SEYİTHAN KAYA
Mekke’nin Fethi Miladi takvime göre 11 Ocak 630 yılına denk gelir. Hicri takvime göre ise Hicret’in 8. Yılına, Ramazan ayının 10. gününe denk gelmektedir. Ancak fetih kutlaması 10 gün geriye çekilerek 1 Ocak da kutlamalar yapılmaya başlanmıştır.
Mübarek ve Tevhidin şehri Mekke’nin fethini yüce Kuran’da daha önce mealen şöyle bildirilir:
“...Çok mübarek ve insanların kıblesi olup âlemlere doğru yolu gösteren Kâbe’dir.”
, “And olsun ki Allah, Resulünün gördüğü rüyanın hak olduğunu tasdik etti. İnşallah hepiniz emniyet içinde ve saçlarınızı tıraş etmiş veya kısaltmış olarak Mescidi-i Harama gireceksiniz. Allah sizin bilmediğinizi bilir; onun için, Mekke’nin fethinden önce size yakın bir fetih daha ihsan etti.”
Şeklinde müjdelenmişti.
Mekke fethini, Savaş açısından değerlendirildiğinde, bu savaşın kansız sonuçlanması da önemlidir. Peygamber Efendimiz s.a.v.şu emri vermiştir:
“Size karşı konulmadıkça, size saldırılmadıkça, hiç kimseyle çarpışmaya girmeyeceksiniz, hiç kimseyi öldürmeyeceksiniz.”
Hz. Peygamber Efendimiz Mekke’ye girdikten sonra genel af ilan etmiş, kimsenin canına ve malına dokunulmamıştır.
Hz. Muhammed s.a.v. fethin sonrasında Kâbe'de ilk hutbeyi vererek şöyle buyurmuştu Benim halim sizin halinizle, Yusuf'un kardeşlerine dediği gibi olacaktır. Ben de Yusuf gibi diyorum ki:
‘’Size bugün başa kakma ve ayıplama yok. Allah sizi bağışlasın. O, merhamet edenlerin içinde en merhametlisidir. (Yusuf Suresi 92)
Gidiniz hepiniz serbestsiniz."
Burada şunu d ifade edelim Peygamber amcası Hz. Hamza yı Şehit eden Vahşi yi af ederek bu af sonunda ashabı ikram arasına katılmış ve Hazreti Vahşi olmuştu.
Daha o zamanlar Müslüman olmakla şereflenmemiş olan Ebu Süfyan’ın hanımı Hind de babasının ve amcasının intikamı için, Hz. Hamza şehit edildikten sonra, ciğerini sökerek çiğner. Ve hakaret eder.
Buna karşılık rahmet ve merhamet Peygamberi Hz. Muhammed (S.A.V) Mekke fethi günü Hind yi de af eder.
Bu savaş, Müslümanların düşmanı da olsa insan haklarına verdiği değeri göstermesi açısından önemlidir.
Kâbe’de bulunan 360 put yıkılarak yok edilmiş ve Müslümanların Kâbe’yi tavaf etmesiyle zafer sonuçlanmıştır.
Müslümanların zaferiyle sonuçlanan savaşın sonunda Mekke, İslam dininin merkezi olmuş, İslam dini; şirkten, putperestlikten ve hurafelerden arındırılarak gerçek anlamına kavuşmuştur.
Mekke alındıktan sonra diğer Arap kabileleri de İslam dinini kabul etmiş, böylelikle İslam dini büyük bir güç kazanmıştır.
Mekke, ekonomik ve sosyal olarak gelişip önemli bir ticari merkez haline gelmiştir.
Fetih ile ticari kervanlara bağımlılık ortadan kalkmıştır. Kur’an ahlakı hâkim olmuş, kimsesizlere, yardıma muhtaçlara, çaresiz kalanlara yardım eli uzanmış, adalet nüfuz etmiştir.
Mekke Fethinin sebepleri kısaca şöyle sıralanabilir:
1. Müşriklerin Hudeybiye şartlarına uymaması,
2.
(Hudeybiye Antlaşması adı verilen bu antlaşmanın bazı maddeleri şunlardır:
• Müslümanlar Kâbe'yi bu yıl ziyaret edemeyecek ve Mekke'ye giremeyeceklerdi. Sonraki yıl üç gün Mekke'de kalacaklar ve Kâbe'yi ziyaret edeceklerdi. Bu süre zarfında Mekkelilerle görüşmeyeceklerdi.
• Kureyşli olanlardan biri Müslümanlığı kabul ederse, Müslümanlar bunu kabul etmeyecek ve Mekke'ye sığınmak isteyen bir Müslüman geri iade edilecekti.
• İki taraf da istedikleri kabileyle ittifak yapabilecekti.
• Bu antlaşmanın süresi on yıl olarak kabul edilmişti. Bu süre içerisinde Müslümanlar ve Kureyşliler birbirlerine saldırmayacaklardı.)
2. İslamiyetlin yayılmasında mühim bir engel teşkil etmesi
3. Mekke’nin jeopolitik ve dini konumu (Haz. Âdem (as) ile başlamış. Beytullah’ı ilk inşa edendir.)
4. Arap Yarımadası’nın merkezi halinde bulunması
Mekke Fethinin sonuçlarını de kısaca şöyle sıralayabiliriz;
1. İslâmiyet Ceziretü’l Arabın (yarımadasının) en kuvvetli dini haline geldi.
2. Arap Yarımadası’nın merkezi idi, elde edildi.
3. Müslümanlar hac ibadetinde serbestlik kazandılar. (Müslümanların dünya çapında birlik, beraberlik ve kongre merkezidir)
4. Hicaz bölgesi Mekke, Medine, Taif diğer yerlerin fethi tamamlandı.
5. İslamiyet’in yayılış hızlandı. (İman, ibadet, ahlak, adalet vs.)
6. Hak ve hürriyetler ve adalet de kemaliyle yaşanmaya ve yayılmaya başlamıştır.
7. Halifeler (Halifei raşidin) döneminde Osman imparatorluğunun çöküşüne kadar fetihler sürdü. Bunlar aynı zamanda akılların, kalplerin, gönüllerin fethidir. Eğer akıl, kalb/gönüller fethedilmeseydi, bu kadar toprak fethedilemez, İslamiyet yayılamazdı.
8. Genel af ve barış ilan edildi. Mekke ye, Hicaza ve dünyaya ve bütün asırlara…
9. Kâbe, Mekke şirk ve zavallılığın sembolü putlardan temizlendi. Ve dünya, putlardan temizlenmesi lazım geldiği herkese ilan edildi.
10. İnsanlara karşı mütevazı, olmak, kula kul değil, yalnız Allah’a ibadet etmek gerektiği bütün insanlığa duyurulması tarihidir Mekke Fethi…
11. İslamiyet’in, Bütün dinlere üstün kılındığının” ilanıdır.
Mekke fethinin kutlar müslümanların uyanmasına, şuurlamasına, birlik ve beraberlıklerıne, başta mazlum filistin halkı olmak üzere zülüm altında inliyen tüm mazlum milletlerın kurtuluşuna vesil olmasını cenabı zülcelaldan niyaz ediyorum.
SEYİTHAN KAYA
DOĞUBAYAZIT
10075,17%1,14
35,36% 0,13
36,47% 0,39
2999,46% -0,71
4874,55% 0,35
Ağrı
05.01.2025