ORUÇ AYI VE RAMAZAN BAYRAMI

ORUÇ AYI VE RAMAZAN BAYRAMI

Emrah Kandemir yazıyor...

On bir ayın sultanı Ramazan ayının sonuna geldik. Rahmeti, mağfireti ve kurtuluşu bünyesinde barındıran bu ay uzun yaz günlerine rağmen hızlı bir şekilde gelip geçti. Sağlık ve afiyetle bu ayı değerlendirebilenlere ne mutlu diyelim. Ben bu ayı değerlendiremedim diye düşünenler ise gelecek Ramazan ayı için kendilerini şimdiden hazırlamalıdır.
Müslümanlar ramazan ayını; Allah`ın emirlerine uyarak ibadet, güzel ahlâk ve hayırlı işler yaparak geçirirler. Bu bir ayı oruçla ve ibadetle geçirmenin ve Allah`ın rahmetine nail olmanın ümit ve sevinci üç gün bayram yaparak yaşarlar. Ramazan Bayramı, oruç gibi bir ay süren meşakkatli bir ibadete gösterilen sabır imtihanının başarılması demektir.
Nefislerini bir ay süreyle Allah rızası için yeme, içme ve cinsel arzularından alıkoyan müminler, böylesine bir bayramı hak ederler. Ramazan Bayramı bu anlamda bir aylık Ramazan orucunun toptan iftar vaktidir. Bunun içindir ki, bu bayrama “Fıtır Bayramı” adı verilmiştir. Her gün oruçlarını kusursuz tamamlayanların iftarla sevindikleri gibi, bir ayı tamamlayanların da bayramla sevinmeleri, Ramazan Bayramının en manalı ve duygulu anların yaşanmasına vesile olur.
Oruç ayı ve on bir ayın sultanı olan Ramazan Ayının sonunda üç gün bayram yapılır. Bilerek veya bilemeyerek bazı insanların bu bayrama şeker bayramı dese de gerçekte bu bayrama Ramazan Bayramı denir. Her sene bu bayramı kutlamanın sevincini yaşarız. Allah`a olan şükrümüzü bir kat daha arttırmaya çalışırız.
Bayramlar, toplumların yaşamında anlamlı günlerdir. Bu nedenle bu günler sevinç ve neşe içinde kutlanır. Bayram hazırlıkları bir hafta öncesinden başlar. Her tarafı tatlı heyecan sarar. Alış verişler yapılır. Yeni elbiseler alınır. Bayramda ikram edilmek üzere baklava ve börekler yapılır. Evler temizlenerek bayram hazırlıkları tamamlanır.
Bayramın birinci günü, sabahleyin erkenden kalkılır. Abdest alınıp temiz elbiseler giyilerek camiye gidilir. Camide cemaatle bayram namazı kılınır. Bayram namazı kılındıktan sonra genellikle barış, sevgi ve güncel konuları içeren "Hutbe" dinlenir. Daha sonra toplu halde dua edilir. Camide veya cami çıkışında Müslümanlar birbirlerinin bayramını tebrik ederler.
Erkekler camiden dönünce, aile bireyleri arasında bayramlaşma yapılır. Küçükler büyüklerin ellerinden öperek, hayır dualarını alırlar. Büyükler de küçüklere değişik hediyeler vererek, onları sevindirirler.
Bayram süresince en yakın komşulardan başlamak üzere, eş, dost, akraba ziyareti yapılır. Dargınlar barıştırılır, yoksullar, kimsesizler gözetilir. Hastalar ziyaret edilir. Uzakta bulunan akraba ve dostların bayramları çeşitli iletişim araçlarıyla kutlanır
Ayrıca vefat etmiş olan yakınların kabirleri ziyaret edilir. Burada onlar için Kuran okunur, dua edilir.
Bir Ramazan Bayramı daha geldi. Bu bayramın öncelikle milletimize, İslam âlemine ve de insanlığa hayırlar getirmesini yüce Allah’tan diliyoruz. Kardeşliğin doğduğu, sevgilerin birleştiği, belki durgun, belki yorgun, yine de mutlu, yine de umutlu, yine de sevgi dolu nice bayramlar yaşamanızı dilerim.
Bayramlar, milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulanıp sergilendiği, bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir. Hep bir arada, sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle, Ramazan Bayramınız kutlu olsun.
Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Bayram sevincimizi gönlümüzce yaşayalım. Ancak İslam coğrafyasında Müslümanlara yaşatılan zulmü ve orada yaşayanların acılarını, sıkıntılarını hiç değilse yüreklerimizde hissedelim. En pasif duruşumuz olsa da, onlar için dualarımızı olsun esirgemeyelim.
Doğubeyazıt halkımızın bayramını en içten dileklerimle kutlarım.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor