ÖSYM tarihinde ilk defa öğretmenlere alan sınavı yapacak.
Öğretmenler için 2013 KPSS`de tarihi dönem başlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM, 2013 KPSS için yürütmekte olduğu alan sınavı ile ilgili hazırlıklarını tamamladı.
Buna göre öğretmenler 13 Temmuz 2013 tarihinde yapılacak olan KPSS alan sınavından alacağı nota göre atanacak.
ÖĞRETMENLERİN KADERİNİ ALAN SORULARI BELİRLEYECEK
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer tarafından geçtiğimiz aylarda"Öğretmenlerimiz için artık Kamu Personeli Seçme Sınavı`nda (KPSS) alan soruları da soracağız" sözü üzerine Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) hazırlıklarını tamamladı.
ÖSYM yetkililerinden edinilen bilgiye göre 13 Temmuz 2013 yılında yapılacak olan KPSS sınavında öğretmenler için 16 branşta soru kitapçığı hazırlanacak. ÖSYM bu alanlarla ilgili soru hazırlama uzmanlarını kadrosuna ekleyerek hazırlıklarını tamamladı. Böylece artık öğretmenlerin kaderini KPSS`deki alanlarıyla ilgili sorular belirleyecek.
ALACAĞI NOTUN YÜZDE 60`I KENDİ ALANINDAN
Yeni düzenleme ile öğretmenler için, genel kültür, genel yetenek, eğitim bilimleri ve alanlarıyla ilgili sınav kitapçığı hazırlanacak. Sınav kitapçığında yüzde 20`si genel kültür, yüzde 20`si genel yetenek, yüzde 30`u eğitim bilimleri ve yüzde 30`u da alan sınavı şeklinde yapılması planlanıyor. Böylece öğretmenin alacağı notun yüzde 60`ı kendi branşıyla ilgili olacak.
BELİRLENEN ALAN DERSLERİ
2013 yılında ilk defa yapılacak olan KPSS`de belirlenen alanlar şöyle:
"Okul öncesi öğretmenliği, sınıf öğretmenliği, Fen- Teknoloji öğretmenliği, Sosyal bilgiler öğretmenliği, Türkçe öğretmenliği, Matematik öğretmenliği, İngilizce öğretmenliği, Fizik öğretmenliği, Kimya öğretmenliği, T. Dili ve Edebiyatı öğretmenliği, Tarih öğretmenliği, Coğrafya öğretmenliği, Felsefe grubu öğretmenliği, Psikoloji danışmanlık ve Rehberlik, Din kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği"
SORULARIN AĞIRLIĞI ALAN DERSİNDEN OLACAK
ÖSYM alan sınavının çerçevesini üç bölümden oluşturacak. Belirlenen alanlarda soru ağırlığı şöyle olacak:
- Akademik ders programı (Yüksek Öğretim Kurumu`nun (YÖK) kur tanımlaması yaptığı genel ve geçerli öğretim programı) yüzde 40,
- İlgili dersin Okul programı (Mesela Tarih öğretmenliği için lise Tarih ders programı) yüzde 50
- Alanın öğretimi (Özel Öğretim Teknikleri) yüzde 1