Türkiye´nin en yüksek yerleşim birimlerinden olan ve kış mevsiminin en uzun yaşandığı kentler arasında yer alan Doğu´daki çiftçiler tohumlarını toprakla buluşturdu.
Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçiler, 2 bin ile 2 bin 300 rakımlı ekin alanlarında arpa, buğday, korunga ve fiğ gibi ürünleri ekmeye başladı.
Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök, yaptığı açıklamada, nisan ayıyla birlikte tarım arazilerindeki karların eridiğini ve tohumları toprakla buluşturma vaktinin geldiğini söyledi.
Gök, ilçede yaklaşık 350 bin dönüm tarım arazisinin bulunduğunu, yılda 300 bin dönüme yakın arazinin ekildiğini belirterek, "2 bin rakımda olduğumuz için diğer il ve ilçelerden bir ay sonra ekime başlıyoruz. Şu anda tohumları ekmeye başladık. Gördüğünüz gibi dağlarda karlar halen duruyor." dedi.
Geçen yıl kuraklıktan dolayı istenilen verimi alamadıklarını ifade eden Gök, şunları kaydetti:
"Geçen yıl diğer yıllara oranla yüzde 40-45 oranında kuraklık ve ciddi anlamda tohum sıkıntısı yaşadık. Bu yıl genellikle Ankara Polatlı´dan, Tokat´tan getirdiğimiz tohumlarla ekim yapıyoruz. Yağışlı ve bereketli bir yıl geçireceğimizi tahmin ediyorum. Bölgemizde genellikle hububat, arpa, buğday, yem bitkilerinden de fiğ, korunga ve yulaf ekiliyor. Yem bezelyesi de devletimizin desteğiyle ekilmeye başlanmıştır. Bol bereketli bir yıl olmasını diliyoruz."
Alisofu köyünde çiftçilik yapan Kemal Örnek de kış mevsiminin en uzun yaşandığı bölgede çiftçilik yapmanın zor olduğunu vurgulayarak, "Bu bölgenin verimi iç Anadolu bölgesine göre daha düşük, hemen hemen altı ay karın altındayız, yani zor şartlarda bu işi yapıyoruz. Devletimizden mazot ve gübreye daha fazla destek sağlamasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.
Çiftçiler, tohum ve gübreleri toprağa serptikten sonra traktörlerle toprağı sürerek ekim işlerini sürdürüyor.(aa)