Doğu´daki çiftçiler, kışın hayvanlarına vermek için biçtikleri otlardan saman üretmek için patoz işlemine başladı.
Hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşlar, biçtikleri ot ve yoncaları patos makinesinin yardımıyla öğüterek, hayvanlarına kış yemi olarak stok yapıyor.
Ağrı Dağı´na yakın yerlerde yaşamını sürdüren çiftçiler, sazlıktaki kamışları tırpanla önce biçiyor, daha sonra da patos makinesi yardımıyla öğütüp, hayvanlarına kış yemi olarak stokluyor.
Doğubayazıt ilçesine bağlı Bardaklı köyünde yaşayan çiftçilerden Kutbettin Karaca, kamışları bataklıkta biçmenin ve çıkarmanın zahmetli olduğunu söyledi.
Sazlıktaki kamışları, ağustos sonundan ekim sonuna kadar biçtiklerini belirten Karaca, "Bulunduğumuz yerin bataklık olması nedeniyle yaptığımız işin zahmeti ve çilesi çok. Kamışları tırpanla biçtikten sonra sırtımızda ya da brandaya koyarak bataklıktan çıkarıyoruz. Daha sonra patos makinesinden geçirip hayvanlarımıza kışın yem olarak veriyoruz" diye konuştu.
ÖTE YANDAN,
Sarıbahçe köyünde kış hazırlıklarına başlayan çiftçiler, sıcak havaya rağmen biriktirdikleri otları patozdan geçirerek saman elde ediyor.
Çiftçilerden Salih Arslan, yaptığı açıklamada, patoz işlemiyle samana dönüştürdükleri otlarla kışın hayvanların yem ihtiyacını karşıladıklarını söyledi.
Sıcak havada olmasına rağmen, tozlu ve zorlu bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Arslan, şöyle konuştu:
"Köyde geçimini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, hayvanlarına kışlık yem hazırlamak için tarladan biçtikleri otları patoza veriyor. İşlerimiz çok zor olmasına karşın hayvanlarımıza kışlık yem stoku yapmak zorundayız. Çünkü kışın saman fiyatları yükseliyor. Aksi halde kışın hayvanlarımıza yem bulmak zor olacak."
Bu yıl nisan ayında yağışın istenen düzeyde olmadığını belirten Arslan, bu sene ottaki verimin düştüğünü ifade etti.(aa)