Sevgili okuyucular, Çoğu insan hem yayadır hem sürücüdür.
Durum böyle olunca trafik kuraları daha çok bağlayıcı oluyor.
Son zamanlarda artan araç sayısı gündeme yayaların haklarını da getirdi ve bu konuda bazı hatırlatılmalar yapıldı.
Trafik insanların ve karayolu üzerindeki hal ve hareketlerini belirleyen kuraların genel adıdır.
İnsan öncelikle bir yayadır arabalar insanların kullandığı bir araçtır dolayısı ile yaya bir araçtan önemlidir.
Bu yüzden yollara paralel muhakkak bir yaya kaldırımı da mevcuttur.
Şehir için de yayanın karşıdan karşıya geçmesi için yaya yolu bulunmaktadır, bunların bir bölümü kontrolü yani ışık ve ya trafik polisi ile geçişler kontrol altına alınır bazı geçişler de kontrolsüz yaya işaretleri ve çizgileri ile belirtilmiştir.
Trafiğin yoğun olduğu bölgeler örneğin çevre yolu gibi transit yollarda üst geçit ve ya alt geçit kullanılır.
Bu geçit ve kurallar uygulanmadan önce araştırılır ölçülür ve uygun görülürse uygulanır, son günlerde yaya geçitleri ön plana çıkarılmış yayalar öncelik verilmesi konusu sürücülere hatırlatırmış ve bu konu da cezalar artırılmış.
Evet, bu önemli bir konu zira yaya geçidini kullanırken bir çok kişi bilinçsiz sürücüler yüzünden hayatını kaybetmiştir.
Ağrı´da da bu konu da dev adımlar atılmış kaldırımlar genişletilmiş yaya yolu bisiklet yolu servis yolu yapılmış, trafikte bu şekilde rahatlatılmış çok güzel şeyler bunlar Ağrı için...
Ama iş kuralara gelince orda sınıfta kalıyoruz maalesef.
Sürücüler ve yayalar sabırsız...
Oysa dikkat ve sabır trafikte çok önemli...
Kontrolsüz yaya geçitlerinde bu yüzden maddi hasarlı kazalar yaşanıyor, öndeki araç yaya yola kontrolsüz çıkınca frene arkadan gelen araçlarda aynı refleksi vermiyor ve kaza kaçınılmaz oluyor.
Peki işin doğrusu ne?
Yaya kontrolsüz bir yaya geçidini kullanırken araçların mesafesini hızını iyi hesaplamalı araçlar bir kırmızı ışıktan hızla çıkış yapıyorsa beklemeli, sabırlı olmalı araç sayısı seyrekleşince geçiş yapmalı trafiğin önüne kendini atıp ?ben yayayım durun demek?de bir kuralsızlıktır.
Bir ikinci konu da ışıklı yaya geçişi burada da bir yaya ihlali var oda şu; yaya ılıklara dikkat etmeli yaya ışığı kırmızı ise yaya durmalı kendine yeşil yanana kadar kırmızı da yaya yolu kapalı demektir, durmalı araçların geçişine izin vermelidir.
Aynı şekilde sürücülerde buna dikkat etmelidir.
Bir diğer konu da bazı okul ve çevre yoların da direklere takılı olan yaya geçiş butonu yaya bu butona bastımı kırmızı ışık devreye girer ve araçlar duraklar yaya geçişini tamamlar fakat çoğu sürücü buna uysa da bazı sürücüler maalesef direk geçmekte ve ölümlü kazalara yol açmaktadırlar.
Trafiğin yoğun olduğu bölgeler örneğin çevre yolu gibi transit yollarda üst geçit ve ya alt geçit kullanılır.
Bu geçit ve kurallar uygulanmadan önce araştırılır ölçülür ve uygun görülürse uygulanır, son günlerde yaya geçitleri ön plana çıkarılmış yayalar öncelik verilmesi konusu sürücülere hatırlatırmış ve bu konu da cezalar artırılmış.
Evet, bu önemli bir konu zira yaya geçidini kullanırken bir çok kişi bilinçsiz sürücüler yüzünden hayatını kaybetmiştir
Bir diğer sorun da üst geçidin yayalar tarafından tercih edilmemesi bu da can ve mal kaybına yol açmaktadır. Sürücünün görme mesafesi her zaman net olmayabilir önünde bir araç yada sis yağmur bunlara benzer bir sürü sebep sayılabilirler ve sizi görmeye bilir bu yüzden üst ve alt geçitleri lütfen kullanalım! (AYTEKİN ALPTEKİN)