Kiracı ile ev sahibi arasındaki sözleşmelere e-devlet şartı getirildi. Böylece kira sözleşmeleri elektronik ortamda yapıldıktan sonra hem yetki belgesiz emlakçıların faaliyetleri engellenecek, hem sözleşmeler standart hale gelecek, hem de kayıt dışı ekonomi önlenerek, bu alandaki vergi kaybına son verilmiş olacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kira kontratlarını yılsonuna kadar e-Devlet üzerinden yapabileceğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ın açıklamaları şu şekilde:
YILSONUNA KADAR E-DEVLET KAPISI ÜZERİNDEN YAPABİLECEK
Önümüzdeki dönem hedeflerimiz arasında siber güvenliğimizi güçlendirmek, yerli ve milli yazılımlarımızı yaygınlaştırmak, başarılı ürünlerimizi ihraç ederek bilgi tabanlı ekonomik gelişimimizi hızlandırmak bulunmaktadır.
Hizmetlerin dijitalleşmesi sadece bürokratik yüklerin azaltılması değil aynı zamanda hayatın kolaylaşması, vatandaşımızın daha zahmetsiz, daha hızlı, güvenli ve kaliteli hizmet alması demektir. İşte bu bağlamda e-Devlet kapısında yeni tasarladığımız hizmetlere ilişkin kısa bilgiler vermek isterim. Son dönemde yaptıklarımız; müze kart entegrasyonu (390 bin mobil müze kart) Mobil kaza tutanağı 20 Mayısta açıldı, şimdiden 59 bin kişi kullandı.
• e-Devlet Kapısı kullanıcıları kira kontratlarını yılsonuna kadar e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilecekler.
• ‘’Özel sigortalarım’’ bütünleşik hizmetinin kademeli olarak geliştirilmesi ile kullanıcılar tüm poliçe bilgilerine tek nokta üzerinden erişim sağlayabilecek ve işlemlerini gerçekleştirebilecekler.
• Mobil cüzdan uygulamasının devreye alıyoruz. Kullanıcılar internetin olmadığı ortamda da dijital cüzdanlarına aktardıkları verileri kamu hizmetlerinden faydalanırken kullanabilir duruma geleceklerdir. Yakın dönemde yürütülen çalışmalardan biri de belediye hizmetlerinin kategorize edilmesi ve yaygınlaştırılması olmuştur. Söz konusu çalışma ile yerel yönetimlerin dijital hizmetlerine standart getirilmiş ve belediye hizmetlerinin 12 kategori altında sunulması sağlanmıştır. Bugün e-Devlet Kapısında 494 belediyeye ait 3.981 dijital hizmet sunulmaktadır. Ayrıca mevcut hizmetlerde aksaklıkları gideriyor, hizmet kalitesini arttırıcı çalışmalar yapıyoruz. Yükseköğretimde de kategorizasyon yapıyoruz.
KAYIT DIŞI ÖDEME
Kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin ardından banka aracılığıyla yapılan ödemelerin yanı sıra ev sahibi ve kiracının anlaşması durumunda resmi tutarın dışında kalan bedelin kayıt dışı ödenmesi meselesi gündeme gelmişti. Ev sahibi ve kiracı aralarında uzlaşma sağlayarak kira bedelini belirliyor, sözleşmeyi de bu şekilde kayda geçiriyordu. Bu da vergi kaybına neden oluyordu. Yetki belgesiz çalışan emlakçılar nedeniyle de hem kayıt dışı bir ekonomik faaliyet doğuyor hem de vatandaş mağdur oluyordu.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Ağrı
24.11.2024