Tarih: 08.05.2013 11:46
KÜLTÜRÜMÜZDE KEÇE?
Haber : REFİKA ÇELİK
Bir zamanlar evlerin başköşelerinde yer alan ve en vazgeçilmez ev eşyası olan keçe şimdi ise sadece yaylalarda kullanılırken son keçe sanatı ustaları da zamana karşı direniyorlar. Bir zamanlar ayrıcalıklı sanat olan keçecilik sanatında şimdi çalışacak çırak bulamıyor.
Ağrı?da keçecilik mesleği giderek yok oluyor. Ağrı?da keçecilik mesleğini sürdüren tek esnaf olan İsmail dayı, Doğubayazıt Gazetesine "Böyle giderse baba mesleğini bırakmak zorunda kalacağım" dedi.
Günümüzde unutulmaya yüz tutan keçecilik sanatını büyük dedesinden kalma imalathanede sürdüren İsmail dayı bu el emeğine daha fazla önem verilerek desteklenmesini istiyor.
Kendisini doğuştan keçeci olarak tanımlayan İsmail dayı, ?Büyük dedelerim keçecilikle geçimlerini sağlarlarmış. Sonradan burada imalathaneyi kurmuşlar. Ben 7-8 yaşımdan beri bu imalathanedeyim. En az 85 yıllık olan bu imalathane artık sadece merak edenlerin ilgisini çekiyor.? dedi.
Kendisinden sonra bu mesleği sürdürecek kimsenin kalmamasından dert yanan İsmail dayı, Doğubayazıt Gazetesine ?Oğlum şu an bu işle ilgileniyor. Fakat ondan sonra keçecilik yapan kimse kalmayacak ve bu güzel sanat yok olup gidecek. Keçeciliğin sağlık ve tarihsel önemi bakımından canlı tutulması ve desteklenmesi gerekiyor.? dedi.
Bölgeden koyun yünlerini satın alarak işlediklerini anlatan İsmail dayı, ?Eskiden bu sektörde kökboyaları kullanılırdı. Şimdi kimyasal boyalarla keçeleri boyuyoruz. Çobanlardan kepenek için yoğun talep alıyoruz. Bunun yanında bazı illere keçe eyerler yolluyoruz. Süs eşyası olarak da siparişler geliyor. Desenlerimi de çoğunlukla kendim çiziyorum. En çok da kelebeklerin üzerindeki renkli pullardan ilham alıyorum? ifadelerini kullandı.
?Keçe giyim eşyaları kışın soğuğu, yazın sıcağı içindekine hissettirmez? diyen İsmail dayı sözlerini şu şekilde noktaladı: ?Sağlığım el verdiği sürece imalathanemdeyim.Tek isteğim bu sanatın yaşadığını görmek. Keçe bugün hala yalıtımda ve giyimde kullanılan önemli bir materyal. Bu nedenle ülkemizin böyle bir değeri yitirmemesi, koruyup geliştirmesi lazım? şeklinde dert yandı.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —