Tarih: 09.09.2013 12:18

ÖDENEMEYEN ÇEKLER

Facebook Twitter Linked-in

Son çek yasası acilen değişmeli. Sanayici, üretici, iş adamı kısaca ticaret yapan herkes şikayetçi… Ticaret odası ve Milletvekilleri bu isyanı duymuyor mu? diyen esnaf “Yasa dolandırıcılığı teşvik ediyor” diye isyan ediyor.
-“Dürüst esnaf evini arabasını satıp dönen çekini öderken, birilerinin de umurunda olmayıp elin s…. ile hovardalık yaparcasına, sahil kenarlarında tatil yapıyorlar. Piyasayı tokatlayan bu insanlar elini kolunu sallayarak geziyorlar. Böyle olunca dolandırıcıların sayısı artıyor. Borçlu olana kanunların hiçbir şey yapamaması kanımıza dokunuyor” diyerek bir kez daha konuyu gündeme getirmemi istediler.
Anlaşılan o ki, piyasalar artık üretim ve satıştan çok tahsilatla uğraşmakta. İnsanlar mal satmaktan vazgeçmiş. `Artık, karşılıksız çekimizi nasıl tahsil ederiz? Karşılıksız çekten dolayı yaşadığımız sıkıntıyı nasıl atlatırız`ın peşine düşmüşler…
İki çekten biri ödenmiyor!
Geçen yılın ilk 3 ayında 14 bin 349 olan mahkemeye intikal eden karşılıksız çekte sayısı bu yılın ilk 3 ayında yüzde 63`lük artışla 23 bin 407`ye çıktı. Çek yasası ile ilgili tartışmalar, bir dönem kamuoyuna damgasını vurmuş, çek yasası Meclis`te kabul edildikten sonra iş dünyasında gelen `karşılıksız çek sayısı patlayacak` tepkisi de Merkez Bankası`nın son rakamlarıyla doğrulanmış oldu.
Güvensizlik oluşunca kimsenin birbirinden çek kabul edemediğini savunan sanayiciler, piyasada yaşanan kaosa çözüm bulmak için hükümete tekrar hapis cezasının getirilmesini öneriyorlar. Hatta çalışılmış bir düşünceleri de var: “tazyik hapsi” önerisi… Tazyik hapsi, karşılıksız çek verenin borcu oranında hapis yatması, borcunu ödeyince hapis cezasının kalkması temeline dayanıyor. Söz konusu hapis, ceza kanunlarına göre verilmiyor ve karşılıksız çek verenin suçu kamuya karşı bir suç niteliği taşımıyor. Tazyik hapsinde hapis cezası, adli sicilinize geçiyor, ticari sicilinize geçiyor ama devlete karşı bir suç olmuyor. Ceza kanununa göre cezalandırılmıyor. Borcunuzu ödeyince hapis cezanız kalkıyor, serbest kalıyorsunuz.
Ticaretin tahsilat aşamasını tekrar düzenlemek gerekiyor. Sanayiciyi ürettiğine pişman etmeden, sattığının arkasında koşturmadan, kötü niyetli ile zora düşmüş olanı bir kefeye koymadan ayırt etmek gerekiyor. Yeni konan kanun eskisini aratmamalı ama esnaflar eskiye özlem duymakta. Yazıyı okuyan yetkililerden esnafında isteklerini karşılayan yeni bir çek kanunu için harekete geçmesi bekleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —