Doğu Bölgesinde imkanı olan hemen her ailede yapılan kavurma için hazırlıklar sabahın erken saatlerinde başlıyor. Hazırlanan etler, meşe odunu ateşine konulan büyük kazanlara dolduruluyor, tuz eklenerek kazanların kapağı kapatılıyor. Kendi yağında yaklaşık bir saat kızgın ateşte pişirilen et, suyu çekilinceye kadar haşlanıyor. Kazanın dip tutmaması için belli aralıkla etler tahta çubuklarla karıştırılıyor.
Etler, iyice kıvama geldikten sonra kaplara dolduruluyor ve kazanın dibinde kalan kızgın yağlar hazır kavurmanın üzerine boca ediliyor. Böylece et parçalarının arasında giren yağlar, boşluk oluşturmayacak şekilde dolduruluyor. Donduktan sonra kış aylarında tüketilmek üzere muhafaza ediliyor.
- Köyde, kavurma telaşı
Çavuşlar köyünde kavurma yapmak için kazanlar kuruldu, meşe ateşinde etler kavruldu.
Çavuşlar köyünde yaşayan Suat Kelat, yaptığı açıklamada, yıllardır kavurma yaptıklarını söyledi.
Kışlık kavurma yapmayı gelenek haline getirdiklerini anlatan Kelat, şöyle konuştu:
"Kavurma yapacağımız hayvanı iyice besliyoruz eti iyi artsın diye. Daha sonra aralık ayında hayvanımızı kesiyoruz. Yaptığımız kavurmayı kışın tüketiyoruz. Kendimi bildim bileli bizim evde kavurma yapılıyor. Dedelerimiz de kavurma yapmışlar. Bu gelenek bugüne kadar devam ediyor. Biz de yaşadığımız sürece bu geleneği sürdüreceğiz. Kavurma yapan eve komşular, akrabalar gelip yardım ediyor. Kavurma yapılışı sırasında misafir olan herkese kavurma ikram ediliyor."
- "Uzun süre dayanıyor"
Kavurma kazanının başında bekleyen Meryem Kelat da kış aylarında hazır yemek olarak bulundurmak için 40 yıldır evde kavurma yaptığını belirtti.
Rabia Kelat ise kış hazırlıklarına yaz aylarında başladıklarını, sebze, meyze kuruttuklarını, tutmaç, erişte ve turşu yaptıklarını anlatarak, son olarak da kavurma yapımı ile kışlık hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi.
Kelat, "Kavurma evimizde bulunması gereken en önemli kışlık erzaktır. Uzun süre dayanıyor." diye konuştu.(aa)
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55
Ağrı
22.11.2024