ıkinci el otomobilde nelere dikkat edilmeli?

ıkinci el otomobilde nelere dikkat edilmeli?

Tatilin başlamasıyla ikinci el otomobillerde hareketlilik arttı,

ıkinci el otomobilde nelere dikkat edilmeli?


            Tatilin başlamasıyla ikinci el otomobillerde hareketlilik arttı, kilometre göstergesine müdahale edilebilen otomobillerde bazı aşınmışlıklar yol gösterici olabilir.


            Yaz tatiline kendisine ait otomobille gitmek isteyen vatandaşların talepleri sayesinde uzun süredir durgunluk yaşayan ikinci el piyasasında canlanma gözlendi.


            ıkinci el satışının yapıldığı galeriler ile oto pazarlarında, her bütçeye uygun araç bulunurken müşterilerin bütçesine göre de çeşitli seçenekler sunuluyor. Ancak, uzmanlar tüketicileri olası sorunlarla karşılaşmamaları ve araç konusunda aldatılmamalara karşı uyarıyorlar.


            Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Otomotiv Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Aydın, ikinci el otomobil alırken dikkatli davranılması gereken en önemli konulardan birinin aracın yaptığı kilometre olduğunu söyledi.


            Yeni nesil otomobillerde kilometre göstergelerinin genellikle dijital olduğunu hatırlatan Aydın, bunların bu alanda adeta uzman olan kişilerce kısa süreli işlemle kolayca rakamların istenilen seviyeye düşürülebildiğini bildirdi.


VıTES TOPUZU, DEBRıYAJ PEDALI VE DıREKSıYON


            Bu işlemle alıcının yanıltılmasının, daha ucuz bedel konulması gereken aracın yüksek fiyattan satılmasının amaçlandığını anlatan Aydın, şöyle konuştu:


"Araçlarda bulunan ve kilometreyi gösteren eprom kiti, bu amaçla kullanılan okuyucular sayesinde kolayca değiştiriliyor. Değiştirilen kilometreyi ise anlamak neredeyse imkansız.


            Bu kapsamda öncelikli olarak araç servis bakımlı ise servisten son bakımdaki kilometresi istenerek kontrol edilebilir. Bunun yanında kuşkuları ortadan kaldırmak için vites topuzu, debriyaj pedalı ve direksiyon simidi de yol gösterici olabilir. 30-40 bin kilometrede bu donanımlar kolay kolay aşınmaz.


            Araç bu kilometrede ve bunlar aşınmışsa büyük ihtimalle kilometre ile oynanmıştır. Aracın yıpranmışlığı da kilometrenin tespiti için belirleyici bir özelliktir. Yapılacak 20-30 kilometrelik bir test sürüşü ile de aracın amortisörleri, fren ve debriyaj balatalarının durumu anlaşılabilir."


            Uzun yıllardır araç kullanan bir kişinin bu tür denemelerle eksiklikleri rahatça anlayabileceğini belirten Aydın, tüketicilere mağdur olmamaları için mutlaka iyi bir ekspertize başvurmalarını önerdi.


            Uzman tarafından yapılacak kontrolün araç hakkında sağlıklı sonuçları ortaya koyacağını bildiren Aydın, 200-300 liralık bir ekspertiz ücreti için sonuçları pahalı olacak araçları almayın dedi.


Aydın, bazı otomobillerde kilometre saatlerinin 100 binden sonra sıfırladığını da hatırlattı.


BOYA KALINLIğI VE KAPORTADA KAMUFLAJ
            Aydın, kilometre bakımının yanında araçların darbe, boya, lastik kontrollerinin de yapılması gerektiğini anlattı.


            Araçta boya olup olmadığının üzerindeki boya kalınlığından anlaşılabileceğini belirten Aydın, kaportayı incelerken, parçaların montajında kullanılan somunların değişip değişmediğinin kontrol edilmesi, ayrıca çürük yerlerin fiberglas veya macunla kamufle edilmesi olasılığının da dikkate alınmasını istedi.


            Aydın, aracın çalıntı olup olmadığını anlamak için ise ruhsattaki bilgilerle şase ve motor numaralarının karşılaştırılması konusunun da ihmal edilmemesi gerektiğini bildirdi.




Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10082,8%1,69
  • DOLAR

    32,43% 0,05
  • EURO

    34,72% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2422,91% -0,48
  • Ç. ALTIN

    3907,21% 0,00

Egazete


  • Salı 24.3 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.4 ° / 9.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 20.1 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

30.04.2024

  • İMSAK 03:27
  • GÜNEŞ 05:03
  • ÖĞLE 12:10
  • İKİNDİ 15:59
  • AKŞAM 19:08
  • YATSI 20:37