KUYRUK UZADIKÇA UZUYOR

KUYRUK UZADIKÇA UZUYOR

İran sınırında tır kuyruğu sürüyor

İran`ın, Türk tırlarına uyguladığı yakıt depolarını mühürleme uygulamasını kaldırmasına karşın Gürbulak`ta 13 kilometreye varan tır kuyruğu oluştu. Günlerce sınırda beklemek zorunda kalan şoförler duruma tepkili…
Gürbulak Sınır Kapısı`nda, İran makamlarının Türk tırlarına uyguladığı yakıt depolarını mühürleme uygulamasını kaldırmasına rağmen kilometrelerce uzayan araç kuyruğu devam ediyor.
İran`ın 1 Aralık`tan itibaren topraklarına giren Türk tırlarına yönelik uygulamaları nedeniyle sınır kapısında oluşan yaklaşık 20 kilometrelik tır kuyruğu, geçişlerin dördüncü gününde ancak 13 kilometreye indi.
Kuyruktaki şoförlerden Selahattin Çapan, kaç gün sonra İran`a gidebileceklerini bilmediklerini söyledi. Araçların çok yavaş bırakıldığını belirten Çapan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli`den yardım beklediklerini ifade etti.
Abdullah Tuna da sınırın Türkiye tarafında herkese eşit muamele edildiğini belirterek, İran makamlarının, Türk tırlarının geçişlerinde adil olmadığını savundu.
Türkmenistan Pol, Lütfabad ve Saraks sınır kapılarından İran ile Türk araçlarının ayrı ayrı alındığını dile getiren Tuna, "İran`da, Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan arabası, Türk arabası olarak işlem görüyor. İran`ın 100 arabası girerse ancak 20 Türk arabası giriyor. Orada en erken girdiğimiz gün sekiz gündür. Kapılarda 12-13 gün beklediğimiz oluyor" diye konuştu.
Celal Aynacı ise İran`ın "Türk devleti bizden para almasın, bize para versin" anlayışında olduğunu ileri sürerek, "Firmalarımız ve esnafımız sıkıntıya girdi. 15 gündür arabalarımızın sırtında yük bekliyoruz. Esnafımız da sıkıntıda, biz de sıkıntıdayız. Devletimiz bize sahip çıksın, yolu başka yere alsın. Dört gündür kuyruktayız, daha üç güne ancak geçeriz" ifadelerini kullandı.
Kuyruğun iki, üç gün içinde temizlenmesi bekleniyordu
9 Aralık`ta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "İran tarafından tırların yakıt depolarının mühürlenmesi uygulanmasına geçici bir süre de olsa ara verilmesi önerisi geldi. Biz de kabul ettik" demişti. Elvan ayrıca, mühürlenme uyglamasına ara verilmesi sonra iki,üç gün içinde kuyruğun temizlenmesini beklediklerini belirtmişti.
Yıllarca İran makamlarının Türk tırlarından fiyat farkı adı altında para tahsilat ettiğini hatırlatan Elvan, bunun mütekabiliyet ilkesine uymadığını ve Türk taşıtlarından bu ücretin alınmaması gerektiğini İran tarafına ilettiklerini ifade etti.
İran tarafının buna ikna olmadığını ve 10 Ekim 2014 itibariyle Türkiye`nin de mütekabiliyet çerçevesinde İran tırlarından fiyat farkı almaya başladığını belirten Elvan, "Böylece mütekabiliyet esasını tesis etmiş olduk" dedi.
Mütekabiliyet ilkesini uygulamak istediklerini ifade eden Elvan, "Onlar ne uygulama yaparsa, biz de onu yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Türkiye tarafındaki kuyruktan daha uzununun İran tarafında olduğunu belirterek, "O tarafta da bir rahatlama söz konusu olacak" dedi.
20 kilometrelik kuyruk oluşmuştu
İran`ın Ankara Büyükelçiliği`nden 1 Aralık`ta yapılan yazılı açıklamada da, İran`a giriş yapmak isteyen Türk plakalı kamyon ve tırlardan artık akaryakıt farkı tahsil edilmeyeceği, buna karşılık araçların yakıt depolarının sınırda mühürleneceği, yani İran sınırlarında yakıt satışı yapılmayacağı belirtilmişti.
Bu uygulamanın sadece Türk tırlarına mahsus olduğu, diğer yabancı ülke tırlarının ise eskiden olduğu gibi İran`a girişlerinde akaryakıt farkı ödemek suretiyle ucuz yakıt alabilecekleri bildirilmişti.
Söz konusu uygulama sebebiyle İran`ın Türk tırlarına motorin satışı yapmaması, Gürbulak Sınır Kapısı`nda 20 kilometrelik tır kuyruğu oluşturmuştu.
İran Ekonomi Bakanı Ali Tayyip Niya, 29 Kasım`da İstanbul`da yaptığı açıklamada, Türkiye ve İran arasındaki tır sorununun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın önerdiği, `sınırlarda yakıt tanklarının mühürlenmesi` kararıyla çözüme kavuşturulduğunu ve uygulamanın yakın zamanda yürürlüğe gireceğini kaydetmişti. (AA)



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor