MECLİSİN EN ÇOK ÇALIŞAN KOMİSYONU İNSAN HAKLARI KOMİSYONU OLDU

MECLİSİN EN ÇOK ÇALIŞAN KOMİSYONU İNSAN HAKLARI KOMİSYONU OLDU

Ak Parti Ağrı Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Op. Dr. Mehmet Kerim Yıldız;

Ak Parti Ağrı Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Op. Dr. Mehmet Kerim Yıldız; TBMM’nin geride bıraktığı 24. Yasama Dönemi 3. Yasama Yılı’nda en fazla mesai yapan ihtisas komisyonunun, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu olduğunu belirtti. Komisyon, son bir yıl içerisinde 23’ü üst, 98’i ise alt komisyonlar olmak üzere toplam 121 toplantı yaptı. İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nu 98 toplantı ile Plan ve Bütçe Komisyonu izledi.
Milletvekili Yıldız, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun 24. Dönem 1., 2. Ve 3. Yasama yıllarında yaptığı çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıldız açıklamasında Komisyonun, yaptığı çalışmaları rapor haline getirdiğini belirterek, “Komisyonumuzun gerçekleştirdiği incelemelerle insan haklarının gelişmesine önemli katkılar sağladığına inanıyoruz.” dedi.
Komisyona, İnsan Hakkı ihlallerinin olmadığı bir Türkiye meydana getirebilmek ve bu hedef için insan haklarına ilişkin uygulamaları gözetlemek ve denetlemek, gelişmeleri izlemek ve kamuoyunda bu bilincin oluşmasını sağlamak vizyonunun yüklendiğini hatırlatan Yıldız, amaçlarının insan hakkı ihlallerinin olmadığı bir Türkiye ve Dünya oluşumuna katkı sağlamak olduğunu anlattı.
Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu mevcut yasama döneminde; Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevlerinde İncelemelerde Bulunmak Üzere Kurulan Alt Komisyon, Kadına ve Aile Bireylerine Yönelik Şiddetin İncelenmesi Amacıyla Kurulan Alt Komisyon, Terör ve Şiddet Olayları Kapsamında Yaşam Hakkı İhlallerinin İncelenmesi Amacıyla Kurulan Alt Komisyon, Türkiye’de Bulunan, Mülteciler, Sığınmacılar ve Yasadışı Göçmenlerin Sorunlarının İncelenmesi Amacıyla Kurulan Alt Komisyon, Şırnak İli Uludere İlçesi Irak Sınırında Yapılan Hava Harekâtı Sonucu Meydana Gelen Ölüm Olaylarını İncelemek Üzere Kurulan Alt Komisyon, Engelli Haklarını ve Engelli Bireylerin Karşılaştıkları Hak İhlallerini Araştırmak Amacıyla Kurulan Alt Komisyon, Tunceli İli Hozat İlçesindeki Fişleme İddialarının Araştırılmasına İlişkin Kurulan Alt Komisyon ve Mağdur Hakları Alt Komisyonu olmak üzere 8 ayrı alt komisyon kurdu.
“Ceza Infaz Kurumu ve Tutukevleri Alt Komisyonu” tarafından dönem boyunca incelenen toplam cezaevi sayısı 26’dır. Aynı alt komisyonca karakollar ve nezarethaneler de inceleme kapsamına alınmış olup, İzmir ilindeki dört polis merkezinde inceleme gerçekleştirilmiştir. “Türkiye’de Bulunan Mülteciler, Sığınmacılar ve Yasadışı Göçmenlerin Sorunlarını İncelemek Üzere Kurulan Alt Komisyon” tarafından Suriyeli sığınmacılara yönelik çalışmalar yapılarak, 3 ayrı şehirde bulunan kamplar ziyaret edilmiştir.
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu 1990 yılında kurulduğundan beri ilk kez “Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu Tasarısı”nı esas komisyon olarak görüşmüştü. TBMM İdari Teşkilat Yasası`nda, kendisine tasarı ve teklifleri görüşme yetkisi verilen İnsan Hakları Komisyonu, hak ihlalleriyle ilgilendiği 22 yılda ilk yasama çalışmasını yaptı.
Son yasama yılında Tunceli’nin Hozat ilçesindeki fişleme iddialarını incelemek üzere kurulan alt komisyon ile engelli haklarını araştırmak üzere kurulan alt komisyonların çalışmaları henüz tamamlanmadı.



  • BIST 100

    9357,24%-0,11
  • DOLAR

    34,57% 0,26
  • EURO

    36,28% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2993,61% 1,07
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,00

Egazete


  • Cuma 7.8 ° / 0.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 9.9 ° / 0.8 ° Güneşli
  • Pazar 9.1 ° / 0.9 ° false

Ağrı

22.11.2024

  • İMSAK 06:23
  • GÜNEŞ 07:53
  • ÖĞLE 12:55
  • İKİNDİ 15:25
  • AKŞAM 17:48
  • YATSI 19:12