MEDENİYETLER GEÇİDİ DOĞUBAYAZIT'A TURİST İLGİSİ

MEDENİYETLER GEÇİDİ DOĞUBAYAZIT

Sahip olduğu tarihi ve kültürel varlıklar, doğal güzelliklerle ilgi gören DOĞUBAYAZIT, her geçen yıl daha fazla turist çekiyor DOĞUBAYAZIT`ı 2014 yılında ziyaret eden turist sayısı, 2013`e göre yüzde 8 arttı

Kültürel varlıkları, tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle dikkati çeken, ``medeniyetler geçidi`` olarak nitelendirilen Ağrı`ya yerli ve yabancı turistlerin ilgisi giderek artıyor.

Doğu Anadolu`nun bu gözde İLÇESİ, Ağrı Dağı, İshak Paşa Sarayı, Ahmed-i Hani Türbesi, Nuh`un Gemisi Silüeti, Doğubayazıt Kalesi ve Camisi,  Meteor Çukuru, Buz Mağarası, Hamur Kümbeti, Balık Göl, Aladağlar, Sinek Yaylaları gibi tarihi yapıları ve doğal güzelliklerinin yanı sıra abdigör köftesi, hengel, halise ve keledoş gibi mutfak kültürüyle de yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor.

Vali Mehmet Tekinarslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ağrı`yı tarihi mekanlar, dağ sporu, inanç turizmi ve sağlık turizmi alanında 2014 yılında ziyaret eden turist sayısının, 2013`e kıyasla yüzde 8 arttığını söyledi.

Bu sayının 2015`te de artmasını beklediklerini belirten Tekinarslan, "Kentimiz birçok tarihi ve turistik mekana sahip. Bu turistik potansiyeli doğru bir şekilde değerlendirmek için çalışmalar yürütüyoruz" dedi.

Tekinarslan, Ağrı Dağı`na yılda ortalama 6 bin yerli ve yabancı dağcının tırmandığı bilgisini verdi.

Patnos ilçesindeki Süphan Dağı ve Eleşkirt ilçesindeki Kösedağ`a da ilginin yoğun olduğuna değinen Tekinarslan, "İshak Paşa Sarayı, Ahmed-i Hani Türbesi, Diyadin Kaplıcaları ve diğer turistik alanlarımız yüz binlerce turist çekiyor. Geçtiğimiz yıl Balık Göl`de bir festival düzenleyerek binlerce insanımızı orada bir araya getirdik. Balık Göl`ün, tanıtımı ve turist çekme konusunda meyvelerini aldık. Bunu geleneksel hale getirip her yıl tekrarlamayı ve katılım sayısını daha da artırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

- İnsanlığın dünyaya yeniden yayıldığı kent

Termal turizm konusunda da iddialı olduklarını ve Diyadin Kaplıcaları`ndaki suyun değerlendirilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü aktaran Tekinarslan, bundan yararlanılarak seralar oluşturulduğunu ve ekonomiye önemli bir katkı sağlanmasına çalışıldığını vurguladı.

Turizmin gelişmesi için çeşitli projeler gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Tekinarslan, şunları kaydetti:

"Doğubayazıt ilçemizde, aynı anda Doğubayazıt, Ağrı Dağı, Tendürek Dağı, İshak Paşa Sarayı ve Ahmed-i Hani Türbesi`ni görebilen bir noktada kent müzesi yapıyoruz. Yıllardır kaderine terk edilmiş, ilçenin kültür mirasında önemli bir yeri olan 99 yıllık tren istasyonu binasını Ahmed-i Hani Kütüphanesi olarak restore ediyoruz. Yine İshak Paşa Sarayı`nın üst tarafında bulunan tarihi mezarlık ve mescidin restorasyonu yapıldı. Eleşkirt ilçemizde bulunan ve İshak Paşa Sarayı ile aynı mimariye sahip Toprakkale Camii konusunda çalışmalarımız sürüyor. Geçtiğimiz yıl Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı`na (EMITT) İshak Paşa Sarayı konseptiyle katıldık ve bunun yararlarını gördük. Bu yıl ise Nuh`un Gemisi konsepti ile katılıyoruz. Oluşturduğumuz turizm logomuzda belirttiğimiz gibi herkesi `insanlığın dünyaya yeniden yayıldığı kent` olan Ağrı`ya davet ediyoruz." (AA)

 



  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01

Egazete


  • Pazar 9.1 ° / 0.9 ° false
  • Pazartesi 8.8 ° / -0.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 5.1 ° / -2.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

24.11.2024

  • İMSAK 06:25
  • GÜNEŞ 07:55
  • ÖĞLE 12:56
  • İKİNDİ 15:24
  • AKŞAM 17:46
  • YATSI 19:11