T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'da Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı İş Başmüfettişi
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 40. Maddesinin 9. fıkrasının (a) bendi aynen;
“Geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenmesi esnasında Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalının; Bir veya birden fazla işyerinde çalışan sigortalının istirahatli olduğu dönemde işverenleri tarafından işyerlerinde çalışıp çalışmadığı, …işveren tarafından Kuruma elektronik ortamda bildirilir.” Denilmektedir.
İstirahat Raporlarının SGK’ya Bildirimi Hangi Süreler İçinde ve Nasıl Yapılmalı?
Sigortalıların istirahatli oldukları süreler zarfında çalışmamış olmaları halinde bildirim üç farklı yöntemle yapılabilmektedir.
Bunlar;
1-Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi ekranından,
2-Aylık prim ve hizmet belgesinde (e-Bildirge’de), istirahatli olduğu sürelerde “İstirahat Süresinde Çalışmamıştır” kutucuğu işaretlenerek; Muhtasar prim ve hizmet beyannamesinde (MUHSGK’da) “İstirahat süresinde Çalışmamıştır” seçeneğine “evet” girilerek,
3-e-Bildirge’de/MUHSGK’da eksik gün nedeni “01-İstirahat” kodu seçilerek,
sigortalıların hak ettikleri istirahat süresinin bitim tarihinin içinde bulunduğu aya ait aylık prim hizmet belgesinin verileceği sürenin sonuna kadar yapılabilmektedir. Buda genelde takip eden ayın 23’üne kadar yapılası gerekmektedir.
Bildirimin bu süre zarfında yapılmaması halinde yasal süresi geçirildikten sonra yapılacak bildirimler yalnızca Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi ekranından yapılabilmektedir.
Orhan KOTAN
T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'da İş Başmüfettişi
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55
Ağrı
22.11.2024