ÖTEDEN BERİ İLÇEDEKİ AĞAÇ VE YEŞİLLİKLERİN TAMAMI İÇME SUYU İLE SULANIYOR

ÖTEDEN BERİ İLÇEDEKİ AĞAÇ VE YEŞİLLİKLERİN TAMAMI İÇME SUYU İLE SULANIYOR

Belediye ve DSİ işbirliği ile bu sorun behemehal çözüme kavuşturulmalıdır.

İçme suyumuz şimdilik idare etse bile yakın gelecekte büyük sıkıntılar yaşanabilir. Çünkü Doğubayazıt'ın kullanma ya da sulama suyu olmadığı için, kullanma suyu da, içme suyu kaynağından karşılanıyor. Bu da şişe suyu ile bahçe sulamak gibi bir şey gibi bir hal almıştır.

Öteden beri ilçedeki ağaç ve yeşilliklerin tamamı içme suyu ile sulanıyor. Onun içindir ki ilçede yeşil alanlar çok az olduğu gibi, bu nedenle de içme suyu kaynakları da daha da yetersiz bir hal alıyor.

İçme suyu temini konusunda yasal olarak hangi kuruluş görevli ise bu kuruluş, Doğubayazıt için yeteri kadar su kaynakları bulması gerekir. Belediye ve DSİ işbirliği ile bu sorun behemehal çözüme kavuşturulmalıdır.

 Doğubayazıt'ın susuz kalması durumunda, Gürbulak Sınır Kapısının burada olması, İshakpaşa Sarayı ve Ağrı Dağı gibi turist çeken varlıklar nedeniyle, yabancı turistlerin ziyaretleri de nazara alındığında,  sıkıntılı bir durum ortaya çıkabilir. Özellikle yabancı misafirlerin Doğubayazıt'taki susuzluğa tanık olmaları ülkemizin dış itibarı için de son derece nakıs bir puan olur.

Su hususunda sadece belediyeyi sorumlu tutmak yanlıştır sorunu çözemez. Çünkü su sıkıntısı, sadece belediyenin çabası ile çözülemez. O nedenle su ve altyapı gibi yaşamsal konularda devletin desteği mutlaka gereklidir. Nitekim bu konularda bir çok belediye devlet desteği ile benzeri hizmetleri yapabiliyor.

Halen var olan mevcut içme suyu zaten yetersizdir. Kaldı ki Doğubayazıt, sürekli göç aldığı için, ilçenin içme suyu ihtiyacı da her geçen gün artmaktadır. Sadece Balık Gölü ve bir miktar da Kara Bulak köyünden sağlanan su ile,  ilçenin içme ve kullanma su ihtiyacı karşılanamaz.

Esasen mevcut içme suyu şimdi bile yetmemektedir. Balık Gölü isale hattında meydana gelen su aşırmaları ve bazı abonelerin parasıyla değil mi? mantığı ile yaptıkları aşırı su israfı sebebiyle Doğubayazıt'ın bir çok bölgesi epey zamandır su sıkıntısı çekiyor.

Nitekim bu susuz bölgelerde bazı tacirler şimdiden tankerlerle su ticaretine başlamış bile.

Su sıkıntısı böyle devam ettiği ve özellikle bağ bahçe sulama için su kaynakları bulunmadığı sürece ilçede yeşil alan oluşturmak da zor olur. Nitekim Ahmede Hani  çevresi dışında, Doğubayazıt'ta umuma ait bir yeşil alan yok.

Öte yandan, kullanma suyunun temini için fazla uzaklara da gitmeye gerek yok. Yanı başımızda boşuna akan Sarı Su deresinden bu konuda pek ala yararlanılabilir. Sarısu deresi bir şekilde kanaletlerle Doğubayazıt'tan geçirilirse hem ilçe yeşillenir hem de  içme suyu tasarrufuna büyük katkısı olur.

Bu itibarla gerek içme suyu ve gerekse kullanma suyu için mutlaka acil projeler devreye sokulmalıdır.  Çok eski olan içme suyu şebekeleri de mutlaka elden geçirilmeli ve sızıntıların da önüne geçilmelidir. Ayrıca içme suyu için mutlaka bir arıtma tesisi de kurulmalıdır.

Çünkü içme suyumuzun karşılandığı Balık Gölünün çevresinde onlarca köy var.

Bundan dolayı Balık Gölü Suyu mutlaka arıtılarak halka verilmelidir.



  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55

Egazete


  • Cuma 7.8 ° / 0.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 9.9 ° / 0.8 ° Güneşli
  • Pazar 9.1 ° / 0.9 ° false

Ağrı

22.11.2024

  • İMSAK 06:23
  • GÜNEŞ 07:53
  • ÖĞLE 12:55
  • İKİNDİ 15:25
  • AKŞAM 17:48
  • YATSI 19:12