Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresince hazırlanan proje kapsamında koyunlar, özel hazırlanan mobil bir makineyle dezenfekte ediliyor.
DAP Bölge Kalkınma İdaresi ile Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğinde üretilen "mobil koyun banyoluğu", Van´da hayvancılığın yaygın yapıldığı mahallelere götürülerek, koyunların yıkanması sağlanıyor.
Bu kapsamda Tuşba ilçesinin Atmaca Mahallesi´ne götürülen mobil banyo ile 2 bin koyun dezenfekte edildi.
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölge hayvancılığına katkı sunmak için çalıştıklarını söyledi.
- "Koyunları hastalıklardan korumayı amaçlıyoruz"
Mobil banyo ile bir saatte yaklaşık bin koyunu yıkadıklarını anlatan Demir, şöyle konuştu:
"Hayvanların yılda 2 kez ilaçlı suyla yıkanarak hastalıklardan korunmasını amaçlıyoruz. Çiftçilerimiz daha önce geleneksel yöntemlerle koyunlarını yıkıyordu. Ama büyük emek ve çaba gerektirirken, istenilen verim de alınamıyordu. Bugün Atmaca köyünün talebi doğrultusunda koyunları yıkamaya başladık ve bir saatte bin koyun yıkadık. Bu çalışmamızla koyunların dış parazit ve hastalıklara maruz kalmasını engellemeyi amaçlıyoruz. Bu şekilde kayıpların azaltılarak, verimliliğin artırılacağına inanıyoruz."
Adnan Demir, bundan sonraki süreçte 15 mobil banyo üreterek çevre illere dağıtacaklarını da kaydetti.
- Çiftçiler uygulamadan memnun
Atmaca Mahallesi Muhtarı Tuncay Şahar ise mahalledeki 2 bin koyunun mobil banyoyla yıkandığını belirtti.
Üretilen makine sayesinde çiftçinin işlerinin kolaylaştığını vurgulayan Şahar, "Hayvanlar bu sayede daha sağlıklı bir şekilde dezenfekte ediliyor. Bu tür teknolojik gelişmeler çiftçilerin işlerine daha çok sarılmasına ve yeni üreticilerin oluşmasına katkı sağlayacaktır." dedi.
Çiftçi Ufuk Koçak da DAP kapsamında üretilen makineyle işlerinin kolaylaştığını, geleneksel yöntemler yerine teknolojinin kullanılmasının daha iyi sonuçlar verdiğini dile getirdi.
Çiftçi Sabahattin Saygıner, önceden koyunlarını yıkamak için büyük çaba harcadıklarını anlatarak, "Koyunları yıkamak için derelere ve göletlere götürmek zorunda kalıyorduk. Koyunlar yeterince temizlenemiyordu. Bu sistemle işlerimiz çok kolaylaştı." diye konuştu.(aa)
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55
Ağrı
22.11.2024