Sağlık merkezi enerjisini güneş ve rüzgardan alıyor

Sağlık merkezi enerjisini güneş ve rüzgardan alıyor

Bu uygulama Türkiye´de ilk defa bir aile sağlık merkezinde uygulandı

-  Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Ekinci:
- "Bu uygulama Türkiye´de ilk defa bir aile sağlık merkezinde uygulandı. Bir yılın sonunda eğer başarı elde edilirse özellikle köylerde bulunan sağlık merkezlerinde yaygınlaştırmayı düşünüyoruz"

Tuşba ilçesine bağlı Gedikbulak Mahallesi´nde hizmet veren aile sağlık merkezi, gerekli enerjiyi güneş ve rüzgardan üretiyor.

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında sağlık merkezi kendisine gerekli olan elektrik enerjisini üretmeye başladı.

Bölgede sürekli elektrik kesintilerinin olması ve aşıların kesintilerden dolayı bozulması üzerine Halk Sağlığı Müdürlüğünce Gedikbulak Mahallesi Aile Sağlık Merkezine güneş panelleri ve rüzgar gülü santrali kuruldu.

15 mahalleye hizmet veren Gedikbulak Aile Sağlık Merkezi, kendi ürettiği elektrik enerjisi ile hizmette sıkıntı yaşamazken, mahalle halkı da kesintilerin yaşandığı zamanlarda bile sağlık merkezinde işlemlerini beklemeden yaptırabiliyor.

Enerjisinin 9 kilovatını güneşten, 3 kilovatını da rüzgardan temin eden sağlık merkezi, kurulan 20 akü ile üretilen enerjiyi depoluyor.

Uygulamayla ilgili açıklamalarda bulunan Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Ferhat Ekinci, 3 aile hekimi 3 aile sağlık elemanıyla 15 mahalleye yaklaşık 10 bin insana hizmet verildiğini belirtti.

Gedikbulak Aile Sağlık Merkezi´nin Türkiye´de kendi enerjisini üreten tek merkez olduğunu ifade eden Ekinci, şöyle devam etti:

"Sağlık merkezinin elektrik enerjisinin tamamı yenilenebilir enerji ile sağlanmaktadır. Van ilimiz Türkiye´de en fazla güneş alan iller arasında 3. sırada bulunmaktadır. Bu yenilenebilir enerjiden faydalanmak gerektiğini düşünerek buraya güneş panelleri kuruldu. Gedikbulak rüzgarı fazla olan bir yer olduğu için güneş panellerinin yanı sıra birde rüzgar gülü santrali kuruldu. Gedikbulak Aile Sağlık Merkezinde yaklaşık 12 kilovatlık bir enerji ihtiyacımız vardı. Bunu Türkiye´de ilk olarak burada uygulayarak enerjisinin 9 kilovatını güneşten, 3 kilovatını da rüzgardan temin etmekteyiz. Yaklaşık 6 aydır bu şekilde aile sağlık merkezimiz hizmet vermekte. Üretilen enerji sağlık merkezine fazla geliyor. Yan tarafta bulunan okula da enerji verilmesi düşünülüyor."

- "Aşılar artık güvende"

Ekinci, bir yılını tamamladıktan sonra başarılı olduğunda Van´daki tüm sağlık merkezlerinde projenin uygulanacağının altını çizerek, "Bu uygulama başka yerlerde var ama Türkiye´de ilk defa bir aile sağlık merkezinde uygulandı. Burada uygulama sebebimiz bu bir tip projedir. Bir yılın sonunda eğer başarı elde edilirse özellikle köylerde bulunan sağlık merkezlerinde yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Çünkü bölgemizde çok ciddi elektrik kesintileri olmakta, hem burada hizmeti aksatmamak hem de aşılarımız buzdolabında yani soğuk hava şartlarında sağlandığı için zarar görmektedir" diye konuştu.

Bu proje uygulanmadan önce aşılarının elektrik kesintileri yüzünden bozulduğunu söyleyen aşı sorumlusu Hasret Güngür, "Elektrikler kesildiğinde aşılarımızı nasıl koruyacağımızı kara kara düşünüyorduk. Elektrik kesintileri sıklıkla yaşandığı için sağlıklı hizmet veremiyorduk. Şimdilerde ise uygulanan projeyle aşılarımız güven altında oluyor. Vatandaşa daha iyi bir hizmet vermekteyiz" dedi. (AA)

/resimler/2015-8/8/0915134554376.jpg

/resimler/2015-8/8/0915504711350.jpg

/resimler/2015-8/8/0916322055928.jpg



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor