31 Mart'ta belediye reisi seçimleri yapılacaktır.
Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi ilçemizde de 5 yıl süre ile Doğubayazıt'ı temsil ve yönetecek bir başkan belirlenecek.
O nedenle belediye başkanını seçerken, çok dikkat etmek gerekir.
Öncelikle, adayın nitelikleri ve deneyimi önemlidir. Belediye başkanı dürüst, şeffaf ve etik değerlere sahip olmalıdır. Başkanın, ilçeyi çok iyi tanıyor olması, geçmişte yaptığı ya da başardığı kamu hizmetleri ile temsil yeteneği göz önünde bulundurulmalıdır,
Keza adayın vizyonu ve öncelikle ilçenin en acil SU SORUNU gibi önemli projeler sunmalı, Doğubayazıt'ın geleceği için geniş bir öngörüye sahip olmalı,
Oy verilecek belediye başkan adayının şehir için, kadınlar için, yoksul vatandaşlar için; somut ve uygulanabilir düşünceleri olmalı ve bu bunları nasıl hayata geçireceğine dair açık söylemlerle halka açıklamalı, bu projeler şehirde yaşayan herkesi kapsayacak şekilde ortaya konulmalı,
Ayrıca, adayın iletişim becerileri ve insanlarla olan ilişkileri de önemlidir. Belediye Reisi, şehir sakinleriyle iyi iletişim kurabilmeli, iyi günde kötü günde yanlarında olmalı, onların ihtiyaçlarını anlayabilmeli ve çözüm odaklı yaklaşımlar sunabilmeli,
Bir de, adayın daha önceki görevlerinde ne tür hizmetler sunduğu, başkan olması durumunda şehir için ne gibi katkılarda bulunabileceği mutlaka göz önünde bulundurulmalı,
Kısacası, bir belediye başkanı seçerken onun karakteri, vizyonu, projeleri, iletişim becerileri ve geçmiş performansı gibi faktörler dikkate alınmalıdır.
Bu unsurları göz önünde bulundurarak şehir için en uygun adayı seçmek, şehirde yaşayanların ortak çıkarlarına hizmet edecek sağlam bir temel oluşturabilir.
Oysa ki yapılacak yerel seçimlere bakıldığında adaylara, hizmetten ziyade siyasal bir önem atfedilmiş gibi görünüyor.
Sanki Doğubayazıt’ta yapılacak seçimlerle Ankara'daki iktidar değişecekmiş gibi bir çabanın içine girmek doğru değildir.
Sonuçta yapılacak yerel seçimlerde Doğubayazıt'ın yada Ağrı'nın günlük işlerini görmekle görevli yöneticiler seçilecek, hepsi bu kadar.
Şu veya bu partinin göstereceği adayın, diğer adaylardan daha çok oy alarak seçilmiş olması, sadece ilçeye daha iyi hizmet yapacak bir başkanın belirlenmesi anlamına geliyor.
Bilinen bir gerçek var ki mer’i mevzuata göre belediye başkanları, tam bağımsız olmadıkları gibi, aynı zamanda merkezi idarenin denetimi ve vesayeti altında bulunuyorlar. Tıpkı kamu kurumlarda olduğu gibi onların maaşları dahil belediyenin bütün harcamaları, merkezi bütçeden ayrılan ödeneklerle karşılanıyor.
Başka bir anlatımla başkanlar, şehirlerin günlük işlerini görmekle yetkili görevli birer memur gibidirler.
Binaenaleyh Doğubayazıt'a daha iyi hizmet edecek bir başkan seçmek herkesin yararına olur. Çünkü siyaset, belediye başkanlarının işi değildir. Siyaseti, siyasi partiler yapar.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55
Ağrı
21.11.2024