Tarih: 15.11.2010 00:00

Kurban Bayramı nda beslenmeye dikkat!

Facebook Twitter Linked-in

Kurban Bayramında beslenmeye dikkat!



Dyt. Aslı Cemile Özatan, Kurban Bayramı nda beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.



Dyt. Aslı Cemile Özatan



            Kurban Bayramına ve uzun bir tatile, çok kısa bir süre kaldı. Hem tatili hem de bayramı en iyi şekilde değerlendirmek ise elinizde! Diyetim bozulacak ve programımı takip edemeyeceğim diye düşünüyorsanız size önerim diyetinize küçük bir mola verin çünkü tatilde kilo vermeye çalışmak doğru bir hedef değildir. Tatilden ve bayramdan kilo almadan dönmek bile bir başarı sayılır.



  Kurban Bayram ile ilgili önemli hatırlatmalarda bulunmak istedim;



                   Kavurma, Kurban Bayramının vazgeçilmezleri arasındadır. Gelenek haline gelen kavurmanın içine kuyruk yağı veya tereyağı eklenmeden kısık ateşte kendi suyu ile pişirilmelidir.
           
       
Yoğun et tüketiminin vücutta yaratacağı toksin etkisini azaltmak için bol miktarda C vitamininden zengin taze meyve-sebze tüketilmelidir. Et tüketimlerinin yanında bol limonlu salata yenmelidir.
           
       
Kurban etleri kesildikten hemen sonra hatta bazen sabah kahvaltısında tüketilmektedir ancak gün içerisinde sindirim sıkıntılarıyla savaşmak istemiyorsanız, mümkünse etler buzdolabında 1-2 gün beklettikten sonra tüketilmelidir.
           
       
Etin ateşe yakın olarak pişirilmesi hem kanserojen öğelerin oluşumuna neden olur, hem de B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar. Bu nedenle mangal planınız var ise; etler ateşten 15 santimetre uzakta ve kömürler, kor halini aldıktan sonra pişirilmelidir. Ayrıca mangalda pişirme sırasında etin dış kısmı hızlı bir şekilde pişmekte ve etin iç kısmı çiğ kalmaktadır.
           
       
Etin hem içinin, hem de dışının iyi pişmiş olması çok önemlidir. Etin çiğ veya az pişmiş olması, tüketim kalitesini düşürür ve bayram programınızı olumsuz yönde etkileyecek besin zehirlenmelerine de yol açabilir.
           
       
Bayram süresince et tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Öğünlerde 2-3 porsiyon (60-90 gram) et tüketimi yeterli ve uygun olan miktarlardır.
           
       
Yağlı et tüketimi ile birlikte kan yağlarında ve ürik asit düzeyinde artış yaşanabilmektedir. Bu nedenle kırmızı et tüketiminde sıklık ve miktar azaltılıp haşlama öncelikli olmak kaydıyla, fırınlama veya ızgara veya sebzelerle birlikte tencerede pişirme yöntemleri kullanılarak pişirilmesi daha uygundur.
           
       
Kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etler kısık ateşte ve yavaş yavaş pişirilmelidir. Servis sırasında mutlaka yanında mevsim veya çoban salatası veya taze nane-maydanoz olmalıdır.
           
        Etler, büyük parçalar şeklinde değil kıymalık, kuşbaşılık, pirzola, biftek ve bonfilelik olarak hazırlanmalıdır. Günlük pişirilecek miktarlara bölünmeli ve buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.



                    Bayramların bir diğer vazgeçilmezi arasında tatlılar yer alır. şerbetli tatlılar bayramlarda daha çok tüketilmektedir ancak bu tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlıların tercih edilmesi daha uygun olacaktır. şerbetli tatlı tüketilmek isteniyorsa gün aşırı 1-2 dilim baklava tercih edilmelidir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —