Ne olacak bu dershaneler

Ne olacak bu dershaneler

Bir çok veli ucuz olsun diye peşin yatırmış

Ne olacak bu dershanelerin hali?


Celal Emiroğlu


        Başbakan ?kapatacam? diyor, veliler dershaneye kayıt yaptırıyor? Kimse kapanacağına inanmıyor.


        Düzeltme olur veya başka bir isimle ortaya çıkar ama ortadan kalkmaz diyorlar. Bir çok veli ucuz olsun diye bir yıllık dershane ücretini bile peşin yatırmış. Toptan senet verenler de var. Kapanırsa bu paralar alınabilecek mi? Hiç bir dershane ve özel sektör kuruluşu  aldığı parayı geri vermek istemez?


        Bu nedenle kaçak köçek işler çoğalacak gibi?


        Üniversite ve liselere imtihanlar kalksa bile dershaneler kalkmaz diyenler da var. 1 milyon 700 bin kişi üniversite imtihanına giriyor. Tamamı yerleştirilse bile bölümler arası yarış kaçınılmaz olacak. OTDÜ ve ıTÜ gibi yüksek eğitim veren üniversite sayımız maalesef az. O zaman bu üniversiteler kendileri imtihan yapacaklarından yine yarış olacak. Yarışın olduğu yerde de dershaneler yerini alacaktır?


        Bizzat sayın başbakan eğitimde eşitlik adına dershanelerin kapatılacağını, buraların özel okullar haline gelmesi gerektiğini söyledi. Kafalar karıştı.


        Bıçak keser gibi anında buralar kapatılabilir mi? Devlet okullarındaki eğitimin durumu belli, insanlar kayıt dışılığa girmeyecek mi? Herkes evde özel ders verme yolunu seçerse ne olacak? Her dershanenin özel okul olma durumu mümkün mü?


        Öğrenci boyutu farklı, dershanelerin yatırım boyutu farklı. Birçok öğretmen, hizmetli, memur buralarda çalışmakta. En az on yıllık kira kontratları bulunmakta.


         Bir şeyi kaldırdım dediğiniz zaman yerine muadilini veya aynı hizmeti kendiniz vermeniz gerekecek. Dershaneler yasayla kurulmuş kuruluşlar, yasayla da kaldırılabilir. Türkiye?de 5 bin civarında dershane bulunmakta.  2 bine yakın da kaçak dershane olduğu tahmin ediliyor. Hepsinin okul olma ihtimali yok.Okul olması için her şeyden önce bahçe olması şart. Oysa dershanelerin çoğu apartman binalarında.


        Üniversite ve liseye giriş sınavları ortadan kalktığı takdirde tabii ki dershaneler varlığını şu an ki haliyle koruyamaz. Ancak farklı formatta devam edebilirler. ?YGS ve LYS kalkarsa dolayısıyla dershaneye olan talepte azalır tarzında bir söylem gerçekçi olabilir mi bilinmez.. Sınavı kaldırsanız bile iyi üniversiteler kendi içerisinde muhtemelen sınav yapacaklar.


        Ya da farklı bir kriter koyacaklar. Yani isteyen istediği üniversiteye gidemeyecek. Bu da talebi bir şekilde artıracak. Birçok yerde üniversite var ama herkesin istediği üniversite, asıl iyi öğrencinin isteyeceği üniversiteler belli olacağı için mutlaka o noktada bir yönelim olacak ve o noktadaki yönelimi karşılayacak şekilde dershaneler ayakta duracaktır.

        Yeni eğitim ve öğretim yılına şurada sayılı günler kaldı.Ortaya bir laf atıldı öyle kaldı.Velilerin ve kamu oyunun aklı fazla karışmadan bir açıklık getirilmeli. Kamu oyu rahatlatılmalı.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor