Kendilerine "Gönüllü Çevre Dostları" adını veren grup, bölgenin tanıtımı için yaptıkları çeşitli çalışmaların yanı sıra değerleri de canlı tutmak için çeşitli faaliyetleri sürdürüyor.
Iğdır´ın Melekli beldesinde oluşturulan atölyede toplanan grup, yörenin tarihinden tarımsal sembollerine, ekolojik zenginliklerinden mitolojik kahramanlarına kadar birçok değeri heykel, biblo, tablo, anıt ve diğer el sanatlarını kullanarak yaşatıyor.
Aralarında ressam, heykeltıraş, taş oyma ustası, grafik tasarımcı, ahşap ustası ve birçok sanatkarın da bulunduğu grubun imal ettiği ürünlere yoğun talep oluyor.
- "Hedef yeni sanatkarlar yetiştirmek, Doğu´nun değerlerini tanıtmak"
Iğdır Fotoğraf Gezi Kültür ve Doğa Derneği (FGD) Başkanı Muhammed Akkuş, yapılan faaliyetle bölgenin bir eksiğinin giderildiğini söyledi.
Ekip olarak yaptıkları sanatsal faaliyetlerin topluma katkısı olduğunu belirten Akkuş, "Toplumumuzdaki en büyük eksikliklerden birisi sanatsal faaliyetlerdi, bu faaliyetleri geliştirebilmek için bir sanat atölyesi açtık. Dernek olarak da bu atölyeye ciddi katkılar sunarak, hem topluma yeni sanatkarlar yetiştirip kazandırmak hem de bu değerleri ön plana taşımayı hedefledik. Ağaç oymacılığı, taş oymacılığı, maket, resim, fotoğraf gibi faaliyetlerle çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.
Iğdır yöresinin, bulunduğu konum itibarıyla birçok kültüre hitap ettiğini aktaran Muhammed Akkuş, "Iğdır 3 ülkeye sınır, tarihi yapısı ve değerleriyle muhteşem bir yer. Şu an yoğun bir talep var, çünkü bugüne kadar kimse böyle bir çalışma yapmamıştı. Bu taleplere gece gündüz çalışarak cevap vermeye çalışıyoruz. Iğdır´da gezilmesi ve görülmesi gereken çok güzel değerler var. Bu atölyenin de katkısı bu değerleri hem tanıtıp halka arz etmek hem de buraya gelen insanların birer parça sanat eseri alıp, Iğdır hatırası olarak götürmelerini sağlamaya çalışıyoruz." diye konuştu.
Grubun modelisti olan ve Muğla´nın Milas ilçesinden gelerek Gönüllü Çevre Dostları ile tanışıp gruba dahil olan Remzi Aloğlu da şunları kaydetti:
"Ben 1980 yılından beri bu işle uğraşıyorum, baba mesleğimdir. Kızımın tayini itibarıyla buraya geldim, burada sanatla ilgilenen arkadaşları buldum, gönüllü sanatçı arkadaşları. Benim de katkım olsun diye onlara katıldım. Iğdır´ın kılıçlar anıtını, Nuh´un Gemisi´ni yapıyoruz, elma ve kayısısı meşhur olduğu için onları da yapacağız. Ben de bir Iğdırlı sayılırım artık, memleketimiz için, Iğdır için ben de gönül verdim ve bu arkadaşlara katıldım."
Grubun kurucusu Coşkun Oluz, yapılan çalışmaların olumlu tepkiler aldığını aktararak, "Gönüllü olarak bir araya geldik, atölye kurduk. Yaptığımız faaliyetler içerisinde Iğdır´ın tarihi ve kültürel değerlerini, masal kahramanlarını, maketler haline, heykeller haline getirerek sanata dönüştürüyoruz. Bölge ve Iğdır´ın mitolojisine ait masal kahramanlarını heykele dönüştürüyoruz. İl dışından veya yurt dışından Iğdır´a geldiklerinde, Iğdır´ı sembolize edecek herhangi bir obje bulamadıkları eksiğini gördük ve bu eksiği tamamlamak için sanatseverler ile birlikte böyle bir atölye kurduk." şeklinde konuştu.(aa)
9357,24%-0,11
34,57% 0,26
36,28% 0,16
2993,61% 1,07
4956,37% 0,00
Ağrı
22.11.2024