Büyük kentlerde kimsenin dikkatini çekmiyor fakat, küçük yerlerde cadde ve sokak isimleri belirlenirken toplumun talepleri ve beklentileri oldukça önemlidir.
Nitekim Doğubayazıt, Ağrı gibi şehirlerde bu muhabbetler sürekli yapılıyor.
O nedenle belediye meclisleri isimlendirme süreçlerinde daha şeffaf, tarafsız ve toplumun beklentilerini gözetleyen bir yaklaşım sergilemeleri gerektiğini belirtmek isterim.
İlgili yasaya göre sadece meclis kararları, isimlendirme için yeterli olmuyor, alınan kararların bir de mülki amirlik tarafından onaylanması icap ediyor. Nitekim uygulamada görülüyor ki belediye meclisinin bu konudaki kararlarının pek çoğu, mülki amirleri tarafından onaylanmıyor. Bu da ayrı bir paradoks.
Bir kere cadde ve sokaklara kişi ismi verilirken çok çok düşünmek gerekir. İsmi verilen kişilerin toplum için yaptığı katkıların göz önünde bulundurulması gerekiyor.
O sebeple İsimlendirme sürecinde çeşitli kanallarla halk ile de konuşulmalı, en azından STK temsilcilerinin konu hakkındaki görüşü alınmalıdır. Bu şekilde yapılan bir altyapı sonucu ortaya çıkacak isimler, toplum nezdinde daha çok kabul görür.
Bir de kişi isimleri verilirken kesinlikle ahbap-çavuş ilişkilerinden behemehal uzak durulmalı, gerçekten halk arasında yüksek itibarlı isimlere dikkat edilmelidir.
Örneğin Doğubayazıt'a yaptığı önemli eğitim ve ekonomik yatırımlardan dolayı Abdulbari Gozal'ın adını bir caddeye verdiğiniz vakit kimsenin itirazı olmaz. Her kes bilir ki bir caddeye isim vermenin bir karşılığı vardır. Yoksa ahbaplık ilişkilerinden dolayı caddeleri isimlendirmek şık olamaz.
Çünkü bir başka yönetim geldiğinde o isimleri değiştirir. Fakat kim gelirse gelsin Abdulbari Gozal'ın ismini değiştirmez. Çünkü yaptığı yatırımlar orta yerde durmaya devam ediyor.
Onun için yaptıkları önemli yatırımlar ve sosyal yardımlardan dolayı isimleri cadde ve sokaklara verilen kişiler, ilelebet kalır ve kalmalıdır da.
Doğubayazıt'ta bir çok caddeye bazı eski merhum belediye başkanlarının adı verilmiş, çoğunu da kimse tanımıyor. Burada da bir çelişki göze çarpıyor. Madem eski başkanların adı verilecekse, diğer başkanların ne kusuru var. Bazı başkanların evinin yanında geçen sokaklarda bile isimleri yok.
Görülebildiği kadarıyla hizmet noktasında bütün başkanlar aynı kategoridedir. Kimsenin bir olağanüstü hizmetine tanık olamadık. Onun için ya hep ya hiç.
Aynı şekilde Doğubayazıtlı bazı iş adamlarının da adı, caddelere verilmiş. Doğrusu bu da çok şık değildir. Çünkü çok sayıda varlıklı hemşerilerimiz vardır. Her zenginin adı bir caddeye verilirse, bırakın caddeleri sokaklar bile yetmez.
Binaenaleyh kişi isimleri verilirken mutlaka bunun bir ölçüsü olmalı ki, diğerlerinden bir farkı olsun. Sadece zenginlik ölçü olarak alınacaksa emsal kişilerin de olabileceği unutulmamalıdır.
Kimse yanlış anlamasın ben kişileri değil mevcut anlayışı ve olması gerekeni anlatmaya çalışıyorum.
Doğubayazıt'ın adeta sembolü olan çarşı caddesi o kadar çok isim değiştirdi ki, benim bildiğim; Çarşı Caddesi, İsmail Beşikçi Caddesi, Abdullah Baydar Caddesi, İnegöl Caddesi.
Doğrusu isimlendirme konusunda biraz da tiraji komik bir durumla karşı karşıyayız.
Bir süre önce İsmail Beşikçi hoca, kendi adını taşıyan ve daha sonra ismi mülga olan bu caddeden geçerken kim bilir neler hissetmiştir.
O zaman madem öyle bol keseden isim dağıtılıyor benden de bazı öneriler;
Doğubayazıt'ta çok ciddi eğitim yatırımlarına imza atan hemşerimiz Bişar Çoktin'in,
Yatılı Bölge Okulunu inşa eden Ertuğrul Eryılmaz'ın,
Aynı şekilde ilçe merkezinde bir eğitim kurumu yaptıran Yasuboğa'nın,
Ticari amaçla olsa bile Doğubayazıt'ta bir özel hastane yaparak ilçeye bir farkındalık kazandıran Can ailesinden birinin,
İsmi Ağrı Çimento Fabrikası olsa bile ilçe sınırları içinde bu yatırımı gerçekleştiren ve bölgeye istihdam sağlayan Emin Uçar, gibi hemşerilerimizin isimleri, Ağrı ve Doğubayazıt'ta, caddede sokaklarda yaşatılmalıdır.
Binaenaleyh, isimlendirmeler bu şekilde kullanıldığı vakit, özel yatırım ve hizmetler teşvik edilmiş olur. Yatırım yapacak olan hemşerilerimiz bilecek ki halk, onun ismini cadde ve sokaklarda yaşatacaktır.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55
Ağrı
22.11.2024