KIYAMET SENARYOSU

KIYAMET SENARYOSU

Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanacak iklim değişikliği raporu adeta resmi bir kıyamet senaryosunu andırıyor. Rapora göre küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği şiddetli çatışmalara yol açacak, milyonlarca insanı göçe zorlayacak ve küresel ekonomi

BM’nin Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli tarafından yayına hazırlanan küresel iklim değişikliği raporu 21. yüzyılın ikinci yarısı için oldukça karamsar bir tablo çiziyor. Yüzlerce bilim insanı tarafından yapılan araştırmaya göre dünyadaki tarım üretimi bu yüzyıl içinde her on yılda en az yüzde 2 oranında azalacak. Bu durum nüfus artışıyla paralel olarak değerlendirildiği zaman dünya için tam bir felaket senaryosunun hayata geçmesi olarak değerlendiriliyor. Raporun taslağında yaşanacak gıda sıkıntısı ve eko sistemlerdeki değişiklik sonucunda özellikle Asya’da büyük nüfus hareketlerinin olmasının beklendiği ifade edildi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN MALİYETİ
Rapor iklim değişikliğinin insanların sağlığına etkisi konusunda ciddi uyarılarda bulundu. Aşırı sıcak dalgalarının dönemlerini uzatarak dünyanın birçok bölgesini etkisi altına alacağının ifade edildiği raporda bunun da gıda ve su kaynaklı hastalıklarda artışa neden olacağı belirtildi.
Kıyı şeritlerinde yaşayan insanların iklim değişikliği konusunda en çok etkilenen nüfus olacağının vurgulandığı raporda özellikle Doğu, Güney Doğu ve Güney Asya’da yüzmilyonlarca kişinin yerlerinden olacağı tahmin edildi. Bölgenin tarım üretimi konusunda önemli bir yere sahip olan bu havzanın kaybının gıda kıtlığına yol açarak çatışmalara neden olabileceği düşünülüyor.
Küresel sıcaklığın 1 derece kadar yükselmesi bile buğday, pirinç ve mısır tarımına darbe vurması bekleniyor. Rapor 2050 yılına kadar bu ürünlerin üretiminde yüzde 2’lik bir azalmaya karşı gıda talebinde yüzde 14’lük bir artış beklendiğini ortaya koyuyor.
KÜRESEL EKONOMİYE ETKİSİ
Küresel ısınmanın 2.5 derece kadar artması sonucunda küresel ekonomi yaklaşık 1.4 trilyon dolar azalacak. Bu özellikle ekonomisi tarım üretimine dayanan ülkeler için ciddi bir sorun oluşturacak.
Raporda öte yandan yüzyılın ortasına kadar küresel ısınmanın insan sağlığı üzerinde mevcut etkilerin dışında fazla bir etkiye sahip olmayacağı belirtiliyor. Ancak bunun ardından küresel ısınma dünyanın birçok bölgesinde aşırı sıcaklar, yetersiz beslenme nedeniyle insan sağlığı oldukça ciddi bir şekilde etkilenecek. Bunun en çok mağdur edeceği kesimler ise çocuklar olacak. Bu dönemde dünyada yetersiz beslenen çocukların sayısının 20-25 milyon artması bekleniyor.
GÜVENLİK SORUNU
21. yüzyıldaki küresel ısınma göçlerin en öne çıkan nedenlerinden biri olacak. Bu durumun göç alan ülkelerdeki güvenliği tehdit edecek boyutlara kadar gelebileceği düşünülürken iç savaşlar ve bölgesel çatışmaların önemli bir faktör olabileceği kaydediliyor.
Yine toplumsal hareketlerin artan gıda fiyatları, yükselen enflasyon vb konular nedeniyle daha şiddetli hale gelerek ülkelerdeki güvenliği tehdit edebileceği düşünülüyor.
SU KAYNAKLARI
Raporda üzerinde durulan konulardan biri tatlı su kaynakları. Azalan yağışlar ve aşırı sıcaklar nedeniyle özellikle ekvatora yakın ve sıcak bölgelerdeki ülkelerde su kaynaklarındaki azalma en büyük sorunlardan biri. 



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor