´ın sermayesini artırıyoruz. Eximbank´ın sermayesi artınca ihracat destekleri de artıyor. Mevcut durumda 3.7 milyar sermayesi var. Bunu daha da yükseğe çıkaracağız.
Yurt dışı yüklenicilerin kullandığı döviz kredileri Türk malı ve hizmetlere yönelik kısım da 0 faiz uygulaması getiriyoruz. Buradan yapacağınız işler de ayrıca bu kredilerde faiz alınmayacak. Bu faiz farkı da Exim´den karşılanmış olacak.
Fona kefaret kısmı yüzde 100 teminat verilecek.
Amacımız ihracatımızı çeşitlendirmek katma değerini artırmak.
Yine Bilim Sanayi Bakanlığı´nmızın KOBİ´lere yönelik bir desteği var. Bu destek çerçevesinde mevcut bilançolarını esas alarak işletmelere ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli 50 bin TL kredi sağlanacak. KOSGEB´e üye olacak küçük işletmelere 50 bin TL vereceğiz 15 bin kobi bundan faydalancak. Bunun faizini biz ödeyeceğiz. İlk 12 ay ödemesiz. Geri kalan 2 yıl ödemeli.
3´er aylık ödeme takvimleriyle ödenecek. Bu da güzel bir şey yani. Yaklaşık 750 milyon liralık bir kaynak olacak. Faiz maliyetimiz 15 milyon TL olacak.
Bu tedbirlerin tamamı için bütçemizde yapacağımız tasarrufları kullanacağız. Mali disiplin var olmaya devam edecek. Har vurup harman savurmayacağız. Olumsuzluğa neden olacak bir uygulamaya gitmeyeceğiz. Bunların en ayrıntıları çalışıldı. Milletimiz rahat etsin, iş adamlarımız da emin olsunlar.
Bütün alanlardaki bu reformları gerçekleştireceğiz.
CİDDİ TASARRUFLAR YAPILACAK
Kamu bankaları artık aralarında para toplarken yarış yapmayacaklar. Yani kimden para topluyor. Kamunun paraları kamuda tutuluyor. Bunları birbirleri arasında yarışa giriyorlar. Buna gerek yok dedik. Bunlar ne kadar yüksek maliyetli toplanırsa kredilendirme o kadar pahalı olur. Sınırlı hazine çalıştık. Yüzde 7.5´u geçmeyecek.
Sizin işiniz faizcilik değil diyoruz. İşiniz daha çok kâr etmek değil. Reel sektöre üretime ihracata artıracak. Projelere aktarmak. Bunu da uygulamaya soktuk. Bu ne getirecek.
Bankalar düşük faizle kaynağa eriştikleri için maliyetleri düşecek. Ucuza kredi verecekler.
Bazı kamu kuruluşları hatta ihtiyaç fazlası olan dövizlerini Türk parasına dönüştürdü bunlar güzel gelişmeler. Kısa vadede bu şekilde 10 milyar dolar civarında bir kaynak yerli paraya geçmiş oldu. Piyasanın diğer ihtiyaçları olan döviz imkanına bir takviye yapılmış oldu. Bu uygulama bundan sonra da devam edecek.
Çok ciddi tasarruflar yapacağız. Yani önceliği olmayan harcamalar. Yeni bina alma yeni araba alma gereksiz masraflar, yapılmayacak. Fuzuli yere seyahatlerden kaçınacağız. Vatandaşlarımızdan bir şey isterken hadi bozdur derken, omuz ver derken önce devlet olarak, bizler elimizi taşın altına koymamız lazım. Bu vesile ile kamuoyunda paylaşmak istedim.
Teşviklerle tedbirleri birbirine karıştırmayın, 250 milyar TL´lik bir kredi hacmi oluşturuyoruz. Bu para zaten var piyasada var da verilmiyor.
3 yıllık kredi maliyeti için 17.5 milyarlık bir karşılık gerekiyor.
Bu olası dalgalanmalardan olumsuz etkilenmeler olabilir diye biz devlet olarak 250 milyar TL sizin burada rezerviniz var teminatlar bize ait diyoruz. Sorunlu kredilerin oranına baktığınız zaman ayırdığımız miktarın çok altında yüzde 3.5
VERGİ ARTIŞI FALAN YOK
Biz diyoruz ki bugün değil gelecek zamanda da en kötü senaryoya göre hareket ediyoruz.
Orada herhangi bir sıkıntılı durum yok. Piyasalardaki dalgalanmalar iniş trendindeydi.
Bu ufak tefek inişler çıkışlar küresel şartlardan dolayı olabiliyor. Bunlar geçici şeyler. Bizim tedbirlerimiz orta ve uzun vadeli. Merkez Bankamızın da eli kolu bağlı değil. Kendi kapasitesinde icap eden tedbirleri alabilir. Hükümetin aldığı tedbirler bunun da böyle bilinmesinde yarar var.
Vergi artışı falan yok. Bir elinle ver iki elinle geri al. Derdimiz o değil ki. Bir sıkıntıyı gidermek istiyoruz. Hep veren taraf olacağız. Onlar işleri düzeltecek yoluna koyacak. Tekrar hıza geçince vergileri verecekler. Harcamaları kısacağız. Miktar veremem ama önemli olan kararlılığımızdır.
Kamuya personel almayacağız. Yeni bina almayacağız. Mükerrer işlerin önüne geçeceğiz. Bunlar ciddi tedbirler.
Şu anda kamunun ihtiyaçları bize geliyor. Yeni araç alımı bina alımı personel alımı. Zaten bir merkezden koordine ediliyor. Burada öğretmen ve güvenlik görevlileri onlarla ilgili ihtiyaçlar öğretmen jandarmaydı.
Bütçede, 60 bin personel planladı alımı için. Yargı ve güvenlik personeli var burada. Diğer acil ihtiyaçlar için belirlenen rakam ise 5 bin. Daha fazla personel ihtiyacı söz konusu olmayacak. Takibini buradan yapacağız. Eldeki personelin ihtiyaç fazlasını kaydıracaığz. Kredilere sicil affı gelmesi gündemde.
Bizim gerçek sektör dediğimiz imalat sektörü KOBİ´ler için desteklenecek. Dışarıda paranız varsa zaten rahat bırakmıyorlar. Hababam üstüne yatmak için her türlü numarayı çekiyorlar.(AA)